Η θέση προσφέρεται για διαφήμιση

Η θέση προσφέρεται για διαφήμιση


Γράφει ο Giorgos Chrl

Μεταγραφές. Η αγαπημένη ασχολία του μέσου Έλληνα οπαδού κάθε καλοκαίρι. Ποιος ήρθε, ποιος έφυγε, γιατί πήραμε αυτόν και όχι εκείνον, πόσα λεφτά έβαλε ο πρόεδρος, γιατί δεν έβαλε παραπάνω κλπ κλπ. Όπως είπε και ο Διαμαντίδης στη γιορτή που έγινε για να τιμηθούν οι θρύλοι του παρελθόντος, "οι παίκτες έρχονται και φεύγουν, αυτή η ομάδα είναι πάντα εδώ".

Το μεταγραφικό καλοκαίρι για τον Παναθηναϊκό τελείωσε και μπορώ να πω ότι ήταν μακράν το πιο ''ήσυχο'' επί ιδιοκτησίας Δημήτρη Γιαννακόπουλου. Ο Πασκουάλ μετά την κατάκτηση του πρωταθλήματος εδραίωσε τη θέση του στον πάγκο του Παναθηναϊκού και πλέον κλήθηκε να δημιουργήσει μια ομάδα της δικής του φιλοσοφίας για να υλοποιήσει τους στόχους της ομάδας.

ΠΟΙΟΙ ΕΦΥΓΑΝ

Ντιμίτρις Νίκολς

Ο Νίκολς ολοκληρωσε το συμβόλαιο του στον Παναθηναϊκό και αποχώρησε από την ομάδα. Προσπάθησε όσο μπορούσε, σε αρκετά παιχνίδια είχε αξιοπρεπή παρουσία, αλλά δεν ήταν ο παίκτης που θα έκανε τη διαφορά και για αυτό απόχωρησε. Συνεχίζει πλέον στην Τσεντεβίτα.

Βασίλης Χαραλαμπόπουλος

Για τον Βασίλη έχουν ειπωθεί πάρα πολλά. Ο Παναθηναϊκός θέλοντας να του δώσει χρόνο συμμετοχής (τον οποίο δεν θα έβρισκε με το υπάρχον ροστερ) τον έστειλε δανεικό στον ΠΑΟΚ και κατ εμέ ήταν η καλύτερη επιλογή. Θα δουλέψει με έναν προπονητή που τον ξέρει και θα δοκιμαστεί απέναντι σε καλές ομάδες στο FIBA CHAMPIONS LEAGUE. Στο χέρι του είναι να κλείσει τα αυτιά του και να δουλέψει για να γυρίσει μια μέρα καλύτερος.

Μιχάλης Λούντζης

Στην ίδια κατηγορία με τον Χαραλαμπόπουλο. Δόθηκε δανεικός στα Τρίκαλα για να πάρει χρόνο συμμετοχής και να γυρίσει αργότερα πιο έτοιμος.

Αντώνης Φώτσης

Ο Αντώνης έβαλε τέλος φέτος σε μια σπουδαία καριέρα. Τέλειωσε με τον τρόπο που του άξιζε. Πρωταθλητής και για πολλοστή φορά τροπαιούχος. Δεν υπάρχει Παναθηναϊκός που δεν θα του λείψει ο ''batman'', ο τελεύταιος της παλιάς φρουράς του τριφυλλιού. Πλέον, θα παίζει για την ομάδα της γειτονιάς του τον Ηλυσιακό.

Γιάννης Μπουρούσης

Ίσως η πρώτη σημαντική απώλεια από τους παίκτες στο περσινό ρόστερ. Η αλήθεια είναι ότι ο Μπουρούσης δεν επανέλαβε την καταπληκτική χρονιά που έκανε τη σεζόν 2014-2015 στη Μπασκόνια. Σε πολλά παιχνίδια μάλιστα ήταν σκιά του εαυτού του, με συνέπεια να υπάρχουν πολλές γκρίνιες για το αν άξιζε τα λεφτά που δαπανήθηκαν για την απόκτησή του. Παρόλα αυτά, ο Μπουρούσης ήταν από τους παίκτες που στηρίχτηκε σε αρκετά παιχνίδια η ομάδα, καθώς πέρα από

την εμπειρία του, ο Γιάννης ήταν ο ψηλός με τα περισσότερα κερδισμένα φάουλ στη διοργάνωση και ο πιο εύστοχος παίκτης της ομάδας από τη γραμμή των βολών. Στους τελικούς απέναντι στον Ολυμπιακό δήλωσε παρόν και έβαλε το λιθαράκι του για να πετύχει αυτό που δεν κατάφερε πέντε χρόνια με τη φανέλα του Ολυμπιακού. Θα συνεχίσει πλέον στην Κίνα, λαμβάνοντας ένα μεγάλο συμβόλαιο.

Τζέημς Φελντέην

Μετά από δύο χρόνια στην Αθήνα, ο Δομηνικανός είπε το αντίο. Για τη συνολική του παρουσία στην ομάδα θα ακουστούν πολλές απόψεις, το σίγουρο είναι οτι τίμησε τα λεφτά του συμβολαίου του και βοήθησε όσο μπορούσε. Ο Πασκουάλ έκρινε ότι δεν τον χρειάζεται στο ρόστερ και λύθηκε το συμβόλαιο του. Θα συνεχίσει πλέον την καριέρα του στον...μνημονιακό Ερυθρό Αστέρα.

Μαικ Τζέημς

Σίγουρα η μεγαλύτερη φετινή απώλεια. Ο Τζέημς ήταν από τους στυλοβάτες της περσινής ομάδας και σημαντικός παράγοντας για να κατακτήσει η ομάδα το νταμπλ. Ήταν γνωστό από πέρσι, ότι είχε ως στόχο να βρει συμβόλαιο στο ΝΒΑ, κάτι που στο τέλος κατάφερε. Οι Φοίνιξ Σανς του πρόσφεραν την προοπτική που αναζητούσε και ο Παναθηναϊκός έχασε ένα από τα βασικά του γρανάζια. Πέρα από το σκοράρισμα, ο Τζέημς ήταν ένας παίκτης που έδινε τρομέρη ενέργεια στην ομάδα, δεν φοβόταν να πάρει κρίσιμα και μεγάλα σουτ και ήταν καλός αμυντικός πάνω στην μπάλα. Σίγουρα είχε και τα μειονεκτήματα του, αλλά η λογική έλεγε ότι φέτος θα παρουσιαζόταν ακόμα περισσότερο βελτιωμένος με σκοπό να ηγηθεί για ακόμα μια φορά. Δεν ξέρω κατά πόσο θα στεριώσει στο ΝΒΑ (που του το εύχομαι), θα χαρώ πάντως πολύ αν τον δω ξανά μια μέρα στα πράσινα.

7 παίκτες λοιπόν είναι αυτοί που για διαφορετικούς λόγους ο καθένας δεν θα είναι στο ρόστερ της επόμενης σεζόν. Διοίκηση και προπονητής κλήθηκαν να αντικαταστήσουν τους αποχωρήσαντες, με κύριο μέλημα όπως είχε εκφραστεί από τα χείλη και των δύο, η δημιουργία μιας ομάδας με ελληνικό κορμό.

ΤΙ ΠΗΡΕ

Λούκας Λεκαβίτσιους

Ο point guard από τη Λιθουανία ήταν η πρώτη φετινή μεταγραφή για τον Παναθηναϊκό. Ο Πασκουάλ διέγνωσε αμέσως ότι λείπει ένας παίκτης πίσω από τον Νικ Καλάθη και φρόντισε να καλύψει το κενό αμέσως. Ο πρώην γκαρντ της Ζαλγκίρις έρχεται για να καλύψει μια τρύπα που υπήρχε δυο χρόνια τώρα και ευχή όλων είναι να τα καταφέρει. Η απόφαση να αφήσει την Ζαλγκίρις (παρ΄όλες τις προσπάθειες του Γιασικεβίτσιους να τον μεταπείσει) και να έρθει στον Παναθηναϊκό, δείχνει παίκτη με φιλοδοξίες και όρεξη να πετύχει. 

Στα θετικά του, η μεγάλη ταχύτητα που διαθέτει, η εμπειρία από Ευρωλίγκα και το ότι είναι παίκτης που έχει μεγάλα περιθώρια βελτίωσης. Στα αρνητικά του είναι φυσικά το ύψος του, κάτι που θα τον κάνει στόχο για τις αντίπαλες επιθέσεις και επίσης είναι γρίφος κατά πόσο θα μπορέσει να αντεπεξέλθει στις συνθήκες και τις απαιτήσεις μιας ομάδας όπως ο Παναθηναϊκός. Ο Λεκαβίτσιους αυτή την περίοδο προετοιμάζεται για το Ευρωμπάσκετ, καθώς είναι στη δωδεκάδα της εθνικής Λιθουανίας και θα χάσει το πρώτο μέρος της προετοιμασίας της ομάδας.

Μάρκους Ντένμον

Ο αντικαταστάτης του Μαικ Τζέημς στο πράσινο ρόστερ. Η απόδοση του θα είναι βαρόμετρο για

τον φετινό Παναθηναϊκό, καθώς οι απαιτήσεις από αυτόν είναι μεγάλες. Καλείται να αντικαταστήσει επάξια τον Τζέημς και να αποτελέσει στυλοβάτη της πράσινης επίθεσης. Ο Ντένμον έκανε εξαιρετική σεζόν πέρσι στην Τουρκία με τη φανέλα της Τραμπζονσπόρ και φέτος έκανε το άλμα σε ομάδα Ευρωλίγκας. Τα ''αν'' στην περίπτωση του είναι πολλά, καθώς αποτελεί παίκτη λαχείο με ότι αυτό συνεπάγεται. Ολοκληρωμένη εικόνα δεν έχω και θα περιμένω τα πρώτα φιλικά τον Σεπτέμβρη για να σχηματίσω μια πρώτη άποψη. Ο παίκτης είναι επιλογή Πασκουάλ και περιμένουμε να δούμε τι ρόλο έχει για αυτόν στο μυαλό του.

Ματ Λοτζέσκι

Ίσως η πιο ηχηρή φετινή μεταγραφή. Για τον Ματ τα λόγια είναι περιττά. Το 2013 τον ανακάλυψε ο Γιώργος Μπαρτζώκας στην Οστάνδη και έγινε ο μακροβιότερος ξένος στην ιστορία του Ολυμπιακού, μένοντας εκεί 4 χρόνια. Η αξία του Λοτζέσκι είναι γνωστή σε όλους. Το βασικό ερώτημα με την περίπτωση του, είναι κατά πόσο θα εμφανιστεί υγιής και θα ξεπεράσει τους τραυματισμούς που τον ταλαιπωρούσαν στη θητεία του στον Ολυμπιακό. Το συμβόλαιο που υπέγραψε έχει δικλείδα ασφαλείας για ενδεχόμενο τραυματισμό, κάτι που προστατεύει τον Παναθηναϊκό. Ο Ολυμπιακός δεν ήθελε να πάρει το ρίσκο με την περίπτωση του και πλέον ο Λοτζέσκι θα κληθεί να αποδείξει ότι μπορεί να επιστρέψει δυνατός στα παρκέ. Αν το καταφέρει, θα αποτελέσει ένα πολύ δυνατό όπλο στα χέρια του Τσάβι Πασκουάλ.

Θανάσης Αντετοκούμπο

Ο αδερφός του Γιάννη έρχεται να πάρει τη θέση του Χαραλαμπόπουλου. Ο Θανάσης είναι ένας παίκτης που αν δουλέψει και βελτιωθεί, θα αποτελέσει καλό γρανάζι για τον Παναθηναϊκό του μέλλοντος και την εθνική ομάδα. Σίγουρα είναι παίκτης που έχει τρανταχτές αδυναμίες (με πρώτη φυσικά το σουτ). Θα δώσει ενέργεια στην ομάδα, θα παίξει όσο καλύτερη άμυνα μπορεί και θα πάρει πολύ χρόνο συμμετοχής στην Ελλάδα δίνοντας ανάσεις σε Λοτζέσκι και Ρίβερς.

Κωνσταντίνος Μήτογλου

Μετά τη συνταξιοδότηση του Φώτση, ο Παναθηναϊκός έπρεπε να ψάξει τον αντικαταστάτη του. Με το να πείσει τον Μήτογλου να αφήσει τον τελευταίο χρόνο στο κολλέγιο και να υπογράψει τετραετές συμβόλαιο, έλυσε το πρόβλημα του και πρόσθεσε στη μηχανή του έναν παίκτη για το παρόν και το μέλλον. Ο Ντίνος θα κληθεί να βαδίσει στα χνάρια του Τσαρτσαρή και του Φώτση. Είναι παίκτης με ταλέντο, μόλις 21 χρονών και σίγουρα θα μας απασχολήσει πολύ στο μέλλον. Προς το παρόν, θα πάρει πολύ χρόνο συμμετοχής στην Ελλάδα και περιμένουμε να δούμε τον τρόπο αξιοποίησής του απο τον Πασκουάλ.

Ζακ Όγκαστ

Με την απόκτηση του ελληνικού διαβατηρίου, ο Όγκαστ μπήκε στο στόχαστρο Παναθηναϊκού και Ολυμπιακού. Ο Παναθηναϊκός τον ήθελε περισσότερο, του κατέθεσε την καλύτερη οικονομική προσφορά και τον έκανε δικό του. Ο Ζακ είναι ένας παίκτης πολύ αθλητικός που του αρέσει να παίζει pick and roll, ενώ μπορεί να πάρει χρόνο συμμετοχής και στο 4. Η αλήθεια είναι ότι θέλει δουλειά για να μπορέσει να αντεπεξέλθει στο επίπεδο της Ευρωλίγκας. Η περσινή σεζόν του με την Ουσάκ Σπορτίφ ήταν εξαιρετική, ενώ καλές εμφανίσεις έκανε και στο Summer League του ΝΒΑ. Το αρνητικό με τον Όγκαστ είναι ότι όνειρο του είναι να παίξει στο ΝΒΑ, κάτι που σημαίνει ότι αν κάνει καλή σεζόν, θα είναι δύσκολο για τον Παναθηναϊκό να τον κρατήσει. Αυτή η κουβέντα βέβαια είναι μακρινή. Προς το παρόν θα έρθει για να δυναμώσει τη ρακέτα του Παναθηναϊκού. Ευχή όλων να βγει και να μείνει για χρόνια.

Ίαν Βουγιούκας

Μετά τη φυγή του Μπουρούση για την Κίνα, ο Παναθηναϊκός έπρεπε να καλύψει την τρύπα στο 5. Το πρόβλημα ήταν ότι δεν μπορούσε να φέρει κάποιον ξένο παίκτη, καθώς θέση για ακόμη έναν ξένο δεν υπήρχε. Η καλύτερη επιλογή λοιπόν για τη θέση ήταν ο Βουγιούκας. Ο Ίαν πάντα ήταν φιλότιμος παίκτης, ξέρει τι θα πει Παναθηναϊκός (έχει σηκώσει και μια Ευρωλίγκα το 2011) και θα προσπαθήσει να καλύψει το κενό του Μπουρούση. Θα είναι ο τρίτος ψηλός στο rotation και θα χρησιμεύει στο μαρκάρισμα των ''δεινοσαύρων'' και λύση βάθους στο ρόστερ για την μεγάλη και απαιτητική χρονιά που έρχεται.

Καλύτερη εικόνα για τα νέα μεταγραφικά αποκτήματα και για το τι θέλει να παρουσιάσει ο Πασκουάλ, θα έχουμε όταν αρχίσουν τα πρώτα φιλικά στο τέλος Σεπτεμβρίου. Το σίγουρο είναι ο Παναθηναϊκός φέτος θα στηριχτεί πολύ στην αξία του προπονητή του, ο οποίος πλέον θα κληθεί να διαχειριστεί μια ομάδα που δημιούργησε ο ίδιος και δεν παρέλαβε μέσα στη σεζόν. Στο χέρι του είναι να τα καταφέρει.

ΥΓ1: Βαρόμετρο και φέτος η απόδοση των Καλάθη, Σίνγκλετον. Αν είναι αυτοί σε φόρμα, όλη η ομάδα είναι καλύτερη.

ΥΓ2: Ας ελπίσουμε η ομάδα να είναι υγιής και να μη χρειαστούν προσθήκες στη μέση της σεζόν. Φέτος φαίνεται ότι η ομάδα έχει στελεχωθεί σωστά. Ας ελπίσουμε και οι παίκτες να βγάλουν την ανάλογη ποιότητα στο παρκέ για να πετύχει η ομάδα τους στόχους της σε Ελλάδα και Ευρώπη.



 
Top