Η θέση προσφέρεται για διαφήμιση

Η θέση προσφέρεται για διαφήμιση


Καλοκαίρι του 1972, ο Παναθηναϊκός είναι για μια ακόμη φορά πρωταθλητής Ελλάδος και η ομάδα του .... κεφάλα έχει λυσσάξει γιατί εδώ και 13 χρόνια τα μόνα πρωταθλήματα που κατάφερε να πάρει, είναι αυτά που της .... χάρισε ο ίδιος ο Παναθηναϊκός.

Τώρα όμως και επειδή το τριφύλλι δεν είναι διατεθειμένο να κάνει το ίδιο, αναλαμβάνουν οι σωτήρες του, δηλαδή οι συνταγματάρχες να το κάνουν! Φτάνουμε λοιπόν στη χρονιά της απόλυτης αθλιότητας, τη σαιζόν 1972-73. 

Η διοίκηση των ακατονόμαστων βέβαια είχε φροντίσει πολύ νωρίτερα να ρίξει τα θεμέλια για όσα θα επακολουθούσαν. Κατ' αρχήν στις 23 Φεβρουαρίου 1968, δηλαδή σε λιγότερο από ένα χρόνο μετά την επανάσταση των συνταγματαρχών και την ανάληψη της εξουσίας από τους στρατιωτικούς, οι κουτοπόνηροι ψευτόμαγκες Πειραιώτες με όργανό τους τη γνωστή φιλοολυμπιακή εφημερίδα της εποχής που εξακολουθεί και σήμερα το θεάρεστο έργο της, δημοσιεύει ένα άρθρο, σκέτο λιβανιστήρι προς τον Ασλανίδη, ο σκοπός του οποίου έγινε αντιληπτός την επομένη ημέρα. 

Διαβάστε το όπως ακριβώς δημοσιεύτηκε τότε (κάτω από μια τεράστια φωτογραφία του .... διώκτη τους Ασλανίδη), για να δείτε πόσο πολύ .... καταδίωκε ο Δαλάι Λάμα του αθλητισμού μας τη .... λαοπρόβλητη ομαδάρα της παραλίας.

Βλέπουμε ακριβώς τη σχέση στοργής και αγάπης μεταξύ της ομάδας του βοθρολίμανου με τη χούντα των συνταγματαρχών (αμοιβαία άλλωστε) και πόση λατρεία έτρεφε ολόκληρος ο ολυμπιακός κόσμος, διοίκηση, φίλαθλοι και φιλοολυμπιακός τύπος προς τη δικτατορία, την οποία τώρα κάνουν πώς .... δεν γνωρίζουν, αυτοί που τοσο αρμονικά συνεργάστηκαν μαζί της για το ..... καλό του ελληνικού ποδοσφαίρου: 

“ Ο κ. Κων. Ασλανίδης απέδειξεν επανειλημμένως ότι διακατέχεται από το ιερόν πάθος της δημιουργίας αγωνιστικών χώρων εις όλας αυτών τας μορφάς. Και ανεδείχθη εις μέγαν ηγέτην του Αθλητισμού δημιουργήσας εντυπωσιακά έργα εις μικρόν σχετικώς χρονικόν διάστημα, άνευ των γνωστών τυμπανοκρουσιών. Α λ λ ά  τ ο  μ έ γ ι σ τ ο ν  έ ρ γ ο ν  τ ο υ  θ α  ε ί ν α ι  η  σ τ έ γ α σ ι ς  τ ο υ  Ο λ υ μ π ι α κ ο ύ.  Ο κ. Ασλανίδης, ως εκπρόσωπος της Πολιτείας αναμένεται να εκπληρώση σήμερον ένα παλαιόν χρέος αυτής προς τον μέγαν Σύνδεσμον. Διότι αυτό το χρέος το οφείλει πράγματι η Πολιτεία εις τον Ολυμπιακόν. Πλειστάκις κατά το παρελθόν το κράτος και τα παλαιά κόμματα, ενέπαιξαν προκλητικώτατα τον Ολυμπιακόν εις προεκλογικάς περιόδους, με παχυλάς υποσχέσεις περί αμέσου στεγάσεώς του, αι οποίαι δυστυχώς ελησμονούντο την επομένην των εκλογών. Σήμερον ήλθεν επί τέλους η ώρα τα έργα να αντικαταστήσουν τους λόγους. 

Ο κ. Ασλανίδης βοηθών αποφασιστικώς εις την στέγασιν του Ολυμπιακού, δεν στεγάζει απλώς έναν Σύλλογον. Στεγάζει το Ελληνικόν ποδόσφαιρον. Διότι η στέγασις του Ολυμπιακού δεν είναι ένα συλλογικόν θέμα. Είναι πανελλήνιος υπόθεσις. Ουδείς Έλλην φίλαθλος – και ο φανατικώτερος ακόμη αντιολυμπιακός – δύναται να ισχυρισθή ότι η στέγασις του Ολυμπιακού, αποτελεί προνομίαν και χαρισμόν προς αυτόν! Δεν είναι προσφορά, είναι χρέος. Έτσι βλέπουν το μέγα θέμα όλοι οι φίλαθλοι της Ελληνικής Επικρατείας. Τα αμέτρητα πλήθη, τα εκατομμύρια των Ολυμπιακών οπαδών, αναμένουν πολλά από τον κ. Ασλανίδην. Και είναι καθολική η εντύπωσις ότι δεν θα διαψευσθούν. Αναμένουν ηρέμως και αισιοδόξως, έτοιμοι – αυτοί οι μυριάδες άνθρωποι που κατακαλύπτουν και την τελευταίαν γωνίαν του Ελληνικού χώρου – να προσφέρουν εις τον κ. Γενικόν Γραμματέα Αθλητισμού την αιωνίαν ευγνωμοσύνην των !”



Είδατε πόσο απεχθάνονταν τη χούντα οι λιμανίσιοι; Και το αποτέλεσμα; Την επομένη ημέρα η χούντα έδωσε 1 3 2 (εκατόν τριάντα δύο) εκ. δραχμές (ποσό τεράστιο για την εποχή εκείνη, και βέβαια από τα χρήματα του ελληνικού λαού) στους ακατονόμαστους για τη δημιουργία ιδιόκτητου γηπέδου (κρατηθείτε) 65.000 θέσεων. Όχι παίζουμε. 

Ή να σε κυνηγάει η χούντα ή να μην σε κυνηγάει. Και την επομένη η διοίκηση (προσέξτε: Η ΔΙΟΙΚΗΣΗ) του γρύλου ΑΝΑΚΗΡΥΞΕ ΕΠΙΤΙΜΟΥΣ ΗΓΕΤΕΣ ΤΟΥ ΣΥΛΛΟΓΟΥ ΤΟΝ Σ. ΠΑΤΤΑΚΟ ΚΑΙ ΤΟΝ Κ. ΑΣΛΑΝΙΔΗ!!! 

Δείτε τώρα και τη συνέχεια: Η διοίκηση των λιμανίσιων, έμπλεως χαράς και ευγνωμοσύνης προς την .... επάρατη χούντα (όπως λέει και ο αστοιχείωτος αφάνας του γαβροκάναλου) ανακοίνωσε επισήμως ότι ΤΟ ΝΕΟ ΓΗΠΕΔΟ ΘΑ ΟΝΟΜΑΣΤΕΙ (καθήστε για να μην πέσετε) “ΣΤΑΔΙΟ ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΥ 21η ΑΠΡΙΛΙΟΥ”!!! Τώρα τι έγιναν τα 132 εκ. δραχμές του ελληνικού λαού που επρόκειτο να γίνουν γήπεδο της γαυριέλας, ρωτήστε τους τότε διοικούντες της ομάδας του .... Γανυμήδη!



Λίγες ημέρες μετά την 21η Απριλίου 1968 έγινε και ο εορτασμός της πρώτης επετείου της εθνοσωτηρίου επαναστάσεως στη λέσχη των αρουραίων του Πειραιά, παρουσία του Σ. Παττακού και δείτε τι έγραφε ο τύπος της εποχής:

“Με εξαιρετική λαμπρότητα ΕΟΡΤΑΣΘΗ ΧΘΕΣ ΣΤΟΝ ΟΛΥΜΠΙΑΚΟ Η ΕΠΕΤΕΙΟΣ ΤΗΣ ΕΘΝΟΣΩΤΗΡΙΟΥ ΕΠΑΝΑΣΤΑΣΕΩΣ ΤΗΣ 21ης ΑΠΡΙΛΙΟΥ 1967, παρουσία του Αντιπροέδρου της Κυβερνήσεως κ. Στ. Παττακού και του ΓΓΑ κ. Κ. Ασλανίδη. Ο Πρόεδρος του Ολυμπιακού κ. Μπουζάκης προσεφώνησε τους παρευρεθέντας επισήμους τονίζοντας μεταξύ άλλων ότι Ο ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΣ ΘΑ ΠΡΟΧΩΡΗΣΕΙ ΕΙΣ ΤΗΝ ΛΕΩΦΟΡΟΝ ΤΗΣ ΕΠΑΝΑΣΤΑΣΕΩΣ. Ακολούθως έλαβε τον λόγον ο αντιπρόεδρος της κυβερνήσεως κ. Παττακός, ο οποίος είπε τα εξής: “Αγαπητοί μας φίλοι σας παρακαλώ να ενώσουμε όλοι τις προσπάθειές μας προκειμένου ΝΑ ΕΠΙΤΥΧΟΥΜΕ ΤΗΝ ΕΞΥΨΩΣΙΝ ΤΟΥ ΑΘΛΗΤΙΚΟΥ ΠΝΕΥΜΑΤΟΣ ΚΑΙ ΙΔΙΑΙΤΕΡΩΣ ΤΟΥ ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΥ”.

Όλα αυτά αποτελούν έναν πρόλογο για το κυνηγητό που έκανε η χούντα στους .... κοπανατζήδες του Κυπέλου Ράπαν και καρπαζοεισπράκτορες της Ευρώπης. Είδαμε ήδη πόσο βοήθησαν το τριφύλλι οι συνταγματάρχες με παίκτες κατά την περίοδο του Γουέμπλεϊ, αλλά και πριν (Ελευθεράκης, Γονιός, κ.α.), τις αποδεσμεύσεις-μετακινήσεις Λουκανίδη, Παπαεμμανουήλ, Πιτυχούτη, Μπέλλη, την περίπτωση του Κουβά από τα Μέγαρα, και άλλες, ών ουκ έστι αριθμός. Αντίθετα, έκαναν ότι μπορούσαν, χαρίζοντας παίκτες και χρήματα στον γελωτοποιό της Ευρώπης.



Να απαριθμήσουμε τώρα τους παίκτες που ετσιθελικά χάρισε ο αξιότιμος ΓΓΑ κ. Ασλανίδης στους ερυθρόδερμους, όλα αυτά τα χρόνια; Κρατηθείτε λοιπόν και αρχίστε να μετράτε: Κελεσίδης, Πουπάκης, Γκλέζος, Σιώκος, Σταυρόπουλος, Συνετόπουλος, Αϊδινίου, Δαβουρλής, Κρητικόπουλος, Κουρέας, Παμπουλής, Πολέτι, Νικολά, Άλτσιμπαρ (με τους 3 τελευταίους να έρχονται ως .... Έλληνες στον γρύλο, ως Πολέτης, Νικολάου και Αλχιμάρης, και ύστερα μιλούν για τον Ρότσα), Τριαντάφυλλος, Αργυρούδης, Περσίδης και άλλοι, ών ουκ έστι αριθμός, την ώρα που ο Παναθηναϊκός μας παρακάλαγε να πάρει έναν παίκτη (τον Κουβά κυρίως) για να προχωρήσει μέχρι τέλους στην ένδοξη πορεία του προς το Γουέμπλεϊ. 

Και όπως όλοι γνωρίζουμε, ο .... Μπλάτερ της Ελλάδας, Ασλανίδης, διεμήνυσε στο τριφύλλι, “πρώτα να αποκλείσετε την Έβερτον και μετά βλέπουμε” και ο Κουβάς ήρθε στον Παναθηναϊκό μετά το Γουέμπλεϊ! Αλλά και τον Άλμπερτ της Φερεντσβάρος, με τον οποίο είχε συμφωνήσει το τριφύλλι, μετά από μεσολάβηση του Πούσκας, η απάντηση του .... ευεργέτη των πρασίνων, Ασλανίδη, ήταν ένα ξερό ΟΧΙ, τάχα επειδή ήταν Ανατολικοευρωπαίος και όλοι οι ανατολικοί τότε εθεωρούντο εν δυνάμει κατάσκοποι (εκτός από εκείνους, παίκτες και προπονητές που έδιναν στους αρουραίους).

Ευτυχώς το τριφύλλι είχε μεριμνήσει, με την είσοδο ξένων παικτών στην Ελλάδα, να φέρει στην ομάδα τα διαμάντια Αρακέν Ντεμέλο και Χουάν Ραμόν Βερόν.

Πάμε λοιπόν και στο πρωτάθλημα της περιόδου 1972-73. Ο Παναθηναϊκός διέθετε μια επίθεση πολυβόλο και οι τεσσαροπενταροεξαροεφτάρες διαδέχονταν η μια την άλλη. 6-3 τον Ολυμπιακό Βόλου, 4-2 την Ομόνοια, 5-0 το Αιγάλεω, 3-1 τον Ηρακλή, 4-0 τον Ατρόμητο και την Παναχαϊκή, 3-1 την ΑΕΚ, 5-0 την Καβάλα, 3-0 τα Τρίκαλα και 7-1 τον Άρη ήσαν μερικά από τα σκορ των νικών του τριφυλλιού εκείνη τη σαιζόν. Ενδιάμεσα βέβαια είχε χάσει από τον ΠΑΟΚ στην Τούμπα και από τον Γανυμήδη στη Λεωφόρο με το γκολ του Αργυρούδη, σε παιχνίδι το οποίο χαρακτηρίστηκε από τον τύπο της εποχής, ως η επιτομή της διαιτητικής αλητείας από τον αλήστου μνήμης ..... Κομνηνάκη, ο οποίος πρωτοτυπώντας (σε αντίθεση με τον πασίγνωστο Παπουτσέλη), σε ανατροπή του Γραμμού από τον Σιώκο ένα με δύο μέτρα μέσα στην μεγάλη περιοχή, έφερε τη μπάλα έξω από την περιοχή και καταλόγισε ..... φάουλ! Αυτά και άλλα πολλά, για να μη μακρυγορώ, καθώς ακολούθησαν σωρεία διαμαρτυριών για τη διαιτησία στους αγώνες των απατεώνων με Ηρακλή, Τρίκαλα, Παναχαϊκή, ΠΑΟΚ, τις οποίες βεβαίως ο ..... διώκτης των ακατονόμαστων τις έστειλε όλες στον κάλαθο των αχρήστων.

Οι μεγάλες ομορφιές όμως έγιναν στο τηγάνι, στον αγώνα του δευτέρου γύρου, όπου στις 11 Μαρτίου 1973 και ενώ οι δύο αντίπαλοι ισοβαθμούσαν με 56 βαθμούς, ήταν φανερό ότι οι πράσινοι, ακόμη και με ήττα, λόγω ευνοϊκότερου προγράμματος στη συνέχεια θα παρέμεναν πρώτο φαβορί για τον τίτλο. Έτσι βρέθηκε η γνωστή συνταγή μηδενισμού στου Παναθηναϊκού από τον διαιτητή Λάτσιο. 



Εν αρχή απέβαλε τον Παπαδημητρίου μόλις στο 19΄ επειδή έδωσε επιδεικτικά τη μπάλα στους ερυθρόδερμους, ακολούθως όταν ο Συνετόπουλος ξάπλωνε διαδοχικά στο χορτάρι τους Ελευθεράκη-Δημητρίου αρκέστηκε να του δείξει κίτρινη, ενώ στο 45' όταν ο Ντεμέλο ανατράπηκε εκ των όπισθεν από Βιέρα-Συνετόπουλο (είπατε τίποτα για πέναλτι;) το παιχνίδι συνεχίστηκε κανονικά. Και στο 81΄ όταν επί τέλους οι αρουραίοι κατάφεραν να επιτύχουν τρίτο τέρμα (3-2), επωφελούμενοι της .... άριστης διαιτησίας του Λάτσιου επί του αγωνιζομένου με 10 παίκτες Παναθηναϊκού, ο εριστικός Συνετόπουλος κατάφερε με προκλητικές ενέργειες να εκνευρίσει τον Κωνσταντίνου, με αποτέλεσμα να αρχίσει συμπλοκή μεταξύ των παικτών, με πρωταγωνιστές τους Γκλέζο και Συνετόπουλο. Άλλο που δεν ήθελε ο Λάτσιος, ο οποίος αμέσως διέκοψε το ματς και ισχυρίστηκε ότι ο Παναθηναϊκός αποχώρησε από τον αγωνιστικό χώρο. 



Ακούστε τώρα και τη συνέχεια. Η ΕΠΟ συνεδρίασε με πρωτοφανή (!) ταχύτητα και μηδένισε το τριφύλλι, όχι μόνο στον αγώνα με τους απατεώνες, αλλά και στα δύο ..... επόμενα παιχνίδια με ΠΑΟΚ και Αιγάλεω!!! 



Έτσι ουσιαστικά έθεσε εκτός μάχης τους πράσινους από τη διεκδίκηση του τίτλου. Παράλληλα τιμώρησε με 1 αγωνιστική τον Παπαδημητρίου, 2 τον Δομάζο, 4 τον Αθανασόπουλο, 2 τον Κωνσταντίνου, ενώ ο .... διώκτης της ομάδας του Δημοσίου και ..... ευεργέτης του Παναθηναϊκού, Ασλανίδης, επαύξησε τις ποινές, τιμωρώντας με ετήσιο αποκλεισμό τον Κωνσταντίνου, 6 αγωνιστικές τον Δημητρίου, αλλά τιμώρησε εκτός από το τηγάνι και τη Λεωφόρο και έτσι το τριφύλλι έδωσε 3 παιχνίδια ως γηπεδούχος στη Χαλκίδα.

Αργότερα οι ακατονόμαστοι κερδίζουν το Αιγάλεω εκτός έδρας και την επομένη η διοίκηση της ομάδας των δυτικών προαστίων διαγράφει από τις τάξεις του συλλόγου, τον ποδοσφαιριστή της και πρώην “άσσο” του γρύλου, Ζαντέρογλου, επειδή είχε μειωμένη απόδοση στον συγκεκριμένο αγώνα!

Εδώ όμως αρχίζουν τα ακόμη πιο ωραία. Επειδή από κοντά στην κούρσα του τίτλου βρισκόταν και ο ΠΑΟΚ, μερικές αγωνιστικές αργότερα, για να απαλλαγούν και από την ανάσα του Δικεφάλου του Βορρά, οι βρωμιάρηδες επεστράτευσαν τα μεγάλα μέσα. Η Παναχαϊκή κάνει μια μεγάλη εμφάνιση στην Τούμπα, ο τερματοφύλακας του Δικεφάλου, Στέφας, δέχεται μερικά αστεία γκολ και το ματς λήγει 3-5! Την επομένη η Διοίκηση της Παναχαϊκής διαγράφει τον ποδοσφαιριστή της Ρήγα, γιατί όπως αποκαλύφθηκε είχε δωροδοκηθεί από παράγοντες (ναι, το βρήκατε) του ..... προστατευμένου παιδιού της Χούντας, Γανυμήδη, με 300.000 δρχ. για να παίξει όσο το δυνατόν καλύτερα, πράγμα που σύμφωνα με τους κανονισμούς της εποχής αποτελούσε δωροδοκία. 



Αμέσως η ΕΠΟ συνεδρίασε και αποφάσισε τον μηδενισμό και τον υποβιβασμό της ομάδας των απατεώνων (καλά ρε παιδιά, μη βαράτε, λέμε και καμιά μα......... να περάσει η ώρα). Λίγες αγωνιστικές αργότερα, η Διοίκηση του Πανιωνίου, μετά τον αγώνα τους με τους αρουραίους τιμώρησε τον ποδοσφαιριστή Χάϊτα με αποκλεισμό “επειδή είχε μειωμένη απόδοση στον αγώνα με τον Ολυμπιακό”, όπως ανακοινώθηκε επίσημα και τον οποίον αγώνα φυσικά κέρδισαν οι απατεώνες. Έτσι, όμορφα και ωραία, οι απόγονοι του στόλου ανακηρύχθηκαν πρωταθλητές Ελλάδος!

Αξίζει πάντως εδώ να αναφέρουμε μια δήλωση του Μίμη Δομάζου σχετικά με το πρωτάθλημα εκείνης της χρονιάς: “Ποτέ άλλοτε δεν θυμάμαι να έχει γίνει χειρότερο πρωτάθλημα. Ποτέ άλλοτε στα 15 χρόνια που παίζω ποδόσφαιρο δεν θυμάμαι να υπήρχε εκ των προτέρων σχέδιο εξοντώσεως των άλλων ομάδων προκειμένου να αναδειχθεί πρωταθλητής ο Ολυμπιακός. Ένα τέτοιο πρωτάθλημα δεν θα το ήθελα ποτέ”!

Εν τω μεταξύ οι πράσινοι, ακόμη και μετά την εξοντωτική τιμωρία τους, συνέχισαν και φιλοδώρησαν τον Ατρόμητο με 8-1, την Παναχαϊκή με 5-1, τον Πανσερραϊκό με 4-1, τον Πανιώνιο με 6-0, ενώ κέρδισε για δεύτερη φορά και την ΑΕΚ στη Ν. Φιλαδέλφεια με 2-0. Συνολικά το τριφύλλι και αυτή τη σαιζόν πέτυχε στο πρωτάθλημα 89 τέρματα, όσα δηλαδή ακριβώς είχε πετύχει και την προηγούμενη. Πρέπει όμως να αναφερθεί ότι ουσιαστικά έδωσε τρία παιχνίδια λιγότερα, αφού με Ολυμπιακό, ΠΑΟΚ και Αιγάλεω μηδενίστηκε. Φανταστείτε δηλαδή να τα έπαιζε και αυτά πόσα γκολ θα έβαζε (με τους αρουραίους στο ματς που διακόπηκε είχε ήδη πετύχει δύο).

Για την ιστορία να αναφέρουμε και τους ποδοσφαιριστές του τριφυλλιού που αγωνίστηκαν στο πρωτάθλημα εκείνης της περιόδου. Ήσαν λοιπόν οι: Οικονομόπουλος, Κωνσταντίνου, Τομαράς, Αθανασόπουλος, Δημητρίου, Καψής, Σούρπης, Φούκος, Φυλακούρης, Γραμμός, Γονιός, Κουβάς, Καραμανλής, Παπαδημητρίου, Ιράλα, Δομάζος, Αντωνιάδης, Ελευθεράκης, Βλάχος, Ντεμελο, Βερόν, Λίναρης, Καμάρας, Γκραμάχο, Καμπάς.

Όσον αφορά τους σκόρερ της ομάδας, πρώτος αναδείχθηκε ο Αντωνιάδης με 24, ενώ ακολούθησαν οι Βερόν με 14, Ντεμέλο με 11, Παπαδημητρίου και Ελευθεράκης με 9 έκαστος, και Γραμμός και Δομάζος με 6 τέρματα έκαστος.



Αξίζει ακόμη να σημειώσουμε ένα αξιοπερίεργο γεγονός που συνέβη στο Κύπελλο Πρωταθλητριών Ευρώπης εκείνη τη σαιζόν. Το τριφύλλι κληρώθηκε να αντιμετωπίσει την ΤΣΣΚΑ Σόφιας, έχασε στη Βουλγαρία με 2-1, κέρδισε στη ρεβάνς, επίσης με 2-1, κτυπήθηκαν πέναλτι και ο Σοβιετικός τότε διαιτητής Λιπάτοφ, ενώ οι Βούλγαροι είχαν εκτελέσει 3 πέναλτι ευστοχώντας σε όλα και ο Παναθηναϊκός 4 ευστοχώντας μόνο σε 2, διέκοψε την εκτέλεση ανακηρύσσοντας τη Βουλγαρική ομάδα νικήτρια. Τεράστιο λάθος, που οδήγησε τον ΠΑΟ σε ένσταση, που έγινε δεκτή, το παιχνίδι επαναλήφθηκε, αλλά το τριφύλλι έχασε με 2-0 και αποκλείστηκε.

Yank1971


 
Top