Λιγότερους ενόχους «είδε» το δικαστήριο στην υπόθεση του ναρκόπλοιου Νoor 1 από την εισαγγελέα της έδρας Μ. Τρουπή, η οποία στην αγόρευσή της τον περασμένο Απρίλιο είχε ζητήσει την ενοχή για 23 από τους 30 συνολικά κατηγορουμένους.
Το δικαστήριο έκρινε τελικά -κατά πλειοψηφία- ενόχους 15 άτομα, κατά περίπτωση για ένταξη σε εγκληματική οργάνωση και παράβαση του νόμου ναρκωτικών, για τους οποίους η ποινική μεταχείριση θα ανακοινωθεί την Τετάρτη, οπότε και το δικαστήριο θα αποφανθεί επί των ποινών. Βασικός πυρήνας των ενόχων, οι Ε. Γιαννουσάκης, Σ. Λάγκος, Κ. Καρτσώνης, Γ. Μπουρδούβαλης, Α. Κοτσώνης, Β. Κουρούβανης και Π. Φόρος.
Κατά την εισαγγελέα «όλη αυτή η εγκληματική ομάδα και οι άγνωστοι δράστες, πάντα στο πλαίσιο της εγκληματικής οργάνωσης, δημιούργησαν με επιτυχία το σκηνικό μιας νομιμοφανούς ναύλωσης και υποναύλωσης του πλοίου, ώστε να φαίνεται ότι αυτό εκτελεί μία εμπορική δραστηριότητα. Δηλαδή δημιούργησαν συνειδητά ένα προκάλυμμα νομιμότητας για το ταξίδι του Noor1 από τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα ΑΕ στην Ελλάδα».
Το Τριμελές Εφετείο Κακουργημάτων δεν κατάφερε να εντοπίσει και να καταδικάσει κάποιον εκ των κατηγορουμένων ως "εγκέφαλο" της μεταφοράς των 2 τόνων ηρωίνης στην Ελλάδα και από εκεί στην Ευρώπη.
Πρωταγωνιστικό ρόλο, σύμφωνα με την εισαγγελέα στην υπόθεση της μεταφοράς των 2 τόνων ηρωίνης είχαν γνωστά αλλά και άγνωστα μέχρι στιγμής για την ελληνική δικαιοσύνη πρόσωπα:
«Η εγκληματική οργάνωση συγκροτήθηκε στον Πειραιά κι εκεί μετείχαν: Κοτσώνης, Γιαννουσάκης, Μπουρδούβαλης, Καλαφάτης, Κουρούβανης, Φάρος, ο αποθανών Μπασκάλ κι άλλα άγνωστα μέχρι στιγμής άτομα. Αυτοί σε κοινή δράση οργάνωσαν κι έθεσαν σε εφαρμογή το ταξίδι του Noor1 από το Αντζμάν στην Ελλάδα κι από εκεί το φορτίο του θα πήγαινε σε Ολλανδία, Βέλγιο, Μ. Βρετανία κι αλλού.
Για την οργάνωση και την εκτέλεση του ταξιδιού έγινε προσεγμένη προετοιμασία που διήρκεσε μήνες κι ο καθένας βρισκόταν πάντα σε συνεννόηση με τους υπολοίπους. Ο Κοτσώνης από τον Νοέμβριο του 2012 βρίσκεται πίσω από κάθε επιχειρηματική κίνηση που σχετίζεται με το Noor1 και είχε πάντα επαφή με το πλοίο».
Σημείο-κλειδί κατά την εισαγγελέα ήταν η εταιρεία ARAB WAVES, που ιδρύθηκε τον Σεπτέμβριο του 2013 στα Εμιράτα από τον Αιμίλιο Κοτσώνη. Σύμφωνα με την εισαγγελέα, η εταιρεία ιδρύθηκε στο πλαίσιο της εγκληματικής οργάνωσης, για να προωθηθεί το τίμημα της αγοραπωλησίας των ναρκωτικών, που ανερχόταν σε εκατομμύρια δολάρια, καθώς επρόκειτο για εξαιρετικά μεγάλη ποσότητα ναρκωτικών και ιδιαίτερα μεγάλης καθαρότητας.
Η εισαγγελέας πρότεινε να απαλλαγούν έξι κατηγορούμενοι, μεταξύ των οποίων ήταν η πρώην σύζυγος, η πρώην πεθερά, η οικιακή βοηθός και ο σύντροφος της πρώην συζύγου του εφοπλιστή Μάκη Γιαννουσάκη, ακόμη η σύζυγος του πλοιοκτήτη Παντελή Καλαφάτη, καθώς επίσης και ο Τούρκος Γιλμάς Εκρέμ, για τους οποίους, κατά την εισαγγελέα δεν προέκυψαν ενοχοποιητικά στοιχεία.
Σημαντικό ρόλο στη φύλαξη και αποθήκευση των ναρκωτικών είχαν, κατά την εισαγγελέα, ο Αλβανός επιστάτης στην έπαυλη Γιαννουσάκη στη Φιλοθέη Σταύρος Λάγιος και ο οδηγός νταλίκας Κωνσταντίνος Καρτσώνης, για τους οποίους είπε ότι «εντάχθηκαν συνειδητά στην εγκληματική οργάνωση, γνώριζαν για το φορτίο και συνειδητά αποδέχτηκαν τους σκοπούς της διακίνησης», ενώ, όπως χαρακτηριστικά είπε η εισαγγελέας, «γνώριζαν ότι πρόκειται για φορτίο ναρκωτικών, καθώς η οσμή της ηρωίνης είναι τόσο χαρακτηριστική που προκαλεί δυσφορία».
Να σημειωθεί ότι οι κατηγορούμενοι συνολικά ήταν τριάντα τρεις, αλλά στο μεταξύ απεβίωσαν ο Τούρκος Μπασκάλ Σερχάν στο νοσοκομείο κρατουμένων Κορυδαλλού, στον οποίον επίσης αποδόθηκε ηγετικός ρόλος από την εισαγγελέα, ο Ινδός τρίτος μηχανικός στο ΑΤ Δραπετσώνας, ενώ αναζητούνται ένας Τούρκος και ένας Ιρανός.
Πηγή:www.iefimerida.gr