Η θέση προσφέρεται για διαφήμιση

Η θέση προσφέρεται για διαφήμιση


Γράφει ο Giorgos Chrl

Χαιρετώ την παρέα του Greenmood. Η αλήθεια είναι ότι είχα καιρό να γράψω για τα τεκταινόμενα στο μπάσκετ, διότι περίμενα να ολοκληρωθεί ο πρώτος γύρος και μετά να κάνω μια συνολική αποτίμηση για το τι είδαμε στην πρώτη φάση της Ευρωλίγκας.

Μια πρώτη φάση που για τον Παναθηναϊκό είχε θετικό πρόσημο, καθώς για πρώτη φορά μετά το 2012 και την πρώτη χρονιά του Πεδουλάκη, η ομάδα είχε περισσότερες νίκες από ήττες (6-4). Ο Παναθηναϊκός λοιπόν τερμάτισε στην τρίτη θέση του ομίλου, κάτω από την Λοκομοτίβ Κουμπάν του Γιώργου Μπαρτζώκα και την Μπαρτσελόνα, ενώ προσπέρασε στην βαθμολογία την τέταρτη Ζαλγκίρις που συνεχίζει και αυτή στο top 16. Η πρωταθλήτρια Τουρκίας μεν, πρωτάρα στην διοργάνωση δε, Καρσίγιακα, θα συνεχίσει στο Eurocup, όπως και η Πολωνική Ζιέλονα Γκόρα.

Ήταν όμως θετική η πορεία του Παναθηναϊκού στον πρώτο γύρο της Ευρωλίγκας; Η απάντηση είναι ναι. Παρά το κακό ξεκίνημα, ο Παναθηναϊκός κατάφερε και κέρδισε στα κρίσιμα παιχνίδια που του έδωσαν το εισιτήριο για τους 16 και τον βοήθησαν να χτίσει μέταλλο για την συνέχεια, καθώς είναι μια νέα ομάδα με νέο προπονητή που προσπαθεί να ωριμάσει μέσα από τις συνθήκες.

Αφού λοιπόν ο Παναθηναϊκός πέρασε τον σκόπελο της πρώτης φάσης, βάζει πλώρη για τους 16 και ευελπιστεί σε μια καλή πορεία που θα τον οδηγήσει στους 8 και γιατί όχι να κατακτήσει μία από τις δύο πρώτες θέσεις του ομίλου που θα του δώσουν το πλεονέκτημα έδρας.

Όπως γνωρίζετε οι περισσότεροι, στον όμιλο του Παναθηναϊκού συμμετέχουν και οι παρακάτω ομάδες:

Φενερμπαχτσέ
Λοκομοτιβ Κουμπάν
Μάλαγα
Εφές Πίλσεν
Νταρουσάφακα
Τσεντεβίτα
Ερυθρός Αστέρας

Εκ πρώτης όψεως, βλέπουμε ότι ο όμιλος αυτός (και συγκρίνοντας τον με εκείνον του Ολυμπιακού) είναι βατός για τα δεδομένα του Παναθηναϊκού. Φυσικά και κρύβει παγίδες, φυσικά και δεν θα είναι εύκολο να προκριθεί και φυσικά πρέπει να παρουσιαστεί όσο το δυνατόν πιο συγκεντρωμένος, αν δεν θέλει να βρεθεί αντιμέτωπος με δυσάρεστες εκπλήξεις. Αλλά ας ξεκινήσουμε την ανάλυση κάθε αντιπάλου ξεχωριστά.

Φενερμπαχτσέ

Η ομάδα του Ζέλικο Ομπράντοβιτς. Ο πιο πολυαγαπημένος προπονητής όλων των εποχών στον Παναθηναϊκό. Φέτος, επιστρέφει για τρίτη χρονιά ως αντίπαλος στην ομάδα που γνώρισε αμέτρητες επιτυχίες. Αλλά βέβαια η αγάπη αυτή πρέπει να μείνει στην άκρη για λίγο. Η Φενέρ μοιάζει ως το αδιαφιλονίκητο φαβορί για την κατάκτηση μίας εκ των δύο πρώτων θέσεων. Είναι πανίσχυρη αγωνιστικά, διαθέτει τον καλύτερο προπονητή στην Ευρώπη και έναν κόσμο που την ακολουθεί σε όλες τις έδρες που αγωνίζεται. Κατέκτησε με άνεση την πρώτη θέση του Α' ομίλου  και φυσικά ο στόχος της είναι ένας. Η κορυφή της Ευρώπης. Στο ρόστερ της διαθέτει παίκτες υψηλού επιπέδου που μπορούν να σταθούν σε οποιαδήποτε ομάδα της Ευρωλίγκας. Βασικοί πυλώνες της, οι Ντίξον, Βέσελυ, Ντατόμε. Πέρσι, έγινε η πρώτη τουρκική ομάδα που αγωνίστηκε σε φάιναλ φορ (χωρίς να πετύχει κάτι παραπάνω) και φέτος θέλει να κάνει το βήμα παραπάνω. Ο δρόμος πάντως είναι ανοιχτός.

Εφές Πίλσεν

Η ομάδα του Ντούσαν Ίβκοβιτς. Οι Τούρκοι, μετά την αποτυχημένη περσινή χρονιά σε πρωτάθλημα και Ευρωλίγκα, θέλουν φέτος να κάνουν ένα νέο ξεκίνημα και να φτάσουν στο φάιναλ φορ. Δόξα τον...Αλλάχ, οι Τούρκοι δεν έχουν οικονομικό πρόβλημα και για άλλη μια φορά ξοδεύτηκαν εκατομμύρια προκειμένου η ομάδα να πετύχει τον στόχο της. Φέτος, παρουσιάζεται πιο ισχυρή από πέρσι, αν και εξακολουθεί να έχει πρόβλημα όταν η μπάλα ''καίει'', ψάχνοντας τον ηγέτη που θα της δώσει την λύση στο κρίσιμο σημείο. Η Εφές ήρθε στον όμιλο του Παναθηναϊκού, τερματίζοντας στην δεύτερη θέση του Β' ομίλου(πρώτος τερμάτισε ο Ολυμπιακός). Και φέτος στηρίζεται στην δημιουργία του Τομάς Ερτέλ, ενώ βασικά γρανάζια της επίσης είναι οι Γκρέιτζερ, Σάριτς και Ντίπλερ. Σημαντικό επίσης είναι, ότι στο top 16 θα ενισχυθεί εσωτερικά με τον Κρίστιτς, ο οποίος έλειπε μέχρι τώρα λόγω τραυματισμού. Μια ομάδα ιδιαίτερα υπολογίσιμη.

Νταρουσάφακα

Ο τρόπος που διεξάγεται η Ευρωλίγκα έπαιξε ένα περίεργο παιχνίδι στον Παναθηναϊκό. Του έτυχε να αντιμετωπίσει ΟΛΕΣ τις Τουρκικές ομάδες που αγωνίζονται στον θεσμό! Στον πρώτο γύρο ήρθε αντιμέτωπος με την Καρσίγιακα και τώρα θα αγωνιστεί απέναντι σε όλες τις υπόλοιπες που συνεχίζουν! Η τρίτη λοιπόν Τούρκικη ομάδα ομάδα που βρίσκεται σε αυτόν τον όμιλο, είναι η πρωτάρα στον θεσμό Νταρουσάφακα. Η Νταρουσάφακα προκειμένου να βρεθεί στο top 16, απέκλεισε την Μακάμπι Τελ Αβιβ κάνοντας την μεγαλύτερη έκπληξη μέχρι τώρα στην διοργάνωση. Τερμάτισε τέταρτη στον Δ' όμιλο και πλέον θα επιδιώξει να κάνει το βήμα παραπάνω, κάτι που φυσικά μόνο εύκολο δεν είναι. Η Νταρουσάφακα το καλοκαίρι, επέδειξε σημάδια νεοπλουτισμού, καθώς ξόδεψε σημαντικά ποσά προκειμένου να ''μαζέψει'' όποιον παίκτη δεν ήθελαν οι άλλες ομάδες για να στελεχώσει το δικό της ρόστερ. Η αλήθεια είναι ότι ο προπονητής της, Οκτάι Μαχμούτι, έχει φτιάξει ένα περίεργο σύνολο, χωρίς συγκεκριμένη ταυτότητα, απόρροια της στελέχωσης που έγινε το καλοκαίρι. Στηρίζεται κυρίως στην ολοκαίνουρια έδρας της με το φανατικό της κοινό και σε ορισμένες μονάδες,όπως οι Γκόρντον, Χαραγκόντι, Σλότερ που την οδήγησαν με επιτυχία στους 16. Επίσης, η Νταρουσάφακα είναι ομάδα που δεν σκοράρει πολύ, αλλά και δεν δέχεται πολλούς πόντους στην πλειοψηφία των παιχνιδιών της. Θα επιδιώξει να έχει καλή πορεία στον όμιλο και ότι ήθελε προκύψει. Αν μάλιστα καταφέρει και πάρει την πρόκριση στους 8, θα μιλάμε για σπουδαίο κατόρθωμα.

Λοκομοτίβ Κουμπάν

Νομίζω ότι εδώ οι συστάσεις περισσεύουν. Την Λοκομοτίβ την αντιμετωπίσαμε δύο φορές στην πρώτη φάση και γνωρίσαμε ισάριθμες ήττες. Ο Μπαρτζώκας έχει κάνει εξαιρετική δουλειά και μέσα από αυτόν τον όμιλο έχει την ευκαιρία να παέι ψηλά. Οι Ντιλέινι, Μπόκχοφ και Σίνγκλετον που έκαναν μεγάλη ζημιά στον Παναθηναϊκό είναι οι παίκτες που οδηγούν τους Ρώσους. Ο Παναθηναϊκός καλείται να πάρει ρεβάνς κάτι που δεν θα είναι καθόλου εύκολο. Προσωπική μου άποψη, η Λοκομοτιβ Κουμπάν αν αντέξει και δεν ξεφουσκώσει, θα πάρει εύκολα την πρόκριση και θα κυνηγήσει το πλεονέκτημα έδρας.

Ερυθρός Αστέρας

Οι Σέρβοι για άλλη μια χρονιά βρίσκονται στο top 16 αποκλείοντας την τελευταία αγωνιστική την Μπάγερν και τερματίζοντας τρίτοι στον Α'όμιλο. Η αλήθεια είναι ότι ο Ερυθρός Αστέρας εξέπληξε πολλούς. Ξεκίνησε πολύ άσχημα την διοργάνωση, αλλά με τις κατάλληλες προσθήκες κατάφερε και έκανε ένα μεγάλο come back που τον οδήγησε στην φάση. Δύναμη του φυσικά η έδρα του, καθώς είναι μια από τις πιο καυτές έδρες στην Ευρωλίγκα και τον στηρίζουν χιλιάδες οπαδοί του. Προπονητής είναι ο Ντέγιαν Ράντονιτς, ενώ οι παίκτες που κάνουν την διαφορά είναι οι Γιόβιτς, Μίλερ και φυσικά ο Ζίρμπες που καλύπτει επάξια το κενό του Μαριάνοβιτς που αποχώρησε το καλοκαίρι για το NBA και τους Σαν Αντόνιο Σπέρς. Ο Ερυθρός  Αστέρας έχει καλή ομάδα και θα τα δώσει όλα για την πρόκριση. Οι πιθανότητες βέβαια δεν είναι με το μέρος του, αλλά σίγουρα δεν θα είναι εύκολος αντίπαλος. Δυστυχώς για τον Παναθηναϊκό, ο Ερυθρός Αστέρας είναι ένας αντίπαλος που καλό θα ήταν να αποφύγει. Οι λόγοι είναι δύο. Η αδελφοποίηση των οπαδών του με αυτούς του Ολυμπιακού και το παρελθόν των Σέρβων της ομάδας μας. Ο Παναθηναϊκός θα κληθεί να αντιμετωπίσει ένα κολαστήριο στο Βελιγράδι, καθώς στην κερκίδα θα βρίσκονται και οπαδοί του Ολυμπιακού. Επίσης, οι Τζόρτζεβιτς, Κούζμιτς, Ραντούλιτσα και ο Μαυροβούνιος Πάβλοβιτς έχουν παρελθόν με την Παρτιζάν και θα είναι στόχος των οπαδών του Αστέρα. Ευχή προσωπική είναι τα δυο παιχνίδια να κυλήσουν ήρεμα.

Τσεντεβίτα

Η θεωρητικά πιο αδύναμη ομάδα του ομίλου. Προπονητής είναι ο Βέλικο Μρσιτς, ενώ ξεχωρίζουν οι Πούλεν και Μπίλαν. Τερμάτισε τέταρτη στον Β' όμιλο και πέρασε στους 16. Αυτό από μόνο του αποτελεί επιτυχία. Ας μην κοροϊδευόμαστε, το μόνο που μπορεί να πετύχει η Τσεντεβίτα είναι να αποφύγει να γίνει ο σάκος του μποξ για τις υπόλοιπες ομάδες. Στόχος της είναι να παρουσιαστεί ανταγωνιστική και από και και έπειτα ότι προκύψει. Όποιος γκελάρει απέναντι της, θα βρεθεί αμέσως αντιμέτωπος με τον αποκλεισμό.

Μάλαγα

Η Μάλαγα ήρθε στον όμιλο αυτό, αφού τερμάτισε δεύτερη στον Δ' όμιλο, κάτω μόνο από την πανίσχυρη Τσσκα. Προπονητής είναι ο Χουάν Πλάθα, ενώ ξεχωρίζουν στο ρόστερ της οι Κουζμίνσκας, Τζάκσον και Νέντοβιτς. Το οξύμωρο με την Μάλαγα, είναι οτί ενώ κάνει πάντα καλή αρχη στην Ευρωλίγκα,αργότερα ''ξεζουμίζει'' με αποτέλεσμα να αποκλείεται από την συνέχεια της Ευρωλίγκας εύκολα. Το ζητούμενο είναι αν θα έχει διάρκεια και αν θα μπορέσει να σταθεί επάξια στην φάση αυτή. Αν τα καταφέρει θα δώσει μεγάλη μάχη για την πρόκριση.

Αυτές λοιπόν είναι οι ομάδες που θα κληθεί να αντιμετωπίσει ο Παναθηναϊκός στον δρόμο του προς τους 8 της διοργάνωσης. Η αλήθεια είναι όμως, ότι ακόμα ΔΕΝ γνωρίζουμε ποιον Παναθηναϊκό θα δούμε στους 16. Ο Παναθηναϊκός όπως ακούγεται θα ενισχυθεί. Το ζητούμενο είναι σε ποια θέση και με τι παίκτη. Τα μεταγραφικά θα παίξουν έντονα στην Παναθηναϊκή επικαιρότητα τις επόμενες μέρες. Όταν το ρόστερ ολοκληρωθεί, τότε θα ξαναμιλήσουμε μέσω ανάλυσης για το τι περιμένουμε να δούμε από τον Παναθηναϊκό το 2016. Ελπίζω, η διοίκηση να κάνει το καθήκον της και να στηρίξει τον προπονητή και την ομάδα, έτσι ώστε ο Παναθηναϊκός να επιστρέψει στην κορυφή της Ελλάδας και να βρεθεί ξανά στο φάιναλ φορ, κάτι που αποτελεί ευχή όλων των Παναθηναϊκών.

ΥΓ: Πρώτο ματς στο top 16 θα είναι με την Φενέρ στην Κωνσταντινούπολη. Πολύ δύσκολη πρεμιέρα.

ΥΓ2: Πλέον το ενδιαφέρον επικεντρώνεται στο πρωτάθλημα και στο κύπελλο, όπου ο Παναθηναϊκός υποδέχεται τον Άρη για μια θέση στον τελικό απέναντι στον νικητή του ζευγαριού Φάρος Κερατσινίου-Παοκ.

ΥΓ3: Υγεία να έχετε, θα τα ξαναπούμε σύντομα!



 
Top