Η θέση προσφέρεται για διαφήμιση

Η θέση προσφέρεται για διαφήμιση


Γράφει ο Sorge

Καλημέρα, τις τελευταίες 10 μέρες βλέπουμε την κορύφωση του πολέμου μεταξύ της Εuroleague του του Bertomeu με τον Παναθηναϊκό του Γιαννακόπουλου, με αφορμή τα …. σχόλια του ιδιοκτήτη της ομάδας DPG στον προσωπικό του λογαριασμό στο instagram. 

Ακούστηκε μέχρι και άμεση αποχώρηση της ομάδας από τη Λίγκα (το “άμεση” βέβαια δεν διευκρινίζει αν θα είναι την επόμενη σεζόν ή τον επόμενο μήνα), άσχετα αν ο DPG είπε πως συνεχίζουμε  (φαντάζομαι μέχρι το καλοκαίρι).

Εγώ πιστεύω πως την επόμενη χρονιά η ομάδα δε θα παίζει στην Euroleague, αλλά όποιος πιστεύει πως ο DPG θα φύγει μόνος του, πλανάται οικτρά. Υπάρχει μια ομάδα από 5 έως 9 ομάδες (με σίγουρες τις Anadolu Efes, Maccabi Olympia Milan, CSΚΑ και από κοντά τις Malaga, Real, Baskonia, Κhimki) που έχουν ενώσει τις φωνές τους με το DPG, διαμαρτυρόμενες για πάρα πολλά όσον αφορά τον τρόπο διοίκησης και λειτουργίας της εταιρίας Euroleague. 

Να σημειωθεί πως οι 5 αυτές ομάδες προέρχονται από το block της FIBA που το 2002 ενώθηκε με τις ομάδες της Euroleague και όπως φαίνεται, οι διοικήσεις τους ποτέ δεν χώνεψαν το γεγονός πως αναγκαστήκαν να φύγουν από τη FIBA.

Πάμε να δούμε όλους τους λόγους για τους οποίους διαφωνούν οι ομάδες με την παρούσα διοίκηση της Euroleague: 

ΔΙΑΙΤΗΣΙΑ 

Παρότι φαίνεται ο προφανής λόγος για αρκετές ομάδες (η Μίλαν έστειλε επίσημη επιστολή διαμαρτυρίας για τη διαιτησία με τον αγώνα με τους gay-rous), σας διαβεβαιώ πως οι επιδόσεις των Lamonica, Pukl και άλλων "εργαλείων" του Bertomeou, είναι απλά το κερασάκι στην τούρτα. 

Δεν παύει όμως η διαιτησία να εκνευρίζει αρκετά πολλούς και σημαντικούς προέδρους ομάδων, που βλέπουν αντιπάλους τους όπως π.χ. ο gay-ros, που ούτε ξοδεύουν αρκετά χρήματα, ούτε παίζουν θεαματικό μπάσκετ (όπως πχ οι Real, CSKA) να ευνοούνται σκανδαλωδώς. 

Δεν γίνεται να είσαι ο Βατούτιν ή ο Πέρεθ, να ξοδεύεις 40 εκατομμύρια δολάρια για να φέρεις παικταράδες που φέρνουν κόσμο στα γήπεδα, προβάλλουν το προϊόν και στο τέλος να βλέπεις την ομάδα σου να αδικείται, για να πάρουν νίκες ομάδες που παίζουν αργά, σε χαμηλό τέμπο και με πολλά φάουλ. Η γκρίνια όμως για την διαιτησία, έχουμε ξαναπεί πως στο τέλος σκοτώνει το ίδιο σου το προϊόν και έτσι οι αντιδράσεις τους, δεν είναι τόσο εκκωφαντικές σαν του Δημήτρη, που διαθέτει μια εκρηκτική προσωπικότητα. 

ΔΙΑΜΑΧΗ ΜΕ ΤΗΝ FIBA. 

Αρκετές ομάδες της Euroleague διατηρούν σχέσεις αλληλοσεβασμού με τις ομοσπονδία μπάσκετ των Χωρών τους που ως γνωστόν υπάγονται στην FIBA και αυτό έχει ως αποτέλεσμα να διαφωνούν σφόδρα με την πολιτική σύγκρουσης που έχει επιλέξει ο Bertomeou. Επίσης, σε αρκετές χώρες η βούληση των κυβερνήσεων (π.χ. Ρωσία) είναι ξεκάθαρα υπέρ της Παγκόσμιας Ομοσπονδίας, με αποτέλεσμα να πιέζουν τις ομάδες τους. Ο Bertomeu αγνόησε επιδεικτικά τις ενστάσεις τους ως προς το πως διαχειρίζεται την κόντρα με τη FIBA, κάτι που δεν τους άρεσε καθόοοολου. 

ΔΙΑΦΑΝΕΙΑ ΣΤΟΝ ΤΡΟΠΟ ΑΠΟΦΑΣΕΩΝ 

Η Μόσχα και το Τελ Αβίβ για λόγους "εμπάργκο" και "ασφαλείας" (οι δικαιολογίες του Bertomeou) έχουν να διοργανώσουν F4, τουλάχιστον 12 χρόνια. CSKA και Macampi, δύο εκ των σημαντικών ομάδων της διοργάνωσης, δεν μπορούν να δεχτούν πως η Euroleague έχει επιλέξει έξω από κάθε μπασκετική λογική 2 φορές το Λονδίνο και 2 φορές την Κωνσταντινούπολη, προκειμένου να πάρει η ομάδα των 2 κύριων χορηγών το τρόπαιο. 

ΔΙΑΦΑΝΕΙΑ ΣΤΑ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΑ 

Ελάχιστες ομάδες έχουν εικόνα του πόσα έσοδα έχει η διοργάνωση, από που προκύπτουν και με ποιους όρους. Επί της ουσίας, οι ομάδες παίζουν σε μια διοργάνωση που βγάζει λεφτά εξαιτίας τους και αρνείται να τους πει πόσα είναι αυτά τα ποσά. Επιπροσθέτως, κυκλοφορούν διάφορες φήμες για ενίσχυση του Ερυθρού Αστέρα από την Euroleague κάτι που είναι αθέμιτος ανταγωνισμός και 100% παράνομο. Σε όλες αυτές τις κατηγορίες η Euroleague έχει αρνηθεί σθεναρά να εμφανίσει με λεπτομέρειες τα οικονομικά της στοιχεία. Να σημειωθεί πως αυτή η αιτία αποτελεί τον παλαιότερο λόγο κόντρας της οικογένειας Γιαννακόπουλων με τον Bertomeu (από το μακρινό 2002).

ΤΡΟΠΟΣ ΚΑΘΟΡΙΣΜΟΥ ΤΩΝ ΣΥΜΜΕΤΕΧΟΝΤΩΝ ΣΤΗΝ EUROLEAGUE

Δεν υπάρχει καμιά ξεκάθαρη και καταγεγραμμένη προϋπόθεση, ως προς το ποιες ομάδες θα συμμετέχουν στην Euroleague. Την 1η χρονιά είδαμε ιστορικές ομάδες όπως η Malaga να αποκλείονται με το έτσι θέλω από τον Bertomeu, για να συμμετάσχει η τότε ομάδα του χορηγού (Νταρουσάφακα), με αποτέλεσμα απολαυστικές εικόνες διαμαρτυρίας στον ισπανικό νότο με χαρτονομίσματα δολαρίου που απεικόνιζαν τη φάτσα του Καταλανού.   

Οι wild cards δίνονται δίχως καμία απολύτως λογική, βλέπουμε ομάδες σάκους του μποξ (πχ Βαλένθια) να έχουν θέση στη διοργάνωση και να μη συμμετέχουν ομάδες με μεγάλα μπάτζετ όπως η 3η ομάδα της VTB League. Παρόμοια κατάσταση αναμένουμε και του χρόνου, με τον Bertomeou να έχει προαποφασίσει πως μια θέση στη λίγκα θα καταλάβει η Βιλερμπάν, ανεξαρτήτως του ποιος θα κερδίσει το γαλλικό πρωτάθλημα. Αυτές οι παράλογες αποφάσεις, έχουν δημιουργήσει μια αντιπαράθεση μεταξύ των ομάδων που έχουν εγγυημένο συμβόλαιο και αυτών που έχουν αποκλειστεί ενώ αγωνίζονται σε πιο ανταγωνιστικά πρωταθλήματα. 

ΑΡΝΗΣΗ ΑΛΛΑΓΩΝ 

Οι CSKA και Real έχουν ζητήσει την κατάργηση του f4 και το να βγαίνει ο πρωταθλητής από σειρά αγώνων best-of-5 όπως στο ΝΒΑ. Ανεξαρτήτως του γιατί το ζητάνε, ο Bertomeu αρνείται ακόμα και να το θέσει σε συζήτηση στη γενική συνέλευση. Μπορούμε να συζητάμε καιρό για το αν αυτή η αλλαγή θα κάνει καλό ή όχι στο άθλημα όμως ο τρόπος που αντιδρά η Euroleague δεν είναι σοβαρός. Δηλαδή οι δύο ομάδες με τα περισσότερα τρόπαια στην ιστορία του αθλήματος, που ματώνουν κάθε καλοκαίρι οικονομικά και με τεράστια ιστορία, σου ζητάνε να συζητηθεί το θέμα στη γενική συνέλευση και συ τους το απαγορεύεις; Μιλάμε για μια δικτατορική συμπεριφορά που δεν ταιριάζει σε μια…κοινοπραξία (υποτίθεται) ομάδων. Στην τελική, τι ακριβώς θα πάθει μακροπρόθεσμα η Euroleague αν το εφαρμόσει για 2-3 έτη πιλοτικά και αν δεν αρέσει στις ομάδες, να το ξαναλλάξει;


ΕΛΛΕΙΨΗ ΟΡΑΜΑΤΟΣ

Η αύξηση του salary cup στο ΝΒΑ και οι αυξημένοι προϋπολογισμοί στην CBA οδήγησαν αρκετές ευρωπαϊκές ομάδες να χάσουν τόσο νεαρούς Ευρωπαίους παίκτες στους οποίους είχαν επενδύσει (για ελάχιστα λεφτά αφού τα buy outs του ΝΒΑ δεν επιτρέπεται να είναι άνω των 800 000), όσο και καλούς Αμερικάνους που προτίμησαν τα λεφτά της κινέζικης λίγκας. Η αντίδραση της Euroleague ήταν απλά ΑΝΥΠΑΡΚΤΗ απέναντι σε αυτή την απειλή, κάτι που εξόργισε αρκετές μεγάλες Ευρωπαϊκές ομάδες: Δεν ήταν μόνο ο Παπαδόπουλος της ΚΑΕ PANATHINAIKOS που γκρίνιαξε αλλά μέχρι και η …σπάνια ομιλούσα διοίκηση της Ρεάλ εξέφρασε τον προβληματισμό της για την κατάσταση.

Όπως φαίνεται, υπάρχουν 4-5 πολύ σοβαροί λόγοι που κάνουν αρκετές ομάδες της Euroleague να πιστεύουν πως το καλοκαίρι καλό θα είναι να φύγουν από την Euroleague. Το πόσες θα είναι τελικώς, παραμένει επτασφράγιστο μυστικό, αλλά σίγουρα μια απώλεια 5-6 ομάδων τύπου Παναθηναικός, CSKA, Maccabi, Malaga, Khmiki, Milan θα πονέσει αρκετά τον Bertomeu. Ειδικά αν συνδυαστεί με γενικευμένη διάσπαση, όπου ολόκληρα εθνικά πρωταθλήματα (πχ Ρωσίας, Ισραήλ, Ιταλίας) καταλήξουν στη FIBA. Προσωπική μου αίσθηση είναι πως βλέπουμε το τέλος της Euroleague όπως την ξέρουμε. Είτε θα παραχωρήσει τη διοίκηση ο Καταλανός και θα προχωρήσει σε μεγάλες αλλαγές, είτε η κοινοπραξία θα διαλυθεί.

ΥΓ.1 Mike James, Adrian Payne και ολικό lifting σε μια ομάδα που μέχρι στιγμής είναι…4η, 1 νίκη πίσω από τον 2ο της διοργάνωσης. Τολμηρές αλλαγές που θα δούμε αν θα δικαιώσουν όσους τις αποφάσισαν. Η ομάδα προσθέτει αθλητικότητα και δύναμη πυρός εις βάρος ενός πιο…εγκεφαλικού μπάσκετ. Προσωπικά δεν ξέρω πως θα αντιδράσει ο οργανισμός σε αυτή τη…μεταμόσχευση αλλά σας θυμίζω το εξής: Το αν θα τερματίσουμε 3οι, 4οι, 5οι ή 6οι δεν παίζει τόσο ρόλο, όσο σε τι φόρμα θα είμαστε στα play offs. Γιατί και πέρσι κάναμε 4 σερί δύσκολες νίκες και μετά είδαμε τη …σκούπα στο ΟΑΚΑ.

ΥΓ2. Πάνε σχεδόν 10 μέρες από τότε που ο πρώην της Κοκκίνου τραμπούκισε έναν ΑΡΔ. Σε αντίθεση με την περίπτωση Παππά που αφορούσε σχόλιο και όχι βιαιοπραγία, δεν υπήρξε καμιά ανακοίνωση καταδίκης από την ΕΣΗΕΑ κανένας "Φιλιππικός" εναντίον του από το σύνολο των ΑΡΔ, όπως και καμιά "ψυχανάλυση" του χαρακτήρα του. Άκρα του τάφου σιωπή για να μη θίξουμε …την ομάδα "όλων" των Ελλήνων, τα "καλά παιδιά" προέδρους και τους ΑΙΠΕΙΣΤΟΙΜΩΝΑΙΣ. Αν σας ξαναβρίσουν όμως οι παίκτες του ΠΑΟ, θα ξανακαταγγείλετε το σύμπαν σιχαμεροί υποκριτές, Φαρισαίοι, πληρωμένοι ρουφιάνοι, καραγκιόζηδες και θα γράφετε ποτάμια από πομφόλυγες για το λαϊκισμό του πλήθους.

ΥΓ3. Ο ένας Ντυπον ήταν στη Μαδρίτη και συζητούσε με τον Πέρεθ. Επειδή δεν τους κόβω να συζητούσαν για ναυτιλιακά και τους….Tremell Darden & Othello Hunter, εικάζω πως ήδη έχουν ξεκινήσει και από τις 2 μεριές προσπάθειες να κερδίσουν όσο το δυνατό περισσότερο συμμάχους στον εμφύλιο που έρχεται. Τουτέστιν μοιάζει λίγο με την αποστολή …έμπιστου του αυτοκράτορα σε Δούκα εξέχουσας σημασίας, προκειμένου να τον πείσει να μην συμμαχήσει στο στρατό των στασιαστών.


 
Top