Η σαιζόν 1986-87 εξελίχθηκε πολύ άσχημα για τον Παναθηναϊκό, καθώς δεν συνοδεύτηκε από κανέναν τίτλο, υπήρξαν πολλές αμφισβητήσεις μέσα στην ομάδα, ενώ είχαμε και αλλαγές προπονητών. Όμως και πάλι οι αρουραίοι, κατάφεραν με μπαμπεσιά να αρπάξουν άλλον έναν τίτλο.
Ας πάρουμε όμως τα πράγματα από την αρχή. Καλοκαίρι 1986 και ο Παναθηναϊκός ξεκινά τη συνεργασία του με τον διάσημο Γιουγκοσλάβο προπονητή Τόμισλαβ Ίβιτς. Όλοι περίμεναν ότι η χρονιά θα αποτελέσει συνέχεια της προηγουμένης που έστεψε τους πράσινους νταμπλούχους.
Ο νέος όμως προπονητής δεν έδεσε με την ομάδα και εξ αρχής παρουσιάστηκαν πολλά προβλήματα. Μετά τους «πράσινους» ο Κροάτης τεχνικός βρήκε «στέγη» στη Χάιντουκ όπου έμεινε μέχρι και το τέλος της συγκεκριμένης χρονιάς. Αναμφίβολα πρόκειται για μια από τις μεγάλες προπονητικές μορφές και έκανε τεράστια καριέρα αφού κάθισε στο πάγκο ομάδων όπως οι Άγιαξ, Μπενφίκα, Πόρτο, Μαρσέιγ, Ατλέτικο Μαδρίτης κλπ
Ο νέος όμως προπονητής δεν έδεσε με την ομάδα και εξ αρχής παρουσιάστηκαν πολλά προβλήματα. Μετά τους «πράσινους» ο Κροάτης τεχνικός βρήκε «στέγη» στη Χάιντουκ όπου έμεινε μέχρι και το τέλος της συγκεκριμένης χρονιάς. Αναμφίβολα πρόκειται για μια από τις μεγάλες προπονητικές μορφές και έκανε τεράστια καριέρα αφού κάθισε στο πάγκο ομάδων όπως οι Άγιαξ, Μπενφίκα, Πόρτο, Μαρσέιγ, Ατλέτικο Μαδρίτης κλπ
Το πρωτάθλημα όπως προαναφέραμε ξεκίνησε στραβά. Στην πρώτη αγωνιστική ο Παναθηναϊκός καλείται να αντιμετωπίσει τον Άρη στο Ολυμπιακό Στάδιο, όμως οι παίκτες του τριφυλλιού, πειθαρχώντας στην απόφαση του συνδικαλιστικού οργάνου των ποδοσφαιριστών (ΠΣΑΠ), δεν κατεβαίνουν να αγωνιστούν.
Η απόφαση αυτή συναντά την αντίδραση των φιλάθλων του Παναθηναϊκού που αποδοκιμάζουν τους ποδοσφαιριστές, κατά τη διάρκεια της προπόνησής τους στη Λεωφόρο. Δύσκολες εποχές για το επαγγελματικό ποδόσφαιρο τότε. Το δίτερμα όμως που έγινε παρέσυρε τον κόσμο σε χειροκροτήματα.
Για την ιστορία να αναφέρουμε ότι στην πρώτη αυτή αγωνιστική του πρωταθλήματος μόνο ο Παναθηναϊκός, ο ΟΦΗ και ο ΠΑΣ Γιάννινα δεν κατέβηκαν να αγωνιστούν. Όλες οι άλλες ομάδες αγωνίστηκαν, ορισμένες με ερασιτεχνικές, μικτές ή και καθαρά επαγγελματικές ομάδες.
Για την ιστορία να αναφέρουμε ότι στην πρώτη αυτή αγωνιστική του πρωταθλήματος μόνο ο Παναθηναϊκός, ο ΟΦΗ και ο ΠΑΣ Γιάννινα δεν κατέβηκαν να αγωνιστούν. Όλες οι άλλες ομάδες αγωνίστηκαν, ορισμένες με ερασιτεχνικές, μικτές ή και καθαρά επαγγελματικές ομάδες.
Εν τω μεταξύ ξεκίνησαν και οι ευρωπαϊκές υποχρεώσεις του τριφυλλιού και ο Παναθηναϊκός ταξίδεψε με χιλιάδες όνειρα στο Βελιγράδι, για να αντιμετωπίσει τον Ερυθρό Αστέρα για τον πρώτο γύρο του Κυπέλλου Πρωταθλητριών, όπου μετείχε. Όμως τα χαμόγελα έγιναν θλίψη και η αισιοδοξία μετατράπηκε σε απογοήτευση. Το βαρύ 3-0 των Γιουγκοσλάβων έσβηνε κάθε ελπίδα για πρόκριση, καθώς και η εμφάνιση ήταν ανάλογη του σκορ.
Κι' όμως στη ρεβάνς του Ολυμπιακού Σταδίου, ο Παναθηναϊκός άγγιξε το θαύμα. Το 2-0 του ημιχρόνου με τα γκολ του Σαραβάκου στο 8΄ και του Χρ. Δημόπουλου στο 30΄ γέμισε με ελπίδες τον κόσμο για επανάληψη του θριάμβου, όπως είχε συμβεί 15 χρόνια περίπου νωρίτερα. Δυστυχώς, όμως και ενώ το τριφύλλι κυριάρχησε και στο β΄ ημίχρονο, δεν κατάφερε να πετύχει ένα τρίτο γκολ που θα του άνοιγε τον δρόμο της πρόκρισης. Αντίθετα στην εκπνοή, οι Γιουγκοσλάβοι μείωσαν σε 2-1 και έτσι το όνειρο της πρόκρισης έσβησε οριστικά.
Ξανά πίσω λοιπόν στα ..... πεζά του ελληνικού πρωταθλήματος. Εκεί όπου στον πρώτο ουσιαστικά αγώνα του ο Παναθηναϊκός παραχωρεί ισοπαλία (1-1) στην Βέροια. Στην επόμενη αγωνιστική, μπροστά σε 73.525 θεατές, το τριφύλλι δεν καταφέρνει να νικήσει τον αιώνιο αντίπαλο (1-1 με γκολ των Μπατσινίλα, Αναστόπουλου), ενώ στη συνέχεια χάνει στη Ρόδο από τον Διαγόρα 2-0!
Καταστροφή. Μαύρα σύννεφα μαζεύονται πάνω από τον ουρανό της Παιανίας και μετά τον αποκλεισμό στην Ευρώπη από τον Ερυθρό Αστέρα, η θέση του Τόμιτς στον πάγκο του τριφυλλιού γίνεται λίαν επισφαλής.
Στη ρεβάνς με τους πρωταθλητές Γιουγκοσλαβίας στο Ολυμπιακό Στάδιο, παρά την καλή εμφάνιση, το πλήθος των χαμένων ευκαιριών και τη νίκη, ο κόσμος αποδοκιμάζει τον προπονητή, αλλά και τον Βέλιμιρ Ζάετς. Το καζάνι είναι έτοιμο να εκραγεί.
Η ομάδα βρίσκεται σε ένα κρίσιμο και μεταβατικό στάδιο και από παντού φτάνουν τα δυσοίωνα μηνύματα. Ακολουθεί ένα επεισόδιο του Γιουγκοσλάβου προπονητή με τον Σαραβάκο, ο οποίος τιμωρείται από τη διοίκηση με χρηματικό πρόστιμο. Μια εβδομάδα αργότερα η φίλαθλη Ελλάδα θρηνεί τον άδικο χαμό του φιλάθλου Χαράλαμπου Μπλιόνα στο Αλκαζάρ, στο παιχνίδι Λάρισας – ΠΑΟΚ.
Πριν από αυτό το τραγικό περιστατικό, προηγήθηκε η νίκη του τριφυλλιού επί της Λάρισα (2-1) και ακολούθησε η λευκή ισοπαλία με τον Πανιώνιο στη Ν. Σμύρνη. Τα πνεύματα ήσαν ήδη οξυμένα. Την επόμενη αγωνιστική μπροστά σε μόλις 29.000 (!) φιλάθλους στο Ολυμπιακό Στάδιο, οι πράσινοι παραχωρούν ισοπαλία στον ΠΑΟΚ 0-0 και εκεί πλέον το ποτήρι ξεχείλισε. Ο αγώνας αυτός απετέλεσε το κύκνειο άσμα του Ίβιτς στον πάγκο του τριφυλλιού και το διαζύγιο με τον Γιουγκοσλάβο τεχνικό είναι γεγονός.
Η πρώτη περίοδος του Βασίλη Δανιήλ στην τεχνική ηγεσία των πρασίνων άρχισε την επομένη κιόλας ημέρα και τα πρώτα μηνύματα ήσαν θετικά. Σε παιχνίδι κυπέλλου ο Παναθηναϊκός κερδίζει 1-0 στις Σέρρες, ο Δανιήλ όμως δεν χρησιμοποιεί τον Κυράστα, ο οποίος ακολούθως και μετά τον αποκλεισμό του από την ενδεκάδα δηλώνει ότι σταματάει την καριέρα του ευχαριστώντας τον Παναθηναϊκό.
Εν τω μεταξύ στο πρωτάθλημα το τριφύλλι επικρατεί του Άρη με 2-0, χάνει στα Γιάννινα 1-0, παραχωρεί λευκή ισοπαλία στο Ολυμπιακό Στάδιο στην Καλαμαριά και κερδίζει στη Δράμα τη Δόξα με 3-1, έχοντας στις τάξεις του και το νέο αστέρι από την Ουγγαρία, τον Μάρτον Εστερχάζι, που αποκτήθηκε στη μεταγραφική περίοδο του Δεκεμβρίου και είχε παλαιότερα αγωνισθεί με τα χρώματα της ΑΕΚ.
Στο ντέρμπι με τους κιτρινόμαυρους όμως παραχωρεί ισοπαλία 1-1, για να ακολουθήσει στη συνέχεια ένα νικηφόρο σερί από 4 αγώνες, με Εθνικό (1-0) και Απόλλωνα (2-0) εκτός, κερδίζοντας παράλληλα εντός τον ΟΦΗ (2-1) και τον Ηρακλή (3-1), έχοντας πλέον βρει στο πρόσωπο του Κώστα Μπατσινίλα, έναν αξιόπιστο σκόρερ.
Ο δεύτερος γύρος δεν ξεκίνησε καλά. Ήττα από τον Άρη στο Χαριλάου με 1-0, νίκη με τη Βέροια με 2-1 και ήττα από τους αρουραίους στο κατάμεστο Ολυμπιακό Στάδιο (74.000 θεατές) με 2-1, αν και το τριφύλλι προηγήθηκε με γκολ του Ζάετς. Εκεί έσβησαν και οι όποιες ελπίδες για τον τίτλο και άρχισαν τα προβληματα και οι κόντρες τεχνικής ηγεσίας (Δανιήλ) και ποδοσφαιριστών (Ταράσης, Βαμβακούλας, Μπατσινίλας, Θ. Δημόπουλος και Βλάχος).
Ακολούθησε η νίκη επί του Διαγόρα με 3-1 και μετά από μια παρένθεση με δύο ισοπαλίες (Λάρισα εκτός 1-1 και Πανιώνιο εντός 2-2) ήρθε μια μεγάλη νίκη στην Τούμπα (3-2) επί του ΠΑΟΚ, με 3 γκολ του Χρήστου Δημόπουλου, του επονομαζόμενου “φονιά”.
Τη νίκη επί του ΠΑΣ Γιάννινα με 3-0 ακολούθησε η ήττα στην Καλαμαριά (2-0). Η αλλοπρόσαλλη πορεία των πρασίνων συνεχίστηκε με νίκη επί της Δόξας (2-1), θρίαμβο επί της ΑΕΚ εκτός (στο Ολυμπιακό Στάδιο) με 3-0, ενώ ακολούθησε το σοκ του Εθνικού στο ΟΑΚΑ (3-6)!!!
Έκτοτε το τριφύλλι έχασε βαθμό στην Κρήτη (1-1 με τον ΟΦΗ), ενώ το πρωτάθλημα, μετά την απεργία που κήρυξε εκ νέου ο ΠΣΑΠ, ολοκληρώθηκε με δύο χωρίς αγώνα νίκες επί των Απόλλωνα και Ηρακλή.
Όμως εκείνοι που βγήκαν ουσιαστικά ευνοημένοι από αυτή την εξέλιξη ήσαν οι ακατονόμαστοι που πήραν θριαμβευτικά το πρωτάθλημα, αφού στις 3 τελευταίες αγωνιστικές παρέταξαν κανονικά την ομάδα τους και έτσι πήραν άλλον έναν μπαμπέσικο τίτλο.
Οι αξιοθρήνητοι όμως εκτός από αυτά, πήραν και άλλο ένα δωράκι 7 τουλάχιστον βαθμών από τις “προστάτιδες δυνάμεις” (διάβαζε ελληνική διαιτησία), ενώ την ίδια περίοδο ο Παναθηναϊκός είχε την ακριβώς αντίθετη μεταχείριση (και όλα αυτά ενώ βασίλευε η......παράγκα του Βαρδινογιάννη).
Ας ανατρέξουμε όμως πάλι στον τύπο της εποχής και μάλιστα στην αθλητική στήλη της Απογευματινής:
1-2-1987 Άρης – Παναθηναϊκός 1-0. Οι λόγοι της ήττας του Παναθηναϊκού ήταν η εξολόθρευση του Σαραβάκου από τον Τζιφόπουλο και η ουσιαστική έξοδος του Ζάετς στο 9΄ όταν ο Τζάλας μπροστά στον κίνδυνο δεν δίστασε να τον ξαπλώσει στη λάσπη. Στη συνέχεια ο διαιτητής Παυλίδης έδωσε αμφισβητούμενο πέναλτι σε βάρος του, ενώ το δοκάρι του στέρησε την ισοφάριση. Με το ξεκίνημα του αγώνα οι φιλοξενούμενοι έκρυψαν τη μπάλα. Ζάετς, Βλάχος και Σαραβάκος για 10 περίπου λεπτά κεντούσαν στο γήπεδο και πάγωσαν το Χαριλάου. Όμως ο Μυστακίδης με ένα ψυχρό φάουλ στο Βλάχο έδωσε μια γεύση για την ποιότητα των όπλων του Άρη. Όσο για τη διαιτησία ήταν για κλάματα (Για όσους το αγνοούν ή κάνουν πώς δεν το θυμούνται, διαιτητής ήταν το παλιό τσεκούρι – συγγνώμη αριστερός οπισθοφύλακας θέλαμε να πούμε – των θρηνικών, Ορέστης Παυλίδης, από τη δεκαετία του 1960, που συνέχισε το θεάρεστο έργο του, απτόητος).
16-2-1987 Ολυμπιακός – Παναθηναϊκός 2-1. Ο διαιτητής Γερμανάκος δεν έδωσε καταφανές πέναλτι υπέρ του Παναθηναϊκού, ενώ το δεύτερο γκολ του Ολυμπιακού προήλθε από ανύπαρκτο φάουλ (Σ.Σ. Σας λέει τίποτα το γκολ του Αυλωνίτη πρόπερσι;).
2-3-1987 Ολυμπιακός – ΠΑΟΚ 1-1. Ο ΠΑΟΚ κράτησε ασφυκτική υπεροχή στο δεύτερο ημίχρονο και έχασε μεγάλες ευκαιρίες για θρίαμβο. Αναφέρουμε μόνο τις σημαντικότερες: 61΄Σκαρτάδος, 69΄Μπορμπόκης, 74΄Βασιλάκος, 75΄Αλεξανδρίδης, 76' Αλεξανδρίδης, 80΄Μπορμπόκης, 82' Αλεξανδρίδης, 84' Αλεξανδρίδης. Ακόμη στο 55΄ο διαιτητής Ανδρέου δεν έδωσε εμφανές πέναλτι του Μητρόπουλου επί του Αλαβάντα.
15-3-1987 Ολυμπιακός – ΑΕΚ 2-0. Στο 39' ο Σκούνας απέκρουσε τη μπάλα μέσα από τη γραμμή του τέρματος, αλλά ο διαιτητής Ανδρέου δεν κατακύρωσε γκολ υπέρ της ΑΕΚ.
Διαγόρας – Ολυμπιακός 0-1. Ο διαιτητής Κεφαλάς δεν έδωσε πέναλτι στο 54' σε ανατροπή του Γεωργαλή από τον Παπαχρήστου.
Αυτά τα ..... ολίγα, για να δείτε πώς μάζευαν τους βαθμούς οι βοθρολιμανίσιοι και έγραφαν θριάμβους σαν παραμύθια (Χαχα, εδώ γελάνε).
Την ίδια σαιζόν η ..... υπερομάδα του λιμανιού ξανάφερε ή μάλλον της ξανάφεραν τον Άγιαξ. Όμως αυτή τη φορά (για το Κύπελλο Κυπελλούχων, όπου οι θρηνικοί ελάμβαναν μέρος αριστίνδην, ως φιναλίστ από την προηγούμενη περίοδο) δεν τα υπολόγισαν καλά τα πράγματα και έτσι έπεσε άλλη μια ξεγυρισμένη τεσσάρα στο σβέρκο των καρπαζοεισπρακτόρων της Ευρώπης.
Ο τίτλος όμως που πήραν είχε, ως συνήθως, άρωμα σκανδάλου, αφού στις 4-1-1987 το Βήμα δημοσίευσε ρεπορτάζ όπου αναφερόταν ότι ο Πανιώνιος ηττήθηκε από τον Ολυμπιακό επειδή δύο παίκτες του είχαν ύποπτες σχέσεις με παράγοντες της αντίπαλης ομάδας. Και βέβαια οι αρουραίοι τιμωρήθηκαν και τους αφαιρέθηκε ο τίτλος (καλά ντε μη βαράτε, λέμε και καμιά μα.....ία, έτσι για να γελάσουμε λιγάκι).
Για να επανέλθουμε όμως και στα του Παναθηναϊκού, να αναφέρουμε ότι και στο Κύπελλο το τριφύλλι δεν τα κατάφερε, καθόσον, αφού απέκλεισε αρχικά Πανσερραϊκό, Βέροια, Δόξα και Πανιώνιο, στα ημιτελικά, ενώ απέσπασε λευκή ισοπαλία στο Καυταντζόγλειο από τον Ηρακλή, ήρθε ένα νέο σοκ με ήττα 3-2 στην Αθήνα και ενώ προηγουμένως ο Βασίλης Δανιήλ είχε κοντραριστεί με τον Ρότσα και τον απέκλεισε από τον αγώνα.
Για την ιστορία να αναφέρουμε και τους ποδοσφαιριστές που στελέχωσαν την ομάδα του τριφυλλιού αυτή την περίοδο και ήσαν οι εξής: Σαργκάνης, Μήνου, Μάγγος, Ταράσης, Καρούλιας, Βαμβακούλας, Μαυρίδης, Αντωνίου, Σαραβάκος, Ζάετς, Μπατσινίλας, Γεωργακόπουλος, Γεωργαμλής, Γεροθόδωρος, Χρ. Δημόπουλος, Πατσιαβούρας, Βονόρτας, Βλάχος, Ρότσα, Καραβίδας, Θ. Δημόπουλος, Κυράστας, Κάβουρας, Εστερχάζι.
Σκόρερ του Παναθηναϊκού στο πρωτάθλημα ήσαν οι: Σαραβάκος 13, Μπατσινίλας και Χρ. Δημόπουλος από 8, Βλάχος 4 και Καραβίδας 3 γκολ, ενώ 4 άλλοι παίκτες σημείωσαν από 1 γκολ.
Υank 1971