Η θέση προσφέρεται για διαφήμιση

Η θέση προσφέρεται για διαφήμιση


Γράφει το On Sports

Οι «πράσινοι» ηττήθηκαν 86-83, με τους Γκαρσία, Μόγκουλκοτς και Παστούσιακ να... κλέβουν την παράσταση και τη νίκη από τον Παναθηναϊκό! Το «τριφύλλι» μολονότι βρέθηκαν να χάνει με διψήφιες διαφορές δεν σταμάτησε λεπτό να παλεύει κόντρα σε... όλους, και θα είχε καταφέρει να γυρίσει το ματς αν δεν ήταν η τραγική διαιτησία!

Οι ρέφερι της αναμέτρησης κατάφεραν να γίνουν πρωταγωνιστές με τις απίστευτες αποφάσεις της με αποκορύφωμα τα 13 δευτερόλεπτα που κύλησαν χωρίς να παίζεται παιχνίδι! Συγκεκριμένα, ο Καλάθης έκανε το 76-84, 2'01'' πριν το φινάλε, με τον χρόνο να κυλάει 13 ολόκληρα δευτερόλεπτα, χωρίς να παίζεται παιχνίδι. Κι όμως αν και είδαν τη φάση στο instant replay αποφάσισαν να αφήσουν το χρονόμετρο στο 1'48''!!!

Κι αυτό ήταν απλά η κορυφή του παγόβουνου μιας εκ των πιο ντροπιαστικών διαιτησιών στην ιστορία της Euroleague! Οι τραγικοί ρέφερι φρόντισαν στην τελευταία φάση να μην σφυρίξουν φάουλ σε τρεις περιπτώσεις και να δώσουν στην τέταρτη φάουλ κι έτσι από τα 6'' το χρονόμετρο έπεσε στο 0.6''! Κι όμως αυτά δεν ήταν τα μόνα καθώς σε όλο τον αγώνα άφηναν το σκληρό παιχνίδι των φιλοξενούμενων, την ώρα που χρέωναν τους παίκτες του Παναθηναϊκού ΟΠΑΠ σε κάθε επαφή! 

Χαρακτηριστικά παραδείγματα για τα διαφορετικά κριτήρια με τα οποία σφύριζαν οι διαιτητές είναι η τάπα του Αντετοπούνμπο στον Τζέιμς και το ανύπαρκτο φάουλ που χρεώθηκε ο Μήτογλου σε κατακόρυφη άμυνα πάνω στον Γκουντάιτις (ο οποίος με 2 βολές έκανε το 64-71), ενώ τι μπορεί να πει ξάνεις για τις back to back φάσεις, 3'53'' πριν το φινάλε. Ο Τόμας σκόραρε σε προσπάθεια που του έγινε φάουλ αλλά οι διαιτητές δεν καταλόγισαν ποτέ, ενώ στην αμέσως επόμενη φάση χρέωσαν με τεράστια ευκολία φάουλ τον Γκιστ σε μια φάση που ο Μίτσοφ φάνηκε να κάνει επιθετικό! Κι αυτές είναι οι κραυγαλέες φάσεις... Γιατί υπάρχουν πολλές ακόμα. 

Σίγουρα το βραβείο του MVP της αγωνιστικής ανήκει στη διαιτητική τριάδα...

Η εξέλιξη του αγώνα

Ο Παναθηναϊκός μπήκε, έχοντας ενέργεια στην άμυνα και στο ξεκίνημα πήγε να πάρει τον έλεγχο (17-10 στο 7'), ωστόσο ο Γκουντάιτις έκανε μεγάλη ζημιά μέσα από το «ζωγραφιστό», μετρώντας 8 πόντους με 4/4 δίποντα. Επίσης, οι φιλοξενούμενοι έμειναν κοντά στο σκορ χάρη στα επιθετικά ριμπάουντ που πήραν, μολονότι οι «πράσινοι» ξεκίνησαν με 8/13 δίποντα. Στο δεύτερο δεκάλεπτο, όμως, οι παίκτες του «τριφυλλιού» χρειάστηκαν 5,5 λεπτά για να πετύχουν το πρώτο τους καλάθι, με τη Αρμάνι να τρέχει σερί 14-0! Κάπως έτσι το 21-19 έγινε 23-33! Ο Καλάθης ήταν αυτός που βγήκε μπροστά και σημειώνοντας τους 17 από τους 35 πόντους του Παναθηναϊκού ΟΠΑΠ, έριξε τη διαφορά στο -6 (35-41).

Οι «πράσινοι» μείωσαν και σε 40-44 αλλά βιάστηκαν να εκτελέσουν την τελευταία επίθεση τους, με αποτέλεσμα να δεχθούν τρίποντο στην εκπνοή του ημιχρόνου από τον Νέντοβιτς! Στο πρώτο μέρος οι φιλοξενούμενοι είχαν 6/11 σουτ έξω από τα 6μ75. Το ξεκίνημα του Παναθηναϊκού ήταν υποτονικό στο δεύτερο ημίχρονο και όλο το παιχνίδι του στηριζόταν στις εμπνεύσεις του Καλάθη. Μετά από φάουλ-εφεύρεση, ο Τζέιμς πέτυχε 3/3 βολές κι η διαφορά έφτασε στο +15 (61-46) για την Αρμάνι. Σε εκείνο το σημείο οι «πράσινοι» ανέβασαν το επίπεδο ενέργειας του και στις δύο πλευρές του παρκέ! Έβγαλαν καλές άμυνες στη μια πλευρά και στην άλλη ο Καλάθης πάσαρε κι οι συμπαίκτες του σκόραραν... Κάπως έτσι ο Παναθηναϊκός βρέθηκε στο -5 (62-67 στο 32') κι έβαλε ξανά στην εξίσωση του κόσμου.

Το μομέντουμ είχε αλλάξει η διαφορά έπεσε στο -3 (68-71 στο 34') κι οι πρωταθλητές Ιταλίας διατηρούσαν το προβάδισμα λόγω των πόντων που πήραν από τη γραμμή των βολών. Γενικά, οι διαιτητές έδιναν με ευκολία φάουλ στους φιλοξενούμενους και με απίστευτη δυσκολία στην άλλη πλευρά του παρκέ. Ο Τζέιμς με το πρώτο του τρίποντο στο ματς (ως εκείνο το σημείο είχε 0/4) έκανε το 74-82 (37'), ενώ λίγο αργότερα οι φιλοξενούμενοι βρέθηκαν στο +10 (84-74). Οι παίκτες του Βόβορα έκαναν όμως υπερπροσπάθεια για να επιστρέψουν στο ματς αλλά φρόντισαν μέχρι και την τελευταία φάση οι διαιτητές ώστε να μην γίνει η ανατροπή.

Τα δεκάλεπτα: 23-21, 40-47, 56-64, 83-86



ΥΓ1. Σε τουλάχιστον τέσσερις περιπτώσεις οι διαιτητές έδωσαν προκλητικά τα σφυρίγματα στους Ιταλούς, με αποτέλεσμα το τελικό 83-86 στο ΟΑΚΑ. Το… αποκορύφωμα ήταν η φάση που έγινε 2.01 πριν τελειώσει ο αγώνας. Ο Καλάθης σκόραρε και μείωσε σε 76-84, όμως, η γραμματεία άφησε λανθασμένα τον χρόνο να τρέξει μέχρι το 1'48'' κλέβοντας 13 δευτερόλεπτα από τον Παναθηναϊκό! Οι παίκτες, ο πάγκος αλλά και όλος ο κόσμος στο ΟΑΚΑ διαμαρτυρήθηκε έντονα. Οι διαιτητές πήγαν στο Instant Replay και παρόλα αυτά, δεν γύρισαν τον χρόνο πίσω! Αυτή η φάση ήταν και μια από τις πλέον καθοριστικές και ενδεικτικές για τις προθέσεις των διαιτητών με τον Παναθηναϊκό ήδη να έχει καταθέσει ένσταση.


ΥΓ2. Μετά τα «ESPN», «New York Post» και πολλά άλλα γνωστά αθλητικά μέσα των ΗΠΑ, το όνομα του Παναθηναϊκού «έπαιξε» και στη διάσημη εκπομπή του NBC Sports, «The Dan Patrick Show». Εκεί φιλοξενήθηκε ο έμπειρος τεχνικός, μιλώντας για τη διαφαινόμενη συμφωνία του με το «τριφύλλι», την αγάπη του για την προπονητική, το πόσο «πόνεσε» κατά την αποχή του από τους πάγκους, αλλά και πολλά άλλα, σε μία απολαυστική συνέντευξη.

Αρχικά τόνισε πως ακόμη τίποτα δεν είναι οριστικό, ωστόσο όπως αποκάλυψε, έχει ψάξει και γνωρίζει πράγματα για την ομάδα, αλλά και γενικότερα για το ευρωπαϊκό στυλ: «Γνωρίζω το ρόστερ και έχω δει κάποια βίντεο. Βέβαια δεν έχω αποδεχθεί ακόμη τη δουλειά, αφού η οικογένειά μου έρχεται για τις γιορτές και θέλω να το συζητήσω μαζί τους. Προφανώς αυτή την περίοδο χάνουν, γι' αυτό και απέλυσαν τον προπονητή τους. Το μπάσκετ εκεί είναι τελείως διαφορετικό, είναι σαν το παλιό NBA, πολύ σκληρό. Όπως τις μέρες που προπονούσα τον Όκλεϊ και τον Γιούινγκ, παρά πολύ σκληρό παιχνίδι, καμία σχέση με το τωρινό NBA. Επιθετικά, οι πάσες και οι αποστάσεις είναι καλές, αλλά είναι ένα πολύ σκληρό μπάσκετ».


 
Top