Η θέση προσφέρεται για διαφήμιση

Η θέση προσφέρεται για διαφήμιση


Γράφει ο Μιχάλης

Ο Παναθηναϊκός έπεσε από την Ακρόπολη κόντρα στην Ούνικς και βρήκε την… νίκη. Οι πράσινοι ήταν ίσως η μοναδική ομάδα από αυτές που κατέκτησαν τον Κύπελλο στην χώρα τους την προηγούμενη εβδομάδα που δεν έχασε στην Ευρωλίγκα. Βρέθηκε κατάφατσα με την ήττα αλλά ο τρελό-Τζειμς είχε άλλη άποψη και ευτυχώς φρόντισε να την δείξει.

Το να σχολιάσουμε το πόσο σημαντική είναι η νίκη νομίζω ότι δεν χρειάζεται. Με το ρεκόρ στο 14-9 ο Παναθηναϊκός πηγαίνει σε Τουρκία και Λιθουανία γεμάτος αυτοπεποίθηση για να αποκομίσει ότι καλύτερο μπορεί.

Το να συζητάμε αν έπαιξαν οι Κυπελλούχοι Ελλάδας καλά η όχι δεν τίθεται καν θέμα . Ο Παναθηναϊκός ήταν κάκιστος, ειδικά στην άμυνα. Το αξιοπερίεργο σε αυτό δεν είναι ότι δεν είχε πλάνο για την άμυνα. Είχε και πολύ καλό μάλιστα, αλλά η εκτέλεση στο παρκέ ήταν κάκιστη.

Το πλάνο στον Λάνγκφορντ

Ο Τσάβι Πάσκουαλ επέλεξε να παίξει παγίδες στον Λάνγκφορντ. Η εξήγηση ήταν απλή. Να φύγει η μπάλα από τα χέρια του πρώτου σκόρερ της Ευρωλίγκα και με τις κατάλληλες περιστροφές  να αντιμετωπιστούν οι υπόλοιποι. Δεν είχαν υπολογίσει όμως την ικανότητα του Λάνγκφορντ στην πάσα καθώς αυτή έκανε την ζημιά.  

Το λάθος στην εκτέλεση του πλάνου που προαναφέραμε φάνηκε και από δυο απλές φάσεις στο πρώτο ημίχρονο. 

1) Στην πρώτη ο Λάνγκφορντ κρατάει την μπάλα στο τρίποντο στην κορυφή με αντίπαλο τον Τζεντίλε. Ο Σίνγκλετον πάει για παγίδα λανθασμένα νωρίς καθώς ο Αμερικανός της Καζάν δεν έχει κάνει καν ντρίμπλα. Αποτέλεσμα αυτού να κόψει μέσα στην ρακέτα ο Ουίλιαμς με τις περιστροφές να έρχονται αργά και να πάρει την μπάλα για το κάρφωμα.

2) Και μια δεύτερη. Ήταν φανερό ότι ο Πασκουάλ είχε ζητήσει την παγίδα στην περιφέρεια. Ο Λάνγκφορντ όμως 3 φορές τρύπησε την άμυνα και όταν η βοήθεια ήρθε από τον ψηλό κάτω από το καλάθι αυτός έδωσε έτοιμο καλάθι στον Παραχούτσκι.

Ο καταλυτικός ρόλος των Ελλήνων

Ο Μαικ Τζέιμς ήταν ο ήρωας του αγώνα. ΔΕΚΤΟΝ. Αλλά οι άνθρωποι που κράτησαν τον Παναθηναϊκό στην ζωή στις αρχές του τετάρτου δεκαλέπτου ήταν οι Παππάς και Μπουρούσης. Ο μεν πρώτος συνεχίζει τις πολύ ώριμες εμφανίσεις του και πραγματικά δεν πρέπει να υπάρχει ούτε μια φάση στα ματς του τελευταίου διμήνου που να θεωρηθεί τραβηγμένη. Κυνήγησε στην άμυνα πολύ, βοήθησε στην κυκλοφορία της μπάλας και πήγε με πάθος στα ριμπάουντ αποτέλεσμα του οποίου ήταν να ανανεώσει δυο σημαντικές φάσεις που η μια κατέληξε στο τρίποντο του Ρίβερς.

Ο δε Μπουρούσης  τα έκανε σχεδόν όλα τέλεια. Τελείωσε τις φάσεις χαμηλά στο post. Έψαξε με ψυχραιμία και βρήκε τον ελεύθερο παίκτη μετά από τις παγίδες που ερχόντουσαν επάνω του. Λειτούργησε άψογα σαν playmaker ρακέτας. Το ranking του που ήταν 23 τα λέει όλα. Αν μπορείς να βρεις κάποιο ψεγάδι του ίσως και λόγω κούρασης ήταν το hedge out στον Κολόμ στο τελευταίο λεπτό καθώς και ότι στο κρεσέντο του Ισπανού στο 65-65 ουσιαστικά ευθύνεται για πέντε από τους οκτώ πόντους μιας και στο τρίποντο του playmaker  της Καζάν παίζει … βάθος (μέσα στην ρακέτα δηλαδή) μετά από σκριν ενώ και σε ένα ακόμα pick and roll έχει κακή στάση αμυντική με αποτέλεσμα ο Κολόμ να τον παίξει στα πόδια και να τελειώσει την φάση με λει απ.

Υ.Γ.1. I love this game!!!

Υ.Γ.2. Ο Πασκουάλ έχει ανοίξει το rotation και αυτό έχει μόνο θετικό αντίκτυπο στην απόδοση της ομάδας.

Υ.Γ.3. Στην τελευταία φάση ο Μπουρούσης, ο Ρίβερς, ο Σίνγκλετον όλοι ζήτησαν την μπάλα και ίσως να ήταν και σε καλύτερη θέση από τον Τζέιμς. Όλα τα λεφτά όμως ήταν ο Νικ Καλάθης που ζητάει την μπάλα ενώ βρίσκεται στα 8,5 μέτρα. Ευτυχώς που δεν τον είδε. Και βασικά ευτυχώς που δεν είδε κανέναν άλλον και πήγε μόνος του.

Υ.Γ.4. Ο Τζειμς είναι από τους λίγους παίκτες όχι μόνο στον Παναθηναϊκό αλλά και στην Ευρώπη που προπονείτε καθημερινά στα σουτ με την πίεση του χρόνου.

Υ.Γ.5.  Ναι ο Παναθηναϊκός έχει πολλά αλλοπρόσαλλα βράδια την φετινή χρονιά. Πέρασε πολλά με τραυματισμούς, αλλαγές προπονητών κτλ. Αλλά το να παίζεις άσχημα και να κερδίζεις με μεγάλα σουτ είναι προνόμιο μόνο των πραγματικά ΜΕΓΑΛΩΝ ομάδων. Και με τον πρώτο τίτλο κερδισμένο και σε καλή θέση στην Ευρωλίγκα μόνο να αισιοδοξεί μπορεί.

Υ.Γ.6. Το 50% στις βολές κάποια στιγμή θα στοιχίσει αν επαναληφθεί.

Υ.Γ.7. Στα τελευταία τρία λεπτά ο Παναθηναϊκός έβαλε όλα τα (πρέπει να μπουν) σουτ.

**** Για περισσότερα κείμενα από τον Μιχάλη στο http://www.basket247.gr/



 
Top