Η θέση προσφέρεται για διαφήμιση

Η θέση προσφέρεται για διαφήμιση


Γράφει ο Gt67

Γεια σας φίλοι μου και χρόνια πολλά, αγώνα δρόμου κάνει η διοίκηση του Παναθηναϊκού προκειμένου να τακτοποιήσει τις οφειλές της (όχι να τις εξοφλήσει αλλά να τις διακανονίσει) ώστε να μπορέσει να συμμετάσχει κανονικά στην Ευρώπη και στο Ελληνικό Πρωτάθλημα. 

Τον ρόλο αυτό τον έχει επιφορτιστεί κατά κύριο λόγο ο Νίκος Λυμπερόπουλος, που αναζητεί πρώην παίκτες του Παναθηναϊκού να υπογράψουν νέο διακανονισμό σε όλα τα μήκη και πλάτη της γης..... Για να μην φαντάζεται κάποιος πως αυτά τα βγάζω από το μυαλό μου, ας δούμε μερικά δημοσιεύματα από τα φιλικά προσκείμενα στον Αλαφούζο sites.

31/1/2017. Ευεργετικά λειτουργεί για Παναθηναϊκό και άλλες ομάδες το πάγωμα της διάταξης του Κανονισμού Αδειοδότησης περί «αρνητικής καθαρής θέσης». Όμως κάποιες ομάδες, με χαρακτηριστικότερο και πιο ηχηρό παράδειγμα τον Παναθηναϊκό, «σώζονται» εν τέλει από την αντίδραση της Super League για μια συγκεκριμένη διάταξη και το «πάγωμά» της για φέτος.

Πρόκειται για το περίφημο «άρθρο 52, δείκτης 2», περί «αρνητικής καθαρής θέσης», όπου καταγράφεται η «πρόσθετη επικινδυνότητα». Σε απλά ελληνικά, το κατά πόσο μια ΠΑΕ έχει χειροτερέψει το οικονομικό της άνοιγμα σε σχέση με την προηγούμενη σεζόν.

Σύλλογοι, όπως π.χ. ο ακατανόμαστος, δεν έχουν αρνητική θέση αφού καλύπτουν το άνοιγμα με αυξήσεις μετοχικού κεφαλαίου ή πώληση ποδοσφαιριστών. Άλλοι, που έχουν μικρό άνοιγμα, έχουν αρχίσει ήδη τα «μαζέματα», όπως για παράδειγμα ο Ατρόμητος, που φέρεται να έχει αρνητική καθαρή θέση περί τα 3 εκατ. ευρώ.

Στην πιο δύσκολη θέση είναι αναμφίβολα ο Παναθηναϊκός, που αντιμετωπίζει σοβαρότατο πρόβλημα, καθώς σύμφωνα με πληροφορίες του SDNA, η αρνητική καθαρή του θέση έχει εκτοξευτεί, από περίπου 3 εκατ. ευρώ που ήταν πέρσι, στα 12 με 13 εκατ. ευρώ φέτος!

01/02/2017. Εγιναν γνωστές οι αλλαγές αδειοδότησης των ΠΑΕ της Super League από τον διευθυντή αδειοδότησης της ΕΠΟ, Γιώργο Δημητρίου. Οι πιο σημαντικές από αυτές είναι η αδειοδότηση μετά τα πλέι οφ, τα κριτήρια θα είναι διαφορετικά για τις ομάδες που βγαίνουν Ευρώπη, καθώς και η δημοσιοποίηση του σκεπτικού για τους μη αδειοδοτημένους. Παράλληλα φαίνεται πως τουλάχιστον για φέτος, «παγώνει» το άρθρο περί «αρνητικής θέσης». 

Επί της ουσίας, αυτό αφορά το κατά πόσο μια ΠΑΕ έχει χειροτερέψει το οικονομικό της άνοιγμα σε σχέση με την προηγούμενη σεζόν. Αυτό το «πάγωμα» αποτελεί βάλσαμο για τον Παναθηναϊκό, καθώς σύμφωνα με πληροφορίες η αρνητική καθαρή του θέση αγγίζει φέτος τα 12 με 13 εκατ. ευρώ! 

Το συγκεκριμένο άρθρο δεν θα ισχύσει τελικά για φέτος, ενώ η Super League με επιστολή της στην ΕΠΟ έχει ζητήσει το «πάγωμα» της διάταξης να είναι διετές και όχι μόνο για φέτος!
Όσον αφορά τις αλλαγές στους κανονισμούς, αυτές είναι οι εξής:

α) Για πρώτη φορά διαχωρίζεται η ευρωπαϊκή από την εγχώρια άδεια (διαφορετικά κριτήρια).

β) Αποσυνδέεται η προϋπόθεση αδειοδότησης για τη συμμετοχή μιας ομάδας στα play offs (ζητήθηκε από την UEFA).

γ) Αλλάζει η σύνθεση των δύο δικαιοδοτικών οργάνων αδειοδότησης τα οποία θα στελεχώνονται από πέντε (το πρωτοβάθμιο) και επτά μέλη (το δευτεροβάθμιο) αντίστοιχα, που θα είναι μισοί-μισοί ορκωτοί λογιστές και νομικοί, ενώ οι πρόεδροι των δύο οργάνων θα είναι συνταξιούχοι δικαστικοί. Η θητεία τους θα είναι τετραετής. Προβλέπεται επίσης η υποχρέωση εκπαίδευσης των μελών των Επιτροπών Αδειοδότησης από τον διευθυντή του οργάνου, Γιώργο Δημητρίου.

δ) Θα δημοσιεύεται στην ιστοσελίδα της ΕΠΟ, περίληψη του σκεπτικού των δικαιοδοτικών οργάνων στις περιπτώσεις ΠΑΕ που δεν αδειοδοτούνται. Θα αναφέρονται περιληπτικά οι λόγοι της απόρριψης.

Η έναρξη της ακροαματικής διαδικασίας (σε πρώτο βαθμό) θα γίνει στα μέσα Μαΐου και η ολοκλήρωσή της (τελική απόφαση – αποστολή λίστας σε UEFA) το αργότερο στις 31 Μαΐου. Οι ΠΑΕ πρέπει να έχουν εξοφλήσει ή διακανονίσει τις οφειλές που είχαν στις 31 Δεκεμβρίου, μέχρι τις 31 Μαρτίου. Για οφειλές δεν δίνεται ούτε μια μέρα παράταση. Αν ανακληθεί η άδεια για την Ευρώπη, ανακαλείται αυτόματα και η εγχώρια άδεια.

Εξάλλου, όλοι οι εργαζόμενοι της ΠΑΕ πρέπει να έχουν υπογράψει βεβαίωση οφειλής, με το γνήσιο της υπογραφής, ενώ αν υπάρχουν ιδιωτικά συμφωνητικά που δεν έχουν δηλωθεί, η εισήγηση για αδειοδότηση της ΠΑΕ θα είναι αρνητική.

Παράλληλα οι ΠΑΕ αντιδρούν σε άλλες δυο διατάξεις οι οποίες επίσης ανεστάλησαν τουλάχιστον για φέτος: α) Στους 2 γηγενείς κάτω των 21 ετών που πρέπει να παίξουν υποχρεωτικά σε 5 αγώνες τουλάχιστον για 60 λεπτά, β) Να έχουν εξοφληθεί ή διακανονιστεί και οι οφειλές προς τους διαμεσολαβητές.

22/02/2017. Η ΠΑΕ Παναθηναϊκός κατέθεσε στην επιτροπή αδειοδοτήσεων της ΕΠΟ τους πρώτους διακανονισμούς. Αυτοί αφορούν τα τωρινά μέλη της ΠΑΕ και τους εργαζομένους της. Δηλαδή, δεν αφορά οφειλές προς τρίτους (π.χ. Εσιέν). Πλέον όλο το βάρος ρίχνεται στις υποθέσεις με τους διακανονισμούς που λήγουν ή έχουν ήδη λήξει.

28/02/2017. Από την πλευρά του Εσιέν, το υπόμνημα των 52 σελίδων, αναλύει τους λόγους για τους οποίου πρέπει να επιδικαστεί το ποσό των 651.000 ευρώ. Εκεί αναφέρεται πως η ΠΑΕ είχε αφήσει απλήρωτο από τις 5/1/2016 έως τις 8/7/2016 τον Γκανέζο, ενώ υπήρχαν πάντοτε καθυστερήσεις στην καταβολή των αποδοχών. Επισημαίνεται παράλληλα πως ο Εσιέν χάρισε 1,9 εκ. ευρώ στον Παναθηναϊκό, καθώς δέχθηκε να λύσει το συμβόλαιό του δίχως αποζημίωση και επιπλέον να εισπράξει τα δεδουλευμένα του σε 24 δόσεις.

17/3/2017. Ο Παναθηναϊκός ψάχνει τρόπο να έρθει σε επαφή με τον Γιούρι Μαμούτε για τον διακανονισμό των οφειλών, προκειμένου να καταθέσει τον φάκελο για την αδειοδότηση..... εξαφανισμένος κάπου στο Καζακτσάν, δεν σηκώνει τα τηλέφωνα ούτε στον μάνατζέρ του και άπαντες τον αναζητούν. Οι άλλες εκκρεμότητες, για τους διακανονισμούς, έχουν να κάνουν με τους Σέρχιο Σάντσεθ και Μλάντεν Πέτριτς, με τους «πράσινους» να έχουν τακτοποιήσει τα ζητήματα.

23/3/2017. Προβλήματα αντιμετωπίζουν στον Παναθηναϊκό, όσον αφορά τη συμπλήρωση του φακέλου, που θα καταθέσουν για να πάρουν την αδειοδότηση. Δύσκολη η προσπάθειά τους να συμφωνήσουν με πρώην παίκτες, προπονητές ή συνεργάτες στους οποίους η ΠΑΕ οφείλει χρήματα, ώστε εκείνοι να υπογράψουν στον φάκελο αδειοδότησης.

Η ημερομηνία στην οποία πρέπει να κατατεθεί ο φάκελος πλησιάζει, και είναι η 4η Απριλίου. Όμως, όλα τα έγγραφα, πρέπει να έχουν υπογραφές, μέχρι τις 31 Μάρτη. Αυτές οι υπογραφές όμως, που πρέπει να τις βάλουν όσοι έχουν λαμβάνειν από την ΠΑΕ Παναθηναϊκός, και είτε πρέπει να έχουν εξοφληθεί, είτε να υπογράψουν διακανονισμούς, δεν έχουν μπει ακόμη.

Τα στελέχη της «πράσινης» ΠΑΕ, τρέχουν εδώ και καιρό ν’αποσπάσουν τις υπογραφές, αλλά αντιμετωπίζουν μεγάλες δυσκολίες. Οι οικονoμικές δυσκολίες είναι δεδομένες, ενώ έχουν και ν’αντιμετωπίσουν την αρνητική διάθεση, όχι μόνο ξένων ποδοσφαιριστών, που έχουν λαμβάνειν, αλλά και Ελλήνων.

Ακόμα και μία υπογραφή να λείπει από το φάκελο, όταν αυτός κατατεθεί, θα θεωρείται ελλιπής. Και αν τα καταφέρουν οι άνθρωποι του Παναθηναϊκού να παρουσιάσουν κομπλέ το φάκελο στην ΕΠΟ, θα κληθούν να περάσουν από δεύτερο …κόσκινο το Μάη, παρουσιάζοντας πλάνο βιωσιμότητας ενόψει της νέας σαιζόν, ώστε να λάβουν άδεια συμμετοχής στις Ευρωπαϊκές διοργανώσεις.

H προσπάθεια για εξασφάλιση υπογραφών από όλους τους πιστωτές (έστω και ένας να μην υπογράψει, ο φάκελος δεν θεωρείται πλήρης!) θα συνεχιστεί με εντονότατους ρυθμούς τις επόμενες ημέρες, μα το αποτέλεσμα είναι αβέβαιο. Στην περίπτωση που ο Παναθηναϊκός περάσει από τον πρώτο “σκόπελο”, θα κληθεί να περάσει και τον δεύτερο περίπου στα μέσα Μαϊου, δηλαδή την έγκριση του πλάνου βιωσιμότητας για την επόμενη σεζόν. Αν υπερπηδήσει και αυτό το εμπόδιο, εκτός συγκλονιστικού απροόπτου θα λάβει και την άδεια από την UEFA για συμμετοχή στις ευρωπαϊκές διοργανώσεις.

Το κακό για τον Παναθηναϊκό βέβαια είναι, ότι τη φετινή σαιζόν, όποια ομάδα δεν καταφέρει να πάρει άδεια, υποβιβάζεται στη Football League…

25/3/2017. Σύμφωνα με την «Live Sport» ο Παναθηναϊκός πρότεινε η οφειλή ύψους 278.280 ευρώ να αποπληρωθεί σε 12 δόσεις, όμως οι «πράσινοι» πήραν αρνητική απάντηση. Η πλευρά του Ταυλαρίδη ζητάει την καταβολή των χρημάτων που του οφείλονται για το 2016, περίπου 140.000 ευρώ, και τα υπόλοιπα χρήματα να μπουν σε δόσεις. Συμφωνία δεν υπήρξε και θα γίνει νέο ραντεβού, καθώς ο χρόνος πιέζει τον Παναθηναϊκό ενόψει αδειοδότησης.

Καλά ξεμπερδέματα...... με τον θιασώτη της οικονομικής εξυγίανσης....Γιάννη Αλαφούζο!!!

ΥΓ. Αν κάτι από τα παραπάνω δεν ισχύει, τα παράπονά σας στις "πηγές" ενημέρωσής μου (Sdna, Sport Fm, Live Sport). 


 
Top