Νικητής και τροπαιούχος ξεκίνησε ο Παναθηναϊκός την επόμενη σαιζόν, 1990-91. Πρωταθλητής, αλλά όχι νταμπλούχος, αφού είδαμε πώς του αφαίρεσαν πάλι τα κοράκια την δυνατότητα να διεκδικήσει και να κατακτήσει και το Κύπελλο, που πήγε στους βοθρολιμανίσιους με κάλπικο τρόπο, ως συνήθως.
Το καλοκαίρι του 1990 λοιπόν το τριφύλλι ξεκινούσε με όρεξη για τίτλους και διακρίσεις, που όμως ήρθαν μόνο στο εσωτερικό.
Πρώτα όμως τον Αύγουστο εκείνης της χρονιάς το τριφύλλι τίμησε με τον μοναδικό τρόπο που ξέρει και κάνει πάντα ο σύλλογός μας έναν αθλητή του που σταμάτησε το ποδόσφαιρο, μετά από πολυετή παρουσία και προσφορά στον ιστορικό Παναθηναϊκό μας. Τον Χουάν Ραμόν Ρότσα, τον αθλητή πρότυπο που ήρθε από τη μακρινή Αργεντινή, να τιμήσει με το όνομα και την προσφορά του τον μεγάλο μας σύλλογο.
Με ένα φιλικό παιχνίδι προς τιμήν του μεγάλου Χουάν ξεκίνησε η σαιζόν αυτή τον Αύγουστο του 1990.
Προηγουμένως στη μεταγραφική περίοδο του καλοκαιριού, ο Παναθηναϊκός αποκτούσε άλλον ένα Πολωνό ποδοσφαιριστή, μιάς και το πείραμα Βαζέχα έδειχνε απολύτως επιτυχημένο. Τον Γιόζεφ Βάντσικ, τον επονομαζόμενο “βουνό”, ο οποίος και υπερασπίστηκε με επιτυχία τη νευραλγική θέση του τερματοφύλακα για σειρά ετών στο τριφύλλι, συμβάλλοντας και αυτός στις μεγάλες επιτυχίες των πρασίνων, τόσο σε Ελλάδα, όσο και σε Ευρώπη.
Παράλληλα μετά από σκληρή δικαστική διαμάχη μεταξύ απατεώνων, Παναθηναϊκού και Αποστολάκη, ο διεθνής αμυντικός κέρδισε την ελευθερία του από το βοθρολίμανο και εντάχθηκε στις τάξεις των ποδοσφαιριστών του τριφυλλιού, όπου έγραψε και αυτός με τη σειρά του λαμπρές σελίδες δόξας, φορώντας την ένδοξη πράσινη φανέλα με το τριφύλλι στο στήθος.
Εν τω μεταξύ λίγο πριν την έναρξη του πρωταθλήματος ο Κρίστο Μπόνεφ αποχωρούσε από τον Παναθηναϊκό και τη θέση του κατέλαβε ένας παλιός γνώριμος, ο Καβαλιώτης τεχνικός, Βασίλης Δανιήλ. Μαζί του το τριφύλλι θα πορευόταν σε ένα ακόμη νταμπλ επιτυχιών.

Το πρωτάθλημα δεν ξεκίνησε καλά, αφού οι πράσινοι στο πρώτο παιχνίδι παραχωρούσαν ισοπαλία στον Ιωνικό εκτός έδρας (1-1), ενώ και στην Ευρώπη τα πράγματα δεν ήσαν καλύτερα, καθώς στον πρώτο αγώνα για το Κύπελλο Πρωταθλητριών, ο Παναθηναϊκός, με εμφάνιση που δεν ανταποκρινόταν στην αξία του, χάνει στο Ζάμπρζε από την Πολωνική Λέχ Πόζναν με 3-0, σκορπίζοντας την απογοήτευση για μια καλή ευρωπαϊκή πορεία.
Αλλά και στη ρεβάνς των Αθηνών, το τριφύλλι δεν τα κατάφερε, παρότι προηγήθηκε με τον Σαραβάκο. Τελικά, η ήττα με 2-1 και ο αποκλεισμός, έφεραν και άλλα δυσάρεστα αποτελέσματα, καθώς οι κληρώσεις για τα επόμενα χρόνια έριχναν τους πράσινους χαμηλά στη βαθμολογία της ΟΥΕΦΑ και καθίσταντο ιδιαιτέρως δύσκολες (καμία σχέση βέβαια με τη σημερινή εποχή).
Πάμε όμως ξανά στα τετριμμένα και στο ...... εγχώριο πρωτάθλημα.
Όπως είπαμε το ξεκίνημα δεν ήταν καλό. Όμως αυτά που συνέβησαν στην επόμενη αγωνιστική δεν είχαν προηγούμενο στο ελληνικό πρωτάθλημα. Ο Παναθηναϊκός παίζοντας με τον ΠΑΟΚ στο Ολυμπιακό Στάδιο, δεν αντιμετωπίζει καμία δυσκολία και προηγείται γρήγορα (2-0 στο ημίχρονο και 3-0 στις αρχές της επανάληψης), όταν ο πρόεδρος του Δικεφάλου του Βορρά, Θωμάς Βουλινός, θεωρώντας ότι η ομάδα του αδικείται από την διαιτησία, δίνει την εντολή και η ομάδα του αποχωρεί από τον αγωνιστικό χώρο, με συνέπεια να μηδενιστεί στο συγκεκριμένο παιχνίδι.
Στη συνέχεια το τριφύλλι κάνει μία μέτρια, για τη δυναμικότητά του, πορεία, αφού κερδίζει τον Απόλλωνα στη Ριζούπολη, με 4-1, παραχωρεί λευκές ισοπαλίες σε Παναχαΐκή και αρουραίους, κερδίζει Ηρακλή και Δόξα στην Αθήνα με 1-0 και 3-0 αντίστοιχα, πριν καθαρίσει και το ντέρμπι με την ΑΕΚ εκτός έδρας με 2-1 και διαλύσει την Ξάνθη στο ΟΑΚΑ με 6-2.
ΘΥΡΑ 13 με πολλά κιλά αρχίδια.....τότε!!!
Ο πρόεδρος, ο πρόεδρος αγόρασε......
τον Στράτο Από, τον Στράτο Αποτολάκηηηηηηη...
Για να γ...εί τις μάνες σας, μες στο Καραϊσκάκη!!!!
Ο πρόεδρος, ο πρόεδρος αγόρασε......
τον Στράτο Από, τον Στράτο Αποτολάκηηηηηηη...
Για να γ...εί τις μάνες σας, μες στο Καραϊσκάκη!!!!
Η ήττα από τον Άρη στο Χαριλάου προκαλεί γκρίνιες στο στρατόπεδο του τριφυλλιού, όμως η ήττα αυτή αποτελεί το έναυσμα για τους πράσινους, που μέχρι το τέλος του πρώτου γύρου κάνουν ένα σερί με 6 συνεχόμενες νίκες, αν και ενδιάμεσα παραχωρούν λευκή ισοπαλία στη Λειβαδιά, αφού κερδίζουν διαδοχικά τον Αθηναϊκό (2-1), τον Πανσερραϊκό (2-0), τον Πανιώνιο (6-1) στην έδρα τους, ενώ καθαρίζουν και τα εκτός έδρας παιχνίδια με Λάρισα, Γιάννινα (με το ίδιο σκορ, 2-1), αλλά και τον ΟΦΗ (3-1).
Το νερό πλέον έχει μπεί στο αυλάκι για έναν ακόμη πράσινο τίτλο, όμως η κούρσα του πρωταθλήματος έχει ακόμη πολύ δρόμο.
Ο δεύτερος γύρος ξεκινάει με νίκη επί του Ιωνικού (2-0), όμως η συνέχεια δεν είναι ανάλογη. Στις επόμενες 4 αγωνιστικές το τριφύλλι γνωρίζει δύο ήττες (από Παναχαϊκή στην Πάτρα με 3-2 και Γανυμήδη με 1-0), παραχωρεί μία ισοπαλία στον ΠΑΟΚ στην Τούμπα με 1-1, ενώ κάνει και μια εμφατική νίκη επί του Απόλλωνα με 5-0.
Έτσι και ενώ τα πράγματα δείχνουν ότι αρχίζουν να περιπλέκονται, όσον αφορά την κούρσα του τίτλου, το τριφύλλι παίρνει πάλι φωτιά και με ένα σερί 5 νικών, εξασφαλίζει μια σημαντική διαφορά, που του επιτρέπει να πάει με ασφάλεια στο τελικό φίνις που οδηγεί στον τίτλο και του χαρίζει το τρόπαιο του πρωταθλήματος.
Δύο μεγάλες νίκες στη Βόρεια Ελλάδα, επί του Ηρακλή με 2-0 και επί της Δόξας με 1-0, τον στέλνουν πρωτοπόρο, στο κατ' επίφαση ντέρμπι με την ΑΕΚ, την οποία σκορπίζει στους 4 ανέμους, διασύροντας την με το επιβλητικό 4-0, ενώ συνεχίζει ακάθεκτος κερδίζοντας και την Ξάνθη στην ομώνυμη ακριτική πόλη με 3-1.
Αυτό ήταν. Το τριφύλλι πετάει από νίκη σε νίκη. Καθαρίζει εύκολα τον Άρη στο Ολυμπιακό Στάδιο (3-0), παραχωρεί λευκή ισοπαλία στον πολύ ισχυρό Αθηναϊκό εκτός έδρας, ενώ ακολουθούν οι νίκες επί του Λεβαδειακού με 4-0 στην Αθήνα και επί του Πανσερραϊκού εκτός έδρας με 3-1.
Οι τελευταίες 4 αγωνιστικές του πρωταθλήματος είναι πλέον διαδικαστικές, καθώς οι πράσινοι κερδίζουν με το ίδιο σκορ (3-0) ΟΦΗ και Γιάννινα στην Αθήνα, ενώ ενδιάμεσα παραχωρούν ισοπαλίες σε Λάρισα (3-3) και Πανιώνιο (1-1), αλλά αυτό δεν τους εμποδίζει να κάνουν τον γύρο του θριάμβου, κατακτώντας άλλο ένα πρωτάθλημα.
Το τελευταίο παιχνίδι με τα Γιάννινα στην Αθήνα έγινε την ημέρα της επετείου από τον τελικό του Γουέμπλεϋ, στις 2 Ιουνίου 1991, 20 χρόνια μετά και έτσι ο Παναθηναϊκός κατακτά τον τίτλο πανηγυρίζοντας παράλληλα το νταμπλ, αφού λίγες ημέρες πριν είχε κατακτήσει και το Κύπελλο.
Νωρίτερα βέβαια είχαν δημιουργηθεί κάποια προβλήματα στο πράσινο στρατόπεδο, με την τιμωρία του Κώστα Μαυρίδη και την αποπομπή του Ρουμάνου Λούπου, ο οποίος περισσότερα προβλήματα δημιούργησε, ενώ η προσφορά του υπήρξε ελάχιστη.
Παράλληλα, οι αρουραίοι, μη αντέχοντας για μία ακόμη χρονιά την απώλεια των τίτλων από τον πράσινο αυτοκράτορα, τα έκαναν γυαλιά-καρφιά στο μεγάλο τηγάνι, παίρνοντας στο κυνήγι τους παίχτες του Αθηναϊκού, αλλά και τους δικούς τους, μετά την ήττα από την ομάδα του Βύρωνα, που τους ξεβράκωσε αγωνιστικά, με μπροστάρη τον Χρήστο Δημόπουλο, που είχε μετακομίσει στη συμπαθή ομάδα με τα ερυθροκίτρινα και δεν είχε ξεχάσει την τέχνη να καρφώνει τους απατεώνες όπου τους έβρισκε.
Την εποχή εκείνη εμφανίστηκαν στο ελληνικό ποδόσφαιρο και οι γνωστοί ...... επιστήμονες, όπως είχε ονομάσει τους οπαδούς των θρηνικών ο πρόεδρός τους, Αργύρης Σαλιαρέλης, όταν προμηθεύονταν κορνέδες για τους ποδοσφαιριστές του θρήνου και τάσπαγαν παντού. Ωραίες, αξέχαστες εποχές.
Ο Παναθηναϊκός τερμάτισε νικητής και τροπαιούχος στη σαιζόν 1990-91, κερδίζοντας τον τίτλο με διαφορά 8 βαθμών από τους ακατονόμαστους, 12 από την τρίτη ΑΕΚ και 16 από τον τέταρτο ΠΑΟΚ.
Όμως η ποδοσφαιρική χρονιά μας είχε χαρίσει νωρίτερα άλλον έναν τίτλο, αφού το τριφύλλι κατέκτησε και το κύπελλο Ελλάδος, επικρατώντας στον τελικό σε διπλούς αγώνες του πολύ καλού, εκείνη την εποχή, Αθηναϊκού, ο οποίος, μην ξεχνιόμαστε, την επόμενη σαιζόν, παίζοντας για το Κύπελλο Κυπελλούχων Ευρώπης, αποκλείστηκε από την πανίσχυρη Μάντσεστερ Γιουνάϊτεντ του σερ Άλεξ Φέργκιουσον στον δεύτερο αγώνα στην παράταση με 2-0, αφού και τα δύο παιχνίδια είχαν λήξει με 0-0.
Πάμε όμως να ξετυλίξουμε και το κουβάρι της κατάκτησης του κυπέλλου από τον Παναθηναϊκό. Εκείνη την περίοδο η διοργανώτρια αρχή αποφάσισε οι αγώνες του κυπέλλου να είναι διπλοί, όπως και ο τελικός, στα πρότυπα της διεξαγωγής του κυπέλλου στην Ιταλία. Πείραμα που δεν θεωρήθηκε επιτυχημένο και εγκαταλείφθηκε από την αμέσως επομένη περίοδο.
Εν αρχή οι ομάδες χωρίστηκαν σε ομίλους και ο Παναθηναϊκός πέρασε εύκολα στην επόμενη φάση, τερματίζοντας πρώτος σε έναν όμιλο, στον οποίο, εκτός από τον ίδιο συμμετείχαν και οι Απόλλων Καλαμαριάς, Διαγόρας Ρόδου, Άρης Νικαίας και Πανηλειακός.
Ακολούθως το τριφύλλι απέκλεισε διαδοχικά σε διπλούς αγώνες την Προοδευτική (5-0 και 2-1), τον Λεβαδειακό (2-1 και 0-0), τον Ιωνικό (3-1 και 3-0) και τον ΠΑΟΚ (2-0 και 0-1) και έτσι προκρίθηκε στον διπλό τελικό, όπου κλήθηκε να αντιμετωπίσει τον Αθηναϊκό που είχε αποκλείσει τον Άρη, την Αναγέννηση Καρδίτσας και τη Δόξα Δράμας, όλους με δύο νίκες και τον Πανιώνιο στους ημιτελικούς, τον οποίο κέρδισε 3-0, ενώ έχασε εκτός 3-1.
Ενδιαμέσως είχαν αποκλειστεί η ΑΕΚ από τον ΟΦΗ (3-1, 0-3) και οι βοθρολιμανίσιοι από τον ΠΑΟΚ (2-0, 0-3).
Για τον διπλό τελικό, η ομάδα του Βύρωνα επέλεξε να αγωνισθεί ως γηπεδούχος στο γήπεδο της Λεωφόρου, για εισπρακτικούς λόγους, ενώ η ρεβάνς έγινε κανονικά στο ΟΑΚΑ, το οποίο χρησιμοποιούσε ως έδρα ο Παναθηναϊκός.
Η προσέλευση του κόσμου, λόγω ονόματος του αντιπάλου, δεν ήταν πολύ μεγάλη (13.000 στη Λεωφόρο και 20.000 στο Ολυμπιακό Στάδιο), αυτό ωστόσο δεν εμπόδισε το τριφύλλι να πιστοποιήσει την ανωτερότητά του και στα δύο παιχνίδια.
Στον πρώτο αγώνα, απέναντι στον θαυμάσιο Αθηναϊκό, ο Παναθηναϊκός δυσκολεύτηκε, όμως τελικά κατάφερε να κάμψει την αντίσταση της ομάδας του Βύρωνα, επικρατώντας με το καθαρό 3-0, με τα τρία τέρματα να επιτυγχάνονται στο τελευταίο εικοσάλεπτο από τους Κουρμπανά, Βαζέχα και Βλάχο.
Η ρεβάνς στο ΟΑΚΑ ήταν πλέον διαδικαστική και οι πράσινοι, παρά το γεγονός ότι βρέθηκαν να χάνουν στην εκπνοή του ημιχρόνου με γκολ από πέναλτι του Ζώταλη, ανέκαμψαν στην επανάληψη, ισοφάρισαν με τον Σαραβάκο και πήραν τη νίκη και το κύπελλο φυσικά, με το γκολ του Κουρμπανά προς το τέλος του αγώνα.
Ο Νίκος Σαργκάνης που αγωνίσθηκε με τα χρώματα του Αθηναϊκού, δεν κατάφερε να κατακτήσει το κύπελλο Ελλάδος με τέταρτη διαφορετική ομάδα, αφού το είχε κατακτήσει ήδη με την Καστοριά, τους αρουραίους και τον Παναθηναϊκό. Ο Δημήτρης Σαραβάκος για τέταρτη συνεχόμενη σαιζόν, αναδείχθηκε πρώτος σκόρερ του θεσμού με 10 τέρματα.
Παράλληλα και στο πρωτάθλημα ο Σαραβάκος ανα δείχθηκε πρώτος σκόρερ, επιτυγχάνοντας 23 τέρματα, ενώ και ο δεύτερος σκόρερ ήταν πράσινος, ο Κριστόφ Βαζέχα με 18 τέρματα.
Για την ιστορία να αναφέρουμε τους ποδοσφαιριστές που αγωνίσθηκαν τη χρονιά εκείνη με το τριφύλλι και ήσαν οι : Βάντσικ, Αποστολάκης, Χατζηαθανασίου, Γεωργαμλής, Καλιντζάκης, Κουρμπανάς, Μαραγκός, Βλάχος, Καλαντζής, Αντωνίου, Σαραβάκος, Βαζέχα, Λούπου, Μαυρίδης, Τσιφούτης, Παυλόπουλος, Φραντζέσκος, Χριστοδούλου, Σαμαράς, Γεωργακόπουλος, Καλπάκης.
Σκόρερ του Παναθηναϊκού, ο οποίος στο πρωτάθλημα αυτό πέτυχε 77 τέρματα ήσαν οι : Σαραβάκος 23, Βαζέχα 18, Αντωνίου 8, Γεωργακόπουλος 5, Φραντζέσκος 5, Αποστολάκης 3, Καλαντζής, Βλάχος, Κουρμπανάς, Χριστοδούλου, Μαυρίδης και Γεωργαμλής από 2, ενώ Τσιφούτης, Σαμαράς και Λούπου πέτυχαν από ένα τέρμα.
Αξιοσημείωτο είναι ότι για τα 77 γκολ του Παναθηναϊκού, μαζί με τους δύο πρώτους σκόρερ, που ήσαν και πρώτοι σκόρερ του πρωταθλήματος, για το τριφύλλι σκόραραν συνολικά 15 ποδοσφαιριστές!
Yank1971