Καλημέρα κύριοι, μόλις τρεις ημέρες έχουν απομείνει για το derby με τον Ολυμπιακό στη Λεωφόρο και ο άνθρωπος που πολέμησε μετά μανίας την ανέγερση νέου γηπέδου για τον Παναθηναϊκό, με αποτέλεσμα να το καθυστερήσει τόσο ώστε να μην γίνει ποτέ, ετοιμάζεται να εξαγγείλει το ΑΝΕΦΙΚΤΟ.
Πριν ξεκινήσω να καταθέτω στοιχεία, προκειμένου να αποδείξω πως πρόκειται για άλλη μία ΠΑΠΑΤΖΑ του συγκεκριμένου Πολιτικού, να διευκρινίσω πως ήμουν ανέκαθεν υπέρ της ανέγερσης του γηπέδου του Παναθηναϊκού στο Γουδί. Άλλωστε αυτή ήταν επί χρόνια ολόκληρα και η επιθυμία της ΠΑΕ, που από τις αρχές της δεκαετίας του 90' προσπαθούσε να τα "βρει" με την Πολιτεία και να κάνει το όραμα πραγματικότητα.
Η προσπάθεια επέκτασης της Λεωφόρου
Λίγα χρόνια μετά, επί κυβερνήσεως Κωνσταντίνου Καραμανλή πλέον, ο ερασιτέχνης Παναθηναϊκός κατέθεσε πρόταση για προσθήκη επιπλέον 15.000 θέσεων στο γήπεδο, με κατασκευή νέας εξέδρας. Είχε επιλεγεί, όπως λεγόταν, η πλευρά προς την οδό Τσόχα, αλλά η απάντηση ήταν πάλι αρνητική…
Η αντιπρόταση της Πολιτείας
Εν τέλει, μόλις ο Στέφανος Μάνος ανέλαβε το νεοσύστατο τότε ΥΠΕΧΩΔΕ, το θέμα επανήλθε στην επικαιρότητα. Ο τότε υπουργός λοιπόν είχε προτείνει στον ερασιτέχνη να του παραχωρηθεί έκταση στου Γουδί, με την προϋπόθεση να δοθεί στην Πολιτεία το γήπεδο της Λεωφόρου Αλεξάνδρας.
Ο Ερασιτέχνης Παναθηναϊκός απέρριψε απερίφραστα την πρόταση λέγοντας χαρακτηριστικά «δίνουμε γήπεδο και θέλουμε γήπεδο, όχι χωράφι»...
Η πρόταση για μια νέα μεγάλη Λεωφόρο
Η μετακόμιση της ποδοσφαιρικής ομάδας στο –νεότευκτο τότε– ΟΑΚΑ το 1984 είχε ως αποτέλεσμα το σχέδιο της κατασκευής του νέου γηπέδου να μπει στα… συρτάρια. Πάντως, το 1989 ο ιδιοκτήτης της ΠΑΕ, Γιώργος Βαρδινογιάννης, επανέφερε το θέμα κάνοντας τις σχετικές επαφές με την τότε πολιτική ηγεσία. «Στην ιστορία της ομάδας αρμόζει ένα υπερσύγχρονο στάδιο», δήλωνε ο τότε υπουργός Εθνικός Αμύνης, Γιάννης Βαρβιτσιώτης, για το αίτημα κατασκευής νέου γηπέδου στο Γουδί. Οι ταραχώδεις πολιτικές εξελίξεις εκείνης της εποχής αποτέλεσαν τελικά τροχοπέδη για την υλοποίηση του πλάνου με τον Γιώργο Βαρδινογιάννη να δηλώνει πάντως σε κάθε ευκαιρία «Η Λεωφόρος είναι πολύ μικρή για να χωρέσει τον Παναθηναϊκό».
Μερικά χρόνια αργότερα, όμως, γίνεται λόγος για κατασκευή νέου γηπέδου του Παναθηναϊκού, με έναν πρωτοποριακό αρχιτεκτονικό τρόπο, στον «φυσικό του χώρο», δηλαδή στη Λεωφόρο Αλεξάνδρας. Στα σχέδια που εκπονήθηκαν, καταρχάς, περιλαμβάνονταν υπόγεια καταστήματα, ενώ το γήπεδο θα ήταν μερικά μέτρα κάτω από την επιφάνεια ώστε να εξοικονομηθεί χώρος για τις κερκίδες. Βασικό μειονέκτημα, όπως είχε ειπωθεί τότε, ήταν η περιορισμένη δυνατότητα για επαρκές υπόγειο πάρκινγκ. Φυσικά, δεν έλειψαν πάλι οι παρεμβάσεις κατοίκων, αλλά και δεύτερες σκέψεις για κάτι καλύτερο σε άλλη περιοχή, και τελικά αυτή η προοπτική εγκαταλείφθηκε όπως πολλές άλλες.
Επανέρχεται το Γουδί με ιδιωτική χρηματοδότηση 30 δις δραχμές
Επί ΠΑΣΟΚ πλέον, στις αρχές της δεκαετίας του `90 και επί ηγεσίας Ακη Τσοχατζόπουλου στο ΥΠΕΧΩΔΕ, το θέμα κατασκευής του γηπέδου στο Γουδί επανέρχεται στο προσκήνιο. Αυτή τη φορά τα όνειρα για το γήπεδο στο Γουδί σταματάνε στο υπουργείο Εθνικής Αμύνης αλλά και στις αντιδράσεις του Δήμου Ζωγράφου και των κατοίκων των γύρω περιοχών (με πρωτεργάτες εκείνους του Παπάγου) λόγω του γνωστού ζητήματος με τη μετατροπή της έκτασης σε Μητροπολιτικό Πάρκο…
Το καλοκαίρι του 2001 ο Αγγελος Φιλιππίδης, τότε πρόεδρος της ΠΑΕ, με επιστολή του στον πρωθυπουργό Κώστα Σημίτη, ζήτησε την παραχώρηση έκτασης 200 στρεμμάτων στου Γουδί για κατασκευή νέου γηπέδου. Επιπλέον, παραδόθηκε πλήρης και εμπεριστατωμένη μελέτη με την ΠΑΕ Παναθηναϊκός να δεσμεύεται πως θα χρηματοδοτήσει την κατασκευή γηπέδου με 30 δισεκατομμύρια δραχμές και με την προοπτική να ενταχθεί το έργο στον φάκελο των Ολυμπιακών Αγώνων του 2004. Η πρόταση απορρίφθηκε…
Πρόταση Βενιζέλου αλά Τσίπρα
Ένα μήνα πριν από τις εκλογές του Μαρτίου το 2004, ο τότε υπουργός Πολιτισμού Ευάγγελος Βενιζέλος ανακοίνωσε την πρόθεση της κυβέρνησης να κατασκευαστεί το γήπεδο του Παναθηναϊκού στου Γουδί, σε χέρσα έκταση που βρίσκεται απέναντι από τον χώρο του πάρκου, το οποίο φυσικά δεν έγινε ποτέ, μολονότι είχε αναγγελθεί ακόμα και η σύσταση της εταιρίας που θα αναλάμβανε το έργο: η «Γουδί ΑΕ»!
Επανέρχεται το Γουδί μέσω Τσάκα
Mπορεί ο Βλάσης Τσάκας να υπόσχεται γήπεδο του Παναθηναϊκού στο Γουδή, ως εναλλακτική, αλλά το gazzetta.gr εξηγεί γιατί οι πιθανότητες είναι ελάχιστες ή μηδαμινές.
Το Προεδρικό Διάταγμα του υπουργείου Περιβάλλοντος για τον καθορισμό των μέτρων προστασίας της περιοχής του όρους Υμηττού (ΦΕΚ 187/Δ 16.6.2011) που εκδόθηκε τον Ιούνιο του 2011 και φυσικά είχε ήδη κριθεί συνταγματικό από το Συμβούλιο της Επικρατείας (ΣτΕ), καθορίζει ξεκάθαρα τις προβλεπόμενες χρήσεις, οι οποίες επιτρέπουν χώρους για ήπιες κοινωφελείς δραστηριότητες - μεταξύ άλλων και κατεδάφιση του θεάτρου Badminton.
«Ήδη παραβιάζεται το Προεδρικό Διάταγμα»
Το gazzetta.gr επικοινώνησε με την προϊσταμένη του τμήματος Μητροπολιτικών Παρεμβάσεων του Οργανισμού Ρυθμιστικού Σχεδίου Αθήνας, κ. Ευαγγελίδου, η οποία μας κατέστησε σαφές ότι η περιοχή έχει χαρακτηριστεί ζώνη ειδικής προστασίας. Επίσης πρόσθεσε ότι η διαχείριση της περιοχής απαιτεί σύσταση ειδικού φορέα, και μόνο προσωρινά έχει αναλάβει τη διαχείριση ο ΟΡΣΑ. Επιπλέον μας ενημέρωσε ότι και τα γραφεία της ΕΠΟ στο Γουδή παραβιάζουν όχι μόνο το Π.Δ. του 2011, αλλά και το αμέσως προηγούμενο, του 1978 (π.δ. 31.8/20.10.1978), καθώς δεν προβλέπονται κτίρια που στεγάζουν γραφεία. Επίσης, σύμφωνα με την κ. Ευαγγελίδου, η Πολεοδομία έχει επιβάλει και πρόστιμο για αυθαίρετη κατασκευή που συνδέει τα δύο κτίρια.
Οι διαδικασίες fast track δεν προσφέρονται «διά πάσαν νόσον» ούτε μπορούν να παρακάμψουν συνταγματικά κατοχυρωμένες περιοχές ειδικής προστασίας. Ακόμα και στην ακραία περίπτωση που αγοράσει κάποιος... πρίγκιπας μια έκταση από το κράτος, και πάλι η χρήση της γης είναι δεδομένη και προκαθορισμένη.
«Μόνο για ερασιτεχνική χρήση»
Το gazzetta επικοινώνησε και με μέλη της Επιτροπής Αγώνα για Μητροπολιτικό Πάρκο στο Γουδή, τον κ. Μαυράκο και την κ. Καραγιάννη, οι οποίοι μας επισήμαναν ότι η τωρινή δόμηση (θέατρο Badminton, OKANA, EΠO) ήδη παραβιάζει το Προεδρικό Διάταγμα του 2011. Επίσης πρόσθεσαν ότι προβλέπεται μόνο η αναστήλωση παλαιών κτηρίων στο στρατόπεδο «Βαρύτη» για καλλιτεχνικές δραστηριότητες, καθώς και χώροι άθλησης για ερασιτεχνικά σωματεία. Συνεπώς οποιαδήποτε σκέψη περί γηπέδου 40.000 θέσεων μάλλον πρέπει να ξεχαστεί εν τη γενέσει της.
Η ιστορία με τους... κορμοράνους απέδειξε ότι αν για μια υποβαθμισμένη περιοχή όπως ο Βοτανικός -στην οποία εμπλέκονται Δήμος Αθηναίων και ιδιώτης (Βωβός)- παρουσιάστηκαν προσκόμματα επί πέντε χρόνια, τότε φαντάζεται κανείς ότι για μια περιοχή όπως του Γουδή, όπου η νομοθεσία είναι ξεκάθαρη και συνταγματικά κατοχυρωμένη, τότε τα εμπόδια είναι ανυπέρβλητα.
Τέλος σας παραθέτω την μελέτη του επίκουρου καθηγητή κ.Κίμωνα Χατζημπίρο με αντικείμενο τις συνέπειες από την χωροθέτηση του γηπέδου του Παναθηναϊκού στο Γουδί. Η Μελέτη παραδόθηκε τον Απρίλιο του 2004 ΚΑΙ ΜΕ ΒΑΣΗ αυτή αναζητήθηκαν άλλοι χώροι, ώστε να φτάσουμε στον Βοτανικό.
Αν μετά από όλα αυτά τα στοιχεία, που απορρέουν από τις ειλικρινείς προσπάθειες της τότε διοίκησης να ανεγερθεί γήπεδο στο Γουδί, υπάρχει άνθρωπος που θα πιστέψει τις ΠΑΠΑΤΖΕΣ των Τσίπρα-Καμίνη, θα είναι άξιος της μοίρας του.
Τέλος πάντων για να μην χαλάμε τόσο την Παπάτζα του Αλέξη όσο και τα όνειρα ορισμένων που σώνει και καλά θέλουν να πειστούν, ότι ίσχυε για τον Βοτανικό εννοείται πως πρέπει να ισχύσει και σε αυτή την πρόταση στην περίπτωση που γίνει αποδεκτή από τις διοικήσεις του Συλλόγου....ΠΡΩΤΑ θα γίνει γήπεδο ΚΑΙ ΜΕΤΑ θα πειραχτεί η Λεωφόρος.
Τώρα σχετικά με την πρόταση της ΚΑΕ, να μετακομίσει όλος ο Σύλλογος στο ΟΑΚΑ για 99 χρόνια με αντάλλαγμα την Λεωφόρο, επειδή αυτή έχει βολευτεί στο κλειστό και θέλει να γλιτώσει το ενοίκιο, καλά ξεμπερδέματα.....
Ο ΠΑΝΑΘΗΝΑΪΚΟΣ ΕΧΕΙ ΤΗΝ ΑΔΕΙΑ ΝΑ ΚΑΝΕΙ ΝΕΟ ΜΕΓΑΛΟ ΚΑΙ ΣΥΓΧΡΟΝΟ ΓΗΠΕΔΟ, ΜΕ ΕΓΚΑΤΑΣΤΑΣΕΙΣ ΓΙΑ ΤΟΝ ΕΡΑΣΙΤΕΧΝΗ, ΜΕ ΕΜΠΟΡΙΚΟΥΣ ΧΩΡΟΥΣ ΠΟΥ ΘΑ ΤΟΥ ΑΠΟΦΕΡΟΥΝ ΤΕΡΑΣΤΙΑ ΕΣΟΔΑ ΚΑΙ ΕΥΚΟΛΗ ΠΡΟΣΒΑΣΗ.......
Για να έχει αυτή την άδεια έχει ταλαιπωρηθεί χρόνια και έχουν δαπανηθεί κοντά στα 6 εκατομμύρια ευρώ σε εκσκαφές, μακέτες, αμοιβές προσωπικού, φύλαξη, κ.α.. Τώρα αν αυτή η περιοχή έγινε αποθήκη ψυχών και όχι κορμοράνων, δεν ευθύνεται ο Παναθηναϊκός και ο κόσμος του, που δικαίως απαιτεί ισόνομη λύση με τους ανταγωνιστές του.
Μέχρι να βρεθεί λοιπόν μια ΝΕΑ περιοχή που θα μπορούμε να έχουμε γήπεδο 45.000 θέσεων και επαρκείς εγκαταστάσεις για τα τμήματα του ΑΟ, χωρίς να μπούμε σε μια ατέρμονη διαδικασία προσφυγών από θιγόμενους..... ΧΙΛΙΕΣ ΦΟΡΕΣ ΣΤΗ ΛΕΩΦΟΡΟ ΤΩΝ 15.000 ΘΕΣΕΩΝ!!!
Η διανομή σανού συνεχίζεται !! Το γήπεδο , σύμφωνα με τον Βέργη , θα γίνει κάπου εδώ !!!
Η διανομή σανού συνεχίζεται !! Το γήπεδο , σύμφωνα με τον Βέργη , θα γίνει κάπου εδώ !!!
Η μελέτη που κατατέθηκε το 2004 από τον καθηγητή και η εύστοχη φωτογραφία στο τέλος, είναι "χορηγία" του ΠΑΝ-ΟΣ και τον ευχαριστώ.
Αλέξανδρος
Αλέξανδρος