Η θέση προσφέρεται για διαφήμιση

Η θέση προσφέρεται για διαφήμιση


Τον Μάιο του 2008 συστήνεται η «ΠΓΣΣ Υπηρεσίες Άθλησης Α.Ε.» . Κάτοχος του 50% των μετοχών της είναι η «ΣΜΥΡΝΗ 1890 ΣΥΜΜΕΤΟΧΩΝ Α.Ε.» , εταιρεία συμφερόντων Τσακίρη, κατά 45% ανήκει στον Ρενέ Κοέν και το 5% στον Εμμανουήλ Μανίκα. τον Σεπτέμβριο της ίδιας χρονιάς η εταιρεία μετονομάζεται σε «Απήλιον Υπηρεσίες Άθλησης Α.Ε.».

Εταιρεία προβαίνει στην Αγορά οικοπέδου στην Περιοχή Μπουρμπουτσάνα Κορωπίου, στις παρυφές του Υμηττού, 40 στρεμμάτων  και κατασκευάζει προπονητικές εγκαταστάσεις. Η Πρώτη φάση περιλαμβάνει την διαμόρφωση του χώρου και την Κατασκευή γηπέδων και πισίνας , τα οποία είναι έτοιμα τον Ιανουάριο του 2010, ενώ στην συνέχεια προχωράει και στην κατασκευή εγκαταστάσεων 1.400 τ.μ. περίπου οι οποίες περιλαμβάνουν Γυμναστήριο, αποδυτήρια, αναψυκτήριο, μπουτίκ, αίθουσα διαλέξεων κλπ. Το έργο έχει ολοκληρωθεί εντός του 2010.

Χρησιμοποιείται από την ποδοσφαιρική ομάδα του Πανιωνίου, ως προπονητικό κέντρο της και ονομάζεται «Απήλιον». Σχεδόν με την ολοκλήρωση των έργων ο Τσακίρης μεταβιβάζει το πλειοψηφικό πακέτο της ΠΑΕ Πανιώνιος , αλλά το προπονητικό συνεχίζεται να χρησιμοποιείται από την ΠΑΕ έναντι ανταλλάγματος .

Ας δούμε τώρα κάποια ειδικά χαρακτηριστικά.

Την εποχή που έγιναν τα παραπάνω, για την περιοχή ισχύει το Προεδρικό Διάταγμα 544 Δ / 20-10-1978. Σύμφωνα με αυτό η έκταση του «Απήλιον» είναι εντός της ζώνης προστασίας Β της περιοχής του όρους Υμηττού . Βάσει του Π.Δ. η ζώνη Β καθορίζεται ως Περιοχή Εγκαταστάσεων μόνον κοινωφελών Λειτουργιών, εντός της οποίας επιτρέπεται η δόμηση μόνο κτηρίων χρήσεως αθλητισμού , πολιτιστικών εκδηλώσεων κλπ, κλπ και εν γένει κτηρίων προς εξυπηρέτηση αναλόγων ευαγών σκοπών .

Τα έργα στο «Απήλιον» έγιναν με βάση το παραπάνω Π.Δ. και ελπίζουμε ότι έχουν γίνει όλα σύννομα.

Την 16η Ιουνίου 2011 δημοσιεύεται το Προεδρικό Διάταγμα 187 Δ / 2011 το οποίο επανακαθορίζει τις ζώνες προστασίας του όρους Υμηττού . Σύμφωνα με αυτό το «Απήλιον» παραμένει εντός της ζώνης προστασίας Β, αλλά στο μέσον του και κατά πλάτος αυτού, καθορίζεται ως ζώνη προστασίας Α , λόγω προϋπάρχοντος ρέματος, το οποίο έχει επικαλυφθεί (Σχεδιάγραμμα στην σελ. 30 του Π.Δ., το οικόπεδο του Απήλιον είναι αυτό με την κόκκινη γραμμή - κατά προσέγγιση- ενώ με πράσινο χρώμα ορίζεται η Ζώνη προστασίας Α και με λαχανί χρώμα η Ζώνη προστασίας Β).



Σύμφωνα με αυτό το Π.Δ. εντός της ζώνης Α απαγορεύεται οποιαδήποτε δόμηση, ενώ για τα υπάρχοντα νομίμως κτίσματα επιτρέπεται η διενέργεια επισκευαστικών και αναστηλωτικών Εργασιών χωρίς καμιά Οικοδομική Επέκταση.

Εντός της ζώνης Β επιτρέπεται, μεταξύ άλλων η δημιουργία υπαίθριων χώρων αθλητισμού με συντελεστή δόμησης 0,2 και ποσοστό κάλυψης 15%, ενώ τουλάχιστον το 50% πρέπει να καλύπτεται από ψηλό πράσινο.

Τέλη Μαΐου του 2013 και ενώ στην προεδρία της ΠΑΕ Παναθηναϊκός βρίσκεται πλέον ο Γιάννης Αλαφούζος, σύμφωνα με τα δημοσιεύματα του τύπου Τσακίρης και Αλαφούζος ήρθαν σε συμφωνία για την μεταβίβαση του προπονητικού. Νέος ιδιοκτήτης θα είναι πλέον  η ΠΑΕ Παναθηναϊκός, που για πρώτη φορά στην ιστορία της αποκτά (;) ακίνητο περιουσιακό στοιχείο.

Εδώ ξεκινούν τα ερωτήματα.

Το «Απήλιον» κατά γενική ομολογία, και πως θα ήταν δυνατόν να μην συνέβαινε αυτό , απέχει παρασάγγας Από τις εγκαταστάσεις που χρησιμοποιούσε ΕΠΙ 32 χρόνια η ΠΑΕ Παναθηναϊκός, αυτές της Παιανίας. Μαθαίνουμε όμως ότι θα γίνει ότι χρειάζεται, από μέρους της ΠΑΕ Παναθηναϊκός, για να γίνει - αν όχι καλύτερο - τουλάχιστον εφάμιλλο του προηγούμενου.

Πως θα γίνει όμως αυτό ;;

Ήδη την εποχή της απόκτησης του προπονητικού ισχύει πλέον το Π.Δ. του 2011. Στο άρθρο 8 παρ. 7 (Σελ 8 του Π.Δ.) ορίζεται ότι:

Η αρτιότητα των γηπέδων που εμπίπτουν σε περισσότερες της μιας ζώνης ή τέμνονται από το όριο προστασίας, υπολογίζεται στο σύνολο της επιφανείας τους, οι κτιριακές όμως εγκαταστάσεις κατασκευάζονται σε εκείνο το τμήμα, στο οποίο επιτρέπεται η ανέγερση κτιρίων, σύμφωνα με τους όρους δόμησης που ισχύουν για το συγκεκριμένο τμήμα.



Εδώ βλέπουμε απεικόνιση του «Απήλιον», ενώ με μπλε γραμμή οριοθετείται το προϋπάρχον ρέμα το οποίο οριοθετεί και την ζώνη προστασίας Α . Σύμφωνα με το άρθρο 3 παρ. 1 δ του Π.Δ.

Οριοθετείται ως ζώνη Α η έκταση η οποία καταλαμβάνει πλάτος 50 μ. Εκατέρωθεν του άξονα των σημαντικότερων ρεμάτων του ορεινού όγκου .

Από αυτό προκύπτει ότι το προπονητικό χωρίζεται σε τρία μέρη, τα δύο προς βορρά και νότο εντός της ζώνης προστασίας Β και στο μέσον του (50 μέτρα εκατέρωθεν της μπλε γραμμής) εντός της ζώνης προστασίας Α.



Εδώ βλέπουμε εντός της κόκκινης γραμμής την ζώνη προστασίας Α.

Το νότιο τμήμα, εκεί που υπάρχουν και τα κτήρια του προπονητικού, έχει επιφάνεια περίπου 10,7 στρέμματα. Σύμφωνα με το Π.Δ. επιτρέπεται δόμηση περίπου 2.150 τ.μ. με κάλυψη επιφάνειας περίπου 1.600 τ.μ.

Τα ήδη κατασκευασμένα κτήρια έχουν καλύψει με δόμηση τα 2.150 τ.μ. , σε επιφάνεια περίπου 1.500 τ.μ., άρα δεν είναι δυνατή η κατασκευή άλλου κτίσματος. Επίσης Το Π.Δ. προβλέπει ότι το 50% της επιφάνειας πρέπει να καλύπτεται από ψηλό πράσινο, συνθήκη που δεν μπορεί να πραγματοποιηθεί πλέον.

Από τα παραπάνω συνάγεται ότι τον Μάιο του 2013, που αγοράστηκε το «Απήλιον» ο νέος ιδιοκτήτης γνώριζε πως δεν θα ήταν δυνατόν να γίνει καμία επέκταση στις κτιριακές εγκαταστάσεις.




Στην παραπάνω εικόνα με την κίτρινη γραμμή βλέπουμε το οικόπεδο πριν την κατασκευή των έργων. Διαπιστώνουμε ότι για να γίνει το έργο χρειάστηκε η κοπή πάνω από 100 δέντρων που υπήρχαν στην περιοχή. Ελπίζουμε ότι αυτή έγινε νόμιμα και δεν θα βρεθούμε στο μέλλον προ εκπλήξεων .

Ας δούμε τώρα και τα της μεταβίβασης του «Απήλιον» από την «Απήλιον Υπηρεσίες Άθλησης Α.Ε.» που το κατείχε στην ΠΑΕ Παναθηναϊκός.

Από την επίσημη ιστοσελίδα της ΠΑΕ (http://www.pao.gr/index.php/2015-08-31-14-45-37/training-center) διαβάζουμε ότι «Η ΠΑΕ ΠΑΝΑΘΗΝΑΪΚΟΣ απέκτησε πρόσφατα τις δικές της νέες προπονητικές εγκαταστάσεις στο Κορωπί».

Την 08.12.2015 καταχωρίσθηκαν στο Γενικό Εμπορικό Μητρώο (Γ.Ε.ΜΗ) με Κωδικό

Αριθμό Καταχώρισης 477.146 οι ετήσιες οικονομικές καταστάσεις της ΠΑΕ Παναθηναϊκός.

Στην Σελίδα 50 αναφέρεται ότι: «Η Εταιρεία δεν έχει στην κατοχή της ιδιόκτητα ακίνητα ».

Στην σελίδα 73 αναφέρεται στην παράγραφο: Εγγυήσεις

Ο Όμιλος την 30/06/2015 είχε τις παρακάτω ενδεχόμενες υποχρεώσεις:

1. Εγγυητική επιστολή € 500.000 υπέρ Επιτροπή Επαγγελματικού Αθλητισμού

2. Επιταγές σε εγγύηση δόσεων αγοραπωλησίας ακινήτων € 109.193 Λ. 31/07/2015 και € 107.780 Λ. 31/01/2016 ΣΜΥΡΝΗ υπέρ 1890 ΣΥΜΜΕΤΟΧΩΝ

3. Επιταγές σε εγγύηση δόσεων αγοραπωλησίας ακινήτων € 2.981.291 Λ. 31/07/2015 υπέρ ΑΠΗΛΙΟΝ ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ Α.Ε.

Σύμφωνα με τα τελευταία η ΠΑΕ Παναθηναϊκός έχει εγγυηθεί με επιταγές της την αποπληρωμή δόσεων (άραγε ποιος είναι ο οφειλέτης και για λογαριασμό ποιου εγγυάται η ΠΑΕ την έγκαιρη αποπληρωμή των δόσεων ;) για αγορά ακινήτων. Εγγυάται δηλαδή η ΠΑΕ για περιουσιακά στοιχεία (ακίνητα) τα οποία δεν της ανήκουν !!!

Το μόνο σίγουρο από τα παραπάνω είναι ότι σήμερα η «ΣΜΥΡΝΗ 1890 ΣΥΜΜΕΤΟΧΩΝ Α.Ε.» έχει εισπράξει τουλάχιστον 216.793 ευρώ ή από τον ίδιο τον αγοραστή ή από την ΠΑΕ Παναθηναϊκός με εξόφληση των επιταγών που κατακρατούσε ως εγγύηση . Επίσης ποσόν τουλάχιστον 2.981.291 ευρώ, με τον ίδιο τρόπο και για πώληση ακινήτου, έχει εισπράξει και η «Απήλιον Υπηρεσίες Άθλησης Α.Ε.».

Το γεγονός πάντως του να εγγυάται η ΠΑΕ Παναθηναϊκός, με επιταγές της εταιρείας, αποπληρωμή δόσεων για αγορά ακινήτου - που σύμφωνα με την ίδια την ΠΑΕ - δεν κατέχει, νομίζω ότι χαρακτηρίζεται ως ΣΚΑΝΔΑΛΟ.

ΠΑΝ - ΟΣ


 
Top