Η θέση προσφέρεται για διαφήμιση

Η θέση προσφέρεται για διαφήμιση



Γράφει ο Giorgos Chrl

Χαιρετώ την παρέα του Greenmood. Ο Παναθηναϊκός πέρασε από την έδρα της Βέροιας με 0-1 χάρη στο γκολ του Καρέλη στο 85 λεπτό και ανέβηκε στην πέμπτη θέση της βαθμολογίας, καθώς ως γνωστόν του έχουν αφαιρεθεί τρεις βαθμοί για τα όσα έγιναν στο ντέρμπι με τον Ολυμπιακό.

Η νίκη αυτή ήταν η πρώτη του Αντρέα Στραματσόνι στο πρωτάθλημα και του δίνει τον χρόνο να δουλέψει για την συνέχεια και να βελτιώσει όσο μπορεί το υπάρχον ρόστερ, έτσι ώστε να διεκδικήσει τους εναπομείναντες στόχους, δηλαδή κύπελλο και δεύτερη θέση στο πρωτάθλημα.

Τι δοκίμασε

Μετά την παταγώδη αποτυχία του 4-4-2 στην ευθεία την προηγούμενη αγωνιστική, ο Στραματσόνι επανέφερε το 4-4-2 σε ρόμβο, σύστημα που χρησιμοποιούσε και ο προκάτοχος του. Όπως είχα εξηγήσει και σε προηγούμενο κείμενο μου εδώ , ο Παναθηναϊκός είναι δομημένος να παίζει χωρίς εξτρέμ, καθώς πλην των Καλτσά, Κλωναρίδη δεν διαθέτει άλλον στο ρόστερ του. Αυτή την φορά, η λογική επικράτησε και είδαμε τους παίκτες να αγωνίζονται σε θέσεις που γνωρίζουν. Μαρινάκης δεξιά, Νάνο αριστερά, Εσιέν εξάρι, Πράνιτς στο αριστερό άκρο και Ζέκα στο δεξί και μπροστά ο Αμπέντ σε ελεύθερο ρόλο, πίσω από τους Πέτριτς, Καρέλη.

Στο πρώτο ημίχρονο ο Παναθηναϊκός ήταν τραγικός. Δημιουργία δεν υπήρχε, φάσεις δημιουργούσε με το σταγονόμετρο και για ένα διάστημα η Βέροια τον είχε κλείσει στα καρέ του εκτελώντας 4 κορνερ στα πρώτα 18 λεπτά. Η Βέροια ήταν καλά κλεισμένη και εκτός από το σουτ του Πέτριτς που πέρασε λίγο αουτ, δεν απειλήθηκε σοβαρά.

Στο δεύτερο ημίχρονο η εικόνα άλλαξε. Ο Στραματσόνι κατάλαβε ότι ο Πέτριτς δεν μπορεί να βοηθήσει και πέρασε στο παιχνίδι τον Κλωναρίδη που με τα δύο γκολ του στο ματς στην Πάτρα, του έδωσε την πρόκριση για την επόμενη φάση. Ο Παναθηναικός πίεσε, κέρδισε μέτρα και προσπαθούσε να πετύχει το γκολ που θα του έδινε την νίκη. Αυτό ήρθε στο 85 με το 7 γκολ του Καρέλη στο πρωτάθλημα. Στα τελευταία λεπτά η Βέροια έκλεισε τον Παναθηναικό στα καρέ του για την ισοφάριση, αλλά χωρίς αποτέλεσμα.

Τι κρατάω από το παιχνίδι

1) Την χημεία στο αμυντικό δίδυμο Τελάντερ- Σάντσεζ και κυρίως την απόδοση του δευτέρου. Ο Σάντσεζ φωνάζει από χιλιόμετρα ότι γνωρίζει πολλή μπάλα. Η τεχνική του κατάρτιση είναι υψηλού επιπέδου και μπορεί εύκολα να δημιουργήσει το παιχνίδι από την άμυνα. Επιπλέον, η εμπειρία του από τα γήπεδα της Πριμέρα, τον βοηθάει στο να κατευθύνει τους συμπαίκτες του στον αγωνιστικό χώρο. Το μοναδικό αρνητικό που έχει είναι στην προσωπική μονομαχία και για αυτό δεν μπόρεσε να βρει συμβόλαιο ξανά στην Ισπανία. Αν συνεχίσει έτσι και αποφύγει τους τραυματισμούς, τότε τα 900.000 χιλιάρικα που δαπανήθηκαν για την περίπτωση του θα πιάσουν τόπο. 

Επιπλέον, όπως φάνηκε και χθες, ο Τελάντερ ταιριάζει καλύτερα δίπλα στον Σάντσεζ. Αυτό συμβαίνει, διότι ο Ταυλαρίδης είναι ένας παίκτης που του αρέσει και εκείνου να κατευθύνει την αμυντική γραμμή και αρκετές φορές υπάρχει πρόβλημα συνεννόησης. Ο Τελάντερ όμως, είναι πιο χαμηλών τόνων και μπορεί να βοηθήσει περισσότερο αναλαμβάνοντας το προσωπικό μαρκάρισμα του αντίπαλου επιθετικού, αφήνοντας τον τομέα της δημιουργίας στον Σάντσεζ. Το θέμα είναι αν θα διατηρήσει το αμυντικό αυτό δίδυμο ο Στραματσόνι, ή θα προτιμήσει την εμπειρία και το σκληροτράχηλο πνεύμα του Ταυλαρίδη. Ο χρόνος θα δείξει.

2) Το νικηφόρο αποτέλεσμα και την διαχείριση Στραματσόνι

Στην κατάσταση που βρίσκεται ο Παναθηναϊκός οι νίκες φέρνουν ηρεμία. Το κλίμα είναι πολύ άσχημο και η απώλεια του βασικού στόχου από τόσο νωρίς έχει φέρει γκρίνια και μιζέρια στον σύλλογο. Ας μην κρυβόμαστε, με το υπάρχον ρόστερ πολλά πράγματα δεν μπορούν να γίνουν. Αυτό που μπορεί να διορθώσει ο νέος προπονητής είναι η ψυχολογία και να βρει κίνητρο στους ποδοσφαιριστές να συνεχίσουν την χρονιά με αξιοπρέπεια. Ακόμη, θα δείξει αν μπορεί να διορθώσει κάποια από τα κακώς κείμενα, όπως η δημιουργία και η τελική προσπάθεια. 

Ο Παναθηναϊκός έχει μεγάλο πρόβλημα στους δύο αυτούς τομείς και γίνεται ακόμη μεγαλύτερο όταν έχει να αντιμετωπίσει κλειστές άμυνες. Ο Στραματσόνι, ναι μεν έδειξε ότι μαθαίνει ακόμη το ρόστερ, αλλά δεν έχει τα κολλήματα που είχε ο Αναστασίου. Κατάλαβε αμέσως τα λάθη του στο ματς με τον Ηρακλή και φρόντισε στα δύο επόμενα να τα διορθώσει με αποτέλεσμα να κάνει δύο νίκες. Ευχή όλων είναι να συνεχίσει στο ίδιο μοτίβο, διότι δεν υπάρχουν περιθώρια για νέες απώλειες. 

Τι δεν κρατάω

1) Κακό πρώτο ημίχρονο

Για άλλη μια φορά, ο Παναθηναϊκός σπατάλησε το πρώτο ημίχρονο. Δεν ξέρω γιατί συμβαίνει αυτό, αλλά οι παίκτες αρχίζουν να παίρνουν μπροστά όταν τα λουριά σφίγγουν. Αυτό έχει στοιχίσει βαθμούς στον Παναθηναϊκό και πρέπει επειγόντως να διορθωθεί.

2) Έλλειψη δημιουργίας.

Όταν μια ομάδα θέλει να εφαρμόσει τον ρόμβο, χρειάζεται έναν δημιουργό που θα <φτιάξει> παιχνίδι για τους συμπαίκτες του. Ο Παναθηναϊκός όμως δεν διαθέτει κανέναν. Ο μόνος που μπορεί να παίξει αυτόν τον ρόλο είναι ο Νίνης, που όμως με απόφαση του Στραματσόνι έμεινε εκτός αποστολής. Δεν μπορώ να γνωρίζω το λόγο που έγινε αυτό, αλλά ο Νίνης σε αυτόν τον Παναθηναϊκό είναι απαραίτητος. Είναι ο μόνος που μπορεί να μοιράσει το παιχνίδι και να βοηθήσει την ομάδα να βγάλει ευκαιρίες για γκολ. Το πρόβλημα του είναι οι αντοχές, αλλά αν διαχειριστεί σωστά από το προπονητικό team, μπορεί να δώσει ένα ποιοτικό ημίχρονο. Τον χρειάζεται όσο τίποτα τον καλό Νίνη ο Παναθηναϊκός.

Λίγα λόγια για τον Εσιέν

Χθες βράδυ μετά το παιχνίδι, άνοιξε μια κουβέντα στο chat για την απόδοση του Εσιέν και το αν ήταν καλός ή όχι. Η αλήθεια θεωρώ ότι είναι στην μέση. Πρώτα από όλα, πρέπει να συνειδητοποιήσουμε ότι ο Εσιέν είναι ένας παίκτης που έχει να παίξει ποδόσφαιρο πολλούς μήνες εξαιτίας των τραυματισμών που αντιμετώπισε. 

Ο Στραματσόνι επέλεξε να τον ρίξει κατευθείαν στα βαθιά στο ματς με τον Ολυμπιακό που όμως δεν έγινε και επομένως έκανε το ντεμπούτο του στο ματς με τον Ηρακλή. Ο προπονητής του με την τακτική που ακολούθησε τον εξέθεσε. Τον άφησε μόνο του με τον Ζέκα στο κέντρο χωρίς στήριγμα, με συνέπεια τα χαφ του Ηρακλή να μην αντιμετωπίσουν πρόβλημα. 

Χθες όμως, τον τοποθέτησε εξάρι μπροστά από τα δύο στόπερ και βάζοντας του δύο βοηθητικούς δίπλα, τον Πράνιτς και τον Ζέκα και ακόμη πιο μπροστά τον Αμπέντ. Αυτό είχε ως αποτέλεσμα να του μικρύνει τους χώρους, να του δώσει χώρο φύλαξης λιγότερα μέτρα, κρύβοντας έτσι τις αδυναμίες του στο θέμα των τρεξιμάτων και της αντοχής. 

Λόγω της κλάσης και της εμπειρίας του, του ήταν πιο εύκολο να μοιράσει την μπάλα στο χώρο του κέντρου και να κρατήσει δυνάμεις όπως φάνηκε στην φάση του 78 που έκλεψε την μπάλα ψηλά και αστόχησε στο σουτ που επιχείρησε. Προσωπική μου άποψη λοιπόν είναι, ότι ο Εσιέν χρειάζεται χρόνο για να κριθεί. Είναι δεδομένο ότι δεν είναι ο παίκτης που ήταν στην Ρεαλ και την Τσέλσι. 

Αλλά επίσης δεδομένο είναι ότι ξέρει μπάλα και σε συνδυασμό με την εμπειρία του μπορεί να βοηθήσει. Το ζητούμενο με τον Εσιέν είναι, αν θα αντέξει σε σειρά αγώνων και αν θα βελτιωθούν οι αντοχές και τα τρεξίματα του. Αν το καταφέρει, θα αποτελέσει μια σημαντική προσθήκη στο ταλαιπωρημένο κέντρο του Παναθηναικού. Αν όχι, θα επιβεβαιωθούν οι Κασσάνδρες που έλεγαν το καλοκαίρι ότι η μεταγραφή αυτή είναι λάθος και ότι ο Παναθηναϊκός πέταξε τα λεφτά του σε έναν πρώην ποδοσφαιριστή.

ΥΓ: Κάποια στιγμή, πρέπει να μάθουμε γιατί ο Καλτσάς είναι παραγκωνισμένος τόσο πολύ. Ο Αναστασίου δεν τον υπολόγιζε, με λύπη βλέπω ότι το ίδιο συμβαίνει και με τον Στραματσόνι. Πιστεύω ότι ο συγκεκριμένος παίκτης αξίζει περισσότερες ευκαιρίες. Αν το πρόβλημα δεν είναι εξωαγωνιστικό, τότε πρέπει να πάρει κάποιες ευκαιρίες και αν δεν τα καταφέρει, ας δοθεί το καλοκαίρι δανεικός.

ΥΓ2: Η ομάδα χρειάζεται επειγόντως μεταγραφές, αλλά αμφιβάλλω αν υπάρχει η οικονομική δυνατότητα. Δεν μας έφτανε ο αποκλεισμός από την Καμπάλα, δεν μας έφταναν τα επεισόδια και οι ζημιές στην Λεωφόρο, δεν μας έφταναν τα ήδη υπάρχοντα χρέη, προστέθηκε και το <μπουγιουρντί> από την Ουέφα για τον Ντέιβιντ, που είναι 680.000 ευρώ. Τι έκανε λέει; Δε τον θυμάστε; Πώς να τον θυμάστε, αφού δεν έπαιξε ΠΟΤΕ στον Παναθηναϊκό. Τα εγκλήματα της πολυμετοχικότητας σε όλο τους το μεγαλείο.

ΥΓ3: Κάτι για το μπάσκετ. Απέχω τον τελευταίο καιρό από την αρθρογραφία, δίοτι δεν είχα πολλά πράγματα να προσθέσω. Η νίκη επί της Μπαρτσελόνα ήταν σπουδαία, που όμως πρέπει να αξιοποιηθεί καταλλήλως και αυτό θα γίνει με την μεταγραφική της ενίσχυση. Πιο αναλυτικά, όταν θα έχει κριθεί η πρόκριση στο τοπ 16.

ΥΓ4: Ευχαριστώ για την ανάγνωση, υγεία και μακροημέρευση σε όλους!




 
Top