Η θέση προσφέρεται για διαφήμιση

Η θέση προσφέρεται για διαφήμιση


Γράφει ο Ευθύμης

Μία ακόμη μεταγραφική περίοδος φτάνει προς το τέλος της και οι φίλαθλοι του Παναθηναϊκού θα πρέπει να είμαστε χαρούμενοι για όσα είδαμε σε αυτήν. Καταρχήν ο Παναθηναϊκός προσέθεσε παίκτες που αυξάνουν δύο ήδη ισχυρά χαρακτηριστικά του ρόστερ, την αθλητικότητα (Αντετοκούνμπο, Όγκαστ, Λεκαβίτσιους) και σουτ (Ντένμον, Λοτζέσκι, Μήτογλου), ενώ παράλληλα προσέθεσε νέους Έλληνες που μπορούν να αποτελέσουν μέρος της ομάδας για τα επόμενα χρόνια (Όγκαστ, Αντετοκούνμπο, Μήτογλου).

Θα προσπαθήσω αρχικά να αναλύσω τι θα προσφέρει κάθε νεοεισερχόμενος παίκτης, έπειτα τι θα προσφέρουν οι παλιοί, κλείνοντας με τον τρόπο παιχνιδιού, την ομαδική λειτουργία και την φιλοσοφία που θα προσπαθήσει να περάσει ο Τσάβι Πασκουάλ και τα πλεονεκτήματα και τα μειονεκτήματα της ομάδας.

Οι μεταγραφές.

Λούκας Λεκαβίτσιους - Ένας Ευρωπαίος Μάικ Τζέημς

Πρώτα από όλα ένα γενικό σχόλιο. Είμαι της άποψης ότι ο Καλάθης αποδίδει καλύτερα έχοντας έναν καλό παίκτη δίπλα του και έναν συμπληρωματικό από πίσω του. Δείτε πως εκτοξεύτηκε στον 4ο και 5ο τελικό έχοντας τον Μάικ Τζέημς ως συμπαραστάτη δίπλα του. Ο Νικ είναι παίκτης ψυχολογίας και αισθάνεται καλύτερα όταν είναι ο βασιλιάς της περιφέρειας. Με γνώμονα αυτό το γεγονός η ομάδα χρειαζόταν έναν αξιόπιστο παίκτη πίσω από τον Καλάθη συνειδητοποιημένο για τον ρόλο του και με προοπτικές εξέλιξης εάν αυτό ήταν δυνατόν.

Ο Λεκαβίτσιους συγκεντρώνει αυτά τα δύο χαρακτηριστικά. Ίσως είναι υπερβολικός ο χαρακτηρισμός «Ευρωπαίος Τζέημς» ωστόσο έχουν κοινά στοιχεία που δεν γίνεται να αγνοηθούν. To σουτ μετά από ντρίπλα, η επιθυμία κυρίως για εκτέλεση και λιγότερο για δημιουργία μέσα από pick & roll, το αρκετά καλό ballhandling, η πίεση πάνω στην μπάλα και η πάσα σε πρώτο χρόνο είναι κάποια κοινά χαρακτηριστικά, εννοείται βέβαια σε διαφορετικό βαθμό μεταξύ των δύο παικτών. Μεγάλο συν ότι έχει δουλέψει υπό τις οδηγίες ενός εκ των κορυφαίων γκαρντ του Ευρωπαϊκού μπάσκετ και έναν ταχέως εξελισσόμενο προπονητή, τον Σαρούνας Γιασικεβίτσιους.

Μειονεκτήματά του το μέγεθός του και η άμυνα στο pick & roll, αλλά και στο ποστ. Οι αντίπαλοι προπονητές θα τον σημαδέψουν.

Το υπόβαθρο του Λούκας εγγυάται την επιτυχία. Ένα γνήσιο τέκνο της λιθουανικής σχολής. Παίκτης του προπονητή, καλοπροπονημένος, δουλευταράς και πειθαρχημένος. Ένας fundamental παίκτης.

Μάρκους Ντένμον - Ο εκτελεστής

Ο Ντένμον θα φέρει έναν αέρα αλλαγής στα sg του Παναθηναϊκού. Ο Φελντέιν έδειχνε από τα μέσα στης περασμένης σαιζόν να αδυνατεί να ακολουθήσει τον εσωτερικό ανταγωνισμό της ομάδας, ενώ παράλληλα δεν είχε την ιδιοσυγκρασία για να αλλάξει ολοκληρωτικά το στάτους του σε παίκτη f4. Ο Ντένμον θα προσπαθήσει να δώσει το κάτι παραπάνω. Ως όπλα του έχει το καλό του σουτ, το ΕΞΑΙΡΕΤΙΚΟ shot selection, την ιδιοσυγκρασία του και το μαχητικό του πνεύμα.

Οι αδυναμίες του πρέπει είτε να δουλευτούν είτε να κρυφτούν μέσα στο σύνολο. Ο Μάρκους στερείται καλού ballhandling και αυτό του στέρησε την ευκαιρία του ΝΒΑ. Παράλληλα πρόκειται για έναν παίκτη που το σώμα του είναι σχετικά αδύναμο, ενώ η μεγαλύτερη αδυναμία του είναι η ομαδική άμυνα. Θα χρειαστεί δουλειά έτσι ώστε να μην χάνεται στην ομαδική άμυνα και να μην χάνει την συγκέντρωσή του. Σημαντικό για εμένα θα είναι να μπορέσει να αποκωδικοποιήσει τις άμυνες της Ευρωλίγκας, πράγμα που ίσως πάρει χρόνο.

Ματ Λοτζέσκι - Δικλείδα ασφαλείας

Οι συστάσεις είναι περιττές. Ο Λοτζέσκι αποτελεί έναν από τους καλύτερους πλαϊνούς της Ευρωλίγκας. Ο τρόπος με τον οποίο μπορεί να κομματιάσει μία αντίπαλη άμυνα ειδικά από την αδύναμη πλευρά είναι απολαυστικός. Ο Λοτζέσκι αποτελεί έναν ακόμη εξαιρετικό σουτέρ, ο οποίος θα δώσει την προστασία στην ομάδα για το χρονικό διάστημα που θα χρειαστεί ο Ντένμον για να προσαρμοστεί στο επίπεδο της Ευρωλίγκα.

Θανάσης Αντετοκούνμπο - Hustle player

Ο Αντετοοκούνμπο είναι πραγματικά παίκτης που μπορεί να δώσει πολλά πράγματα. Ο κόσμος δε θα τον αγαπήσει, αλλά θα τον λατρέψει. Είναι ένα θαύμα της φύσης με τεράστιο μέγεθος, εξαιρετική αθλητικότητα, εξαιρετικός αμυντικός και αρκετά γρήγορος.

Σίγουρα χρειάζεται βελτίωση στα τεχνικά θέματα. Σουτ, πάσα, ντρίπλα. Όμως η τεράστια θέλησή του και η αγάπη του για τον μπάσκετ εγγυούνται την προσφορά του και την βελτίωσή του.

Κωνσταντίνος Μήτογλου - Το Μέλλον

Ο Ντίνος πιθανότατα θα αποτελέσει έναν από τους παίκτες που θα στηριχθεί ο Παναθηναϊκός την επόμενη δεκαετία. Εξαιρετικό σουτ, καλός ριμπάουντερ, ικανός στο ποστ. Θα χρειαστεί δουλειά στο footwork και στον κορμό του όμως έχει όλο το μέλλον δικό του.

Ζακ Όγκαστ - Η ελπίδα

Ο Όγκαστ αποτέλεσε ουσιαστικά μία προφανή επιλογή. Δυνατότητα διαβατηρίου, νέος, με περιθώριο εξέλιξης. Αποτελεί την ελπίδα ότι ο Παναθηναϊκός θα αναπτύξει έναν Έλληνα αθλητικό ψηλό.

Πρόκειται για έναν εξαιρετικό παίκτη σε pick & roll επίθεση, καλό ριμπάουντερ, που ξέρει να τρέχει καλά το γήπεδο. Σίγουρα έχει μειονεκτήματα, ειδικά αμυντικά. Δεν θεωρείται ικανός στο ποστ, ενώ η άμυνά του απέναντι σε εκρηκτικούς παίκτες είναι αμφίβολη. Ταυτόχρονα παρουσιάζει αδυναμία στην ομαδική άμυνα. Μπορεί να βελτιωθεί

Ιαν Βουγιούκας - Η επιστροφή

Ο Ίαν αποτέλεσε μέλος του τελευταίου ευρωπαϊκού έχοντας μάλιστα κομβικό ρόλο. Πλέον τα χρόνια πέρασαν και το μπάσκετ παράλληλα εξελίχθηκε. Τα κλασσικά ποστ-5 περιθωριοποιούνται καθώς οι ψηλοί με γρήγορα βήματα κυριαρχούν. Ο Ιαν θα δώσει πράγματα. Το ποστ παιχνίδι σε άμυνα επίθεση θα συνεισφέρει σημαντικά.

Οι παλιοί

Νικ Καλάθης - Ο αρχηγός

Περιμένω να δω την μηχανή των triple double που θαυμάσαμε κατά διαστήματα. Θα είναι το βαρόμετρο της ομάδας και το κλειδί της εκτόξευσής της.

Γεώργιος Καλαϊτζάκης - Η νέα μεγάλη ελπίδα

Ας αφήσουμε το παιδί ήσυχο να δουλέψει.

Λευτέρης Μποχωρίδης - Αναζητείται σφυγμός

Αναμφίβολα υπήρξε μία μεγάλη επένδυση για τον Παναθηναϊκό. Δυστυχώς όμως ο Λευτέρης δεν εξελίχθηκε όπως έπρεπε. Ο σοβαρός τραυματισμός του και η αδυναμία του στο ballhandling τον έχουν οδηγήσει στο περιθώριο. Ποτέ δεν είναι αργά. Υπήρξαν παίκτες που με λίγο ταλέντο και σκληρή δουλειά εξελίχθηκαν έστω και αργά. 

Ο Καϊμακόγλου αποτελεί μία τέτοια περίπτωση. Ο Μποχωρίδης πλέον δεν μπορεί να παίξει ως άσσος. Η αλλαγή θέσης είναι επιβεβλημένη. Τα χαρακτηριστικά του (καλό σποτ σουτ, μπορεί να γίνει δεύτερος οργανωτής, δουλεμένος κορμός) φωνάζουν για παίκτη που μπορεί να δώσει πράγματα ως 2-3. Θα μπορούσε να εξελιχθεί με σκληρή δουλειά σε μία βελτιωμένη έκδοση του Μπράμος.

Νίκος Παππάς - Κλειδί η σταθερότητα

Το κάθετο παιχνίδι του Παππά θα αποτελέσει μία από τις σημαντικότερες παραμέτρους για την επιτυχία του Παναθηναϊκού. Το γιατί θα το αναλύσω παρακάτω.

ΚΣ Ρίβερς -Το φονικό όπλο

Χωρίς λόγια

Κέννυ Γκάμπριελ - Game changer

Ο Κέννυ αποτέλεσε ένα κρυφό όπλο στους περυσινούς τελικούς. Αγωνιζόμενος ως big-3 άλλαξε όλη την εικόνα της ομάδος. Το τρίποντο, η ενέργεια και το ριμπάουντ του θα είναι υπερπολύτιμα.

Κρις Σίνγκλετον - Το πράσινο Πούμα

Ο Σίνγκλετον αποτελεί έναν από τους κορυφαίους ψηλούς της Ευρωλίγκας και θα συνεχίσει να είναι.

Τζέημς Γκιστ - Ο Παλιός

Ο Γκιστ αποτελεί τον παίκτη που μπορεί να μεταμορφώσει την ομάδα. Πέρυσι μετά την επιστροφή του ο Παναθηναϊκός άλλαξε εικόνα. Φέτος θα αποτελέσει το πολυεργαλείο που όλοι γνωρίζουμε.

Κλειδί η αλλαγή του τρόπου επίθεσης

Ο Τσάβι Πασκουάλ καλείται να αλλάξει τον τρόπο επίθεσης της φετινής ομάδας. Έχει στα χέρια του ένα ρόστερ που μπορεί να λειτουργήσει κυρίως μέσα από μία επίθεση συνεργασίας και όχι τόσο από προσωπική φάση. Ο Τζέημς δεν είναι πλέον εδώ και οι δρόμοι που άνοιγε ως δια μαγείας με το κάθετο παιχνίδι του δεν υπάρχουν. 

Οφείλει λοιπόν να παρουσιάσει μία fundamental επίθεση, με σωστή κυκλοφορία της μπάλας, καλό spacing και αρκετά κοψίματα με παράλληλες δράσεις μεταξύ δυνατής και αδύνατης πλευράς. Μόνο τότε θα μπορέσουν παίκτες όπως ο Ντένμον, ο Όγκαστ, ο Αντετοκούνμπο,… να ξεδιπλώσουν το 100% των ικανοτήτων τους και να απορροφηθούν επιθετικά. Αυτό θα χρειαστεί βέβαια αρκετό χρόνο και άφθονη υπομονή εκ μέρους κόσμου και κυρίως διοίκησης.

Η υπομονή είναι πικρή, αλλά ο καρπός γλυκός (;;;)

Η υπομονή θα χρειαστεί ειδικά στην αρχή της χρονιάς. Ο Παναθηναϊκός έχει ένα σχετικά δύσκολο πρόγραμμα , ενώ παράλληλα θα χρειαστεί χρόνο για να ενσωματώσει τους καινούριους παίκτες (ειδικά τους διεθνείς και τον τραυματία Λεκα) και να αφομοιώσει την φιλοσοφία του Πασκουάλ.

Κανένας δεν μπορεί να εγγυηθεί την επιτυχία του όλου εγχειρήματος. Όμως κανένας δεν μπορεί να εγγυηθεί πως η ομάδα με ένα μπάτζετ 30 εκατομμυρίων θα έφτανε στην κορυφή. Είναι πολλά τα παραδείγματα που ομάδες εκατομμυρίων διαλύθηκαν και δεν μπορούσαν να ανταγωνιστούν ομάδες χαμηλότερων μπάτζετ. Βασικός στόχος της ομάδας θα πρέπει να είναι το νταμπλ, η ανταγωνιστική ομάδα στην Ευρωλίγκα και η σταδιακή ενσωμάτωση των νέων παικτών έτσι ώστε να χτιστεί ένα ρόστερ σε βάθος χρόνου που θα μας επιτρέψει να ανταγωνιστούμε τους άλλους οικονομικούς κολοσσούς.

Πλεονεκτήματα

1. Η ομάδα κράτησε μία σταθερή βάση παικτών-προπονητών.

2. Κάλυψε ικανοποιητικά τους παίκτες που έφυγαν.

3. Αύξησε το επίπεδο αθλητικότητας.

4. Προσέθεσε και άλλους σουτέρ.

5. Προσέθεσε έναν παίκτη ικανό στο ποστ (Βουγιούκας).

6. Αύξησε το ελληνικό στοιχείο.

7. Προσέθεσε έναν επιπλέον παίκτη που μπορεί να παίξει pick & roll (Όγκαστ).

8. Βάθος πάγκου.

Μειονεκτήματα

1. Έλλειψη κάθετου παιχνιδιού. Η σχέση των slashers με τους εκτελεστές μίας ομάδας είναι αμφίδρομη. Η επιτυχία των μεν εξαρτάται από τους δε και στις δύο περιπτώσεις. Εδώ έρχεται ο Παππάς, ο οποίος με το κάθετο παιχνίδι του μπορεί να δημιουργήσει τις κατάλληλες προϋποθέσεις για να βγουν ελεύθερα σουτ για τους δεινούς εκτελεστές μας.

2. Πρόβλημα στην pick & roll άμυνα. Οι Βουγιούκας-Όγκαστ δεν φημίζονται για την ικανότητά τους σε αυτή, ενώ παράλληλα ο Λεκαβίτσιους είναι καλός σε under. Καλάθης, Γκιστ και Καλάθης θα είναι οι παίκτες που θα επωμιστούν το βάρος.

3. Κερδισμένα φάουλ και βολές. Ο Μπουρούσης ήταν ο παίκτης με τα περισσότερα κερδισμένα φάουλ στην ομάδα (8ος σε όλη την Ευρωλίγκα με 134), ενώ ο Τζέημς 4ος (47ος σε όλης την Ευρωλίγκα με 75 σε 25 όμως αγώνες). Ο Μπουρούσης ήταν παράλληλα δεύτερος σε βολές (15ος σε Ευρωλίγκα με 113). Ο Παππάς είναι μία καλή λύση για την αντιμετώπιση του προβλήματος.

4. Ποσοστό στις βολές. Θα κλάψουν μανούλες εάν συνεχιστεί το ίδιο πρόβλημα. Ο Παναθηναϊκός πέρυσι ήταν τελευταίος με το χαμηλότατο 71.05%. Δεν νοείται τέτοιο ποσοστό για ομάδα που έχει βλέψεις για f4. Φέτος τα κλειστά παιχνίδια θα αυξηθούν καθώς ο ανταγωνισμός φαίνεται αυξημένος.

5. Συμφόρηση στην ρακέτα. Ο Όγκαστ και ο Αντετοκούνμπο είναι παίκτες με αμφιλεγόμενο μακρινό σουτ. Ειδικά ο πρώτος αδυνατεί να τελειώσει φάσεις σε ακτίνα μεγαλύτερη των 2 μέτρων. Σε συνδυασμό με την αδυναμία πλέον του Γκιστ στο μακρινό σουτ θα υπάρξει κάποιο πρόβλημα.

6. Πρόβλημα στην ομαδική άμυνα (;;;)

7. Η αποχώρηση του Αντώνη Φώτση είναι βαρύνουσας σημασίας. Ο Μπάτμαν ήταν το τελευταίο σπουδαίο μέλος της ομάδας που τρομοκράτησε την Ευρώπη και η αύρα του σε συνδυασμό με την τεράστια προσωπικότητά του αφήνουν ένα κενό στα αποδυτήρια της ομάδας. Σε ευχαριστούμε για όλα μεγάλε Αντώνη Φώτση.

Ο Παναθηναϊκός απέκτησε παίκτες που χρειάζονται δουλειά στην ομαδική άμυνα. Η συντριπτική τους πλειοψηφία χρειάζονται αρκετά μαθήματα, ενώ παράλληλα το μπασκετικό IQ μερικών παικτών είναι υπό ανάπτυξη (κυρίως του Όγκαστ). Αυτό πιθανότατα να χρειαστεί αρκετό χρόνο για να δουλευτεί.

Κλείνοντας, οι παίκτες κλειδιά της φετινής προσπάθειας του Παναθηναϊκού θα αποτελέσουν: Ο Καλάθης, ο Παππάς και ο Γκιστ. Για εμένα είναι οι παίκτες που μπορούν να αναστρέψουν σε ένα μεγάλο βαθμό τα μειονεκτήματα που υπάρχουν. Η εκτίμησή μου είναι πως η ομάδα θα βρεθεί μεταξύ της 4ης και 6ης θέσης της κανονικής διάρκειας της Ευρωλίγκας.

Καλή χρονιά να έχουμε με υγεία, υπομονή και στήριξη στην ομάδα.

Σημειώσεις

1. Ο Λεκαβίτσιους είναι ένα σχετικά αθλητικό γκαρντ. Δεν είναι ο σούπερ αθλητικός γκαρντ, όμως εείναι ένας καλογυμνασμένος παίκτης με υψηλή ταχύτητα και έκρηξη.

2. Ο Βουγιούκας είναι Έλληνας όμως δεν είναι λύση του μέλλοντος.

3. Η ομάδα αποτελείται από πολλά μέλη. Στήριξη στην ομάδα σημαίνει ΟΜΟΤΙΜΗ ΣΤΗΡΙΞΗ ΣΕ ΟΛΑ ΤΑ ΜΕΛΗ ΤΗΣ.


 
Top