Η θέση προσφέρεται για διαφήμιση

Η θέση προσφέρεται για διαφήμιση


Γράφει ο Giorgos Chrl

Xαιρετώ την παρέα του Greenmood. Λόγω υποχρεώσεων αναγκάστηκα να απέχω ένα διάστημα από την αρθρογραφία, αλλά πλέον ήρθε ο καιρός να σχολιάσουμε τα τεκταινόμενα στον μπασκετικό Παναθηναϊκό. Ας τα πάρουμε τα πράγματα όμως από την αρχή.

25 Ιανουαρίου 2016. Ο Παναθηναικός ηττάται κατά κράτος από τον αιώνιο αντίπαλο του στο ΣΕΦ και όπως είναι αναμενόμενο η ήττα αυτή προκαλεί έντονους τριγμούς στο πράσινο στρατόπεδο. Η διοίκηση μέσω κύκλων της δεν διστάζει να βγάλει στη "σέντρα" τον προπονητή και μερικούς παίκτες για την απόδοση τους και ανακοινώνει ότι θα προβεί σε αλλαγές για να μπορέσει να αλλάξει άρδην την εικόνα της ομάδας. Από τότε μέχρι σήμερα, έχουν αλλάξει πολλά.

Όπως είχαμε πει και στο παρελθόν, η ομάδα είχε άμεση ανάγκη από μεταγραφική ενίσχυση. Παίκτες όπως οι Καλάθης και Φελντέιν αναγκάζονταν να παίζουν πάνω από 35 λεπτά σε κάθε παιχνίδι, για τον απλούστατο λόγο ότι δεν υπήρχε κάποιος από τον πάγκο που θα έμπαινε στο ματς για να τους δώσει πολύτιμες ανάσες. Επιπλέον, οι Κούζμιτς, Πάβλοβιτς είχαν απόδοση κατώτερη του αναμενόμενου με συνέπεια ο Παναθηναϊκός να αντιμετωπίζει έντονο πρόβλημα στις θέσεις 3 και 5, κάτι που του στοίχιζε στα δύσκολα παιχνίδια της Ευρωλίγκας.

Η διοίκηση λοιπόν (αν και καθυστερημένα) έπραξε εν τέλει το αυτονόητο. Κατάλαβε ότι δεν γίνεται να εθελοτυφλεί στα προβλήματα του ρόστερ, που ήταν κάτι παραπάνω από ορατά και αποφάσισε να το ενισχύσει για να μπορέσει να επιτύχει όλους τους στόχους, που είχε θέσει στην αρχή της χρονιάς.

Μετά από τη συνάντηση του Γιαννακόπουλου με τον Τζόρτζεβιτς, πάρθηκε η απόφαση να προχωρήσει η ομάδα σε τρεις προσθήκες. Η μια στην θέση 1, η δεύτερη στη θέση 3 και η τρίτη στη θέση 5, που αποτελούσε και την μεγαλύτερη πληγή στο ρόστερ. Έτσι και έγινε. Ο Παναθηναϊκός ενισχύθηκε και στις 3 θέσεις με τους Χέινς, Ουίλιαμς και Χάντερ. Η επιλογή και των τριών αυτών παικτών έγινε με τα εξής κριτήρια: Ταχύτητα, ενέργεια, άμυνα. Παίκτες που διαθέτουν αθλητικά προσόντα (βασική προϋπόθεση στο σύγχρονο μπάσκετ) και θα μπορέσουν να ανεβάσουν ένα level την ομάδα σε άμυνα και επίθεση. Τι δίνει όμως ο καθένας ξεχωριστά;





ΜΑΡΚΕΖ ΧΕΙΝΣ

Η πρώτη προσθήκη από τις τρεις. Ο Χέινς ήταν στόχος του Παναθηναϊκού από τον Δεκέμβριο, αλλά η πρώην ομάδα του η Σάσαρι αρνιόταν να τον αφήσει, οπότε η περίπτωση του εγκαταλείφθηκε. Ο Παναθηναϊκός όμως επέμεινε και επανήλθε πρόσφατα, καταβάλλοντας το buy out στην ομάδα του κάνοντας τον με αυτόν τον τρόπο δικό του.

ΘΕΤΙΚΑ (+)

1) Οργάνωση-Δημιουργία. Ο Χέινς είναι ένας παίκτης που αρέσκεται με το να έχει τη μπάλα στα χέρια του. Είναι πολύ καλός στο χειρισμό της και μπορεί με επιτυχία να την μεταφέρει από την μία άκρη του παρκέ στην άλλη, παίρνοντας πλέον την ευθύνη αυτή,από τις πλάτες του Καλάθη, βοηθώντας τον στο να μην καταναλώνει ποσοστά ενέργειας. Με την έλευση του Χέινς, ο Παναθηναϊκός προσθέτει ακόμη έναν play maker στο ρόστερ του που θα τροφοδοτεί τους συμπαίκτες του και θα  έρχεται πίσω από τον Καλάθη, έχοντας σκοπό να δώσει 10-15 ποιοτικά λεπτά την ώρα που ο Έλληνας γκαρντ θα είναι εκτός του αγωνιστικού τερέν.

2) Σκοράρισμα. Ο Χέινς εκτός από καλός δημιουργός, έχει το προσόν να εκτελεί από την περιφέρεια, κάτι που τον καθιστά αυτομάτως απειλή για το αντίπαλο καλάθι. Όση ώρα θα βρίσκεται στο παρκέ, ο Τζόρτζεβιτς θα έχει την δυνατότητα να τον χρησιμοποιεί με διαφορετικούς τρόπους, είτε σαν εκτελεστή είτε σαν δημιουργό, ανάλογα με τις απαιτήσεις του παιχνιδιού.

3) Εμπειρία. Ένας από τους λόγους που προκρίθηκε η περίπτωση του Χέινς, είναι η εμπειρία που έχει από το ευρωπαϊκό μπάσκετ και φυσικά την Ευρωλίγκα. Είναι ο παίκτης που από τους τρεις νεοαποκτηθέντες θα χρειαστεί το μικρότερο χρόνο προσαρμογής και θα μπορέσει να αντεπεξέλθει πιο γρήγορα στις αυξημένες απαιτήσεις της ομάδας.

4) Άμυνα. Όπως προανέφερα, ένας από τους λόγους που έγινε ενίσχυση στο ρόστερ, είναι προκειμένου να γίνει πιο αθλητικό και πιο αποτελεσματικό στην άμυνα. Ο Χέινς χάρη στα γρήγορα πόδια που διαθέτει, μπορεί να πιέσει τους αντίπαλους περιφερειακούς και να περιορίσει τις επιλογές τους, καθώς μέχρι τώρα υπήρχε πρόβλημα στην περιφερειακή άμυνα εξαιτίας της καταπόνησης των παικτών.

ΑΡΝΗΤΙΚΑ (-)

1) Αστάθεια. Ο Χέινς δεν είναι ο παίκτης που θα μπορέσεις στα δύσκολα να βασιστείς πάνω του. Είναι ένα καλό γρανάζι σε μια μηχανή που θα δουλεύει καλά. Μπορεί να μπει και δώσει πολύτιμες ανάσες, να παίξει μερικές άμυνες, να δώσει μερικές ασίστ, κάποια εύστοχα σουτ. Σε καμία περίπτωση όμως δεν είναι ο παίκτης που θα μπορέσει όταν η μπάλα καίει να πάρει στις πλάτες του μία ομάδα και να την οδηγήσει στη νίκη. Δεν αποκτήθηκε για αυτό άλλωστε. 

Επιπλέον, η απόδοση του θα έχει διακυμάνσεις. Λόγω του άναρχου μπάσκετ που παίζει η πρώην ομάδα του, δεν είχε σταθερά καλή παρουσία και χανόταν και αυτός στην μετριότητα του συνόλου. Πολλές φορές εκβίαζε προσπάθειες κάτι που επ' ουδενί δεν μπορεί να κάνει στον Παναθηναϊκό. Οι λίγες φορές που θα πάρει τα σουτ θα πρέπει να είναι επιτυχημένες, αν θέλει να αντέξει στο rotation που θα επιχειρείται. Αυτό είναι και το βασικό προσωπικό του στοίχημα.

2) Θα αντέξει στις απαιτήσεις; Ο Παναθηναϊκός έχει μία από τις πιο βαριές φανέλες στην Ευρώπη. Για να σηκώσεις το βάρος της, θα πρέπει εκτός από ικανότητες να έχεις και ψυχή. Όσο καλός και να ήταν στη Σάσαρι ο Χέινς, εδώ οι απαιτήσεις είναι διαφορετικές. Θα κληθεί να αποδείξει ότι μπορεί να αντεπεξέλθει στον ανταγωνισμό και ότι είναι ικανός να βοηθήσει άμεσα κάτω από δύσκολες συνθήκες. Αν τα καταφέρει, τότε ο Παναθηναϊκός θα έχει εντάξει στην μηχανή του έναν πολύτιμο παίκτη που του έλειπε. Στο χέρι του είναι.



ΕΛΙΟΤ ΓΟΥΙΛΙΑΜΣ

ΘΕΤΙΚΑ (+)

1) Σκοράρισμα-Δημιουργία. Η περίπτωση του Ουίλιαμς είναι ιδιαίτερη. Μετά τον παραγκωνισμό του Παππά και την αρνητική απάντηση της Βενέτσια για τον Μπράμος, αποφασίστηκε ο παίκτης που θα έρθει να μην είναι καθαρό τριάρι, αλλά να μπορεί να καλύψει δύο θέσεις, είτε στο 2 είτε στο 3. Ο Ουίλιαμς λοιπόν, επιλέχθηκε για αυτόν ακριβώς το λόγο. Είναι ένας παίκτης που στην D-League του ΝΒΑ όπου και αγωνιζόταν, έπαιζε στη θέση 2 με μεγάλη επιτυχία. Οι προδιαγραφές που τον ακολουθούν είναι άκρως ενθαρρυντικές. Παίκτης γρήγορος, με εξαιρετικό πρώτο βήμα που εκμεταλλεύεται τα αθλητικά του προσόντα για να τελειώνει τις φάσεις ή να κερδίζει φάουλ. 

Στην Λίγκα που αγωνιζόταν θεωρούνταν ένας από τους καλύτερους παίκτες, έχοντας σε κάθε ματς εξαιρετική παρουσία. Το καλό με την περίπτωση του, είναι ότι παρότι έπαιζε σε ένα πρωτάθλημα που οι άμυνες είναι χαλαρές, φρόντιζε να ψάχνει πρώτα την πάσα και μετά να δημιουργήσει για τον εαυτό του. Σε μια κατεξοχήν δημιουργική ομάδα όπως ο Παναθηναϊκός, αυτό θα τον βοηθήσει πολύ να προσαρμοστεί. Από τα πρώτα παιχνίδια του στην ομάδα, είναι φανερό ότι την έχει αλλάξει σε επίπεδο ταχύτητας και σκοραρίσματος, κάτι που έλειπε πολύ από αυτόν τον Παναθηναϊκό.

2) Άμυνα. Όπως και στην περίπτωση του Χέινς, είναι παίκτης που χάρη στα αθλητικά του προσόντα, θα μπορεί να κυνηγήσει τον αντίπαλο του, να τον πιέσει και να τον οδηγήσει σε λάθη. Στην Λίγκα που αγωνιζόταν δεν ήταν αυτοσκοπός η άμυνα, στο ευρωπαϊκό μπάσκετ όμως τα πράγματα είναι διαφορετικά. Ο Ουίλιαμς θα δώσει την απαραίτητη ενέργεια στην περιφέρεια του Παναθηναϊκού βοηθώντας έτσι τους συμπαίκτες του που τράβαγαν το κουπί μέχρι τώρα.

ΑΡΝΗΤΙΚΑ (-)

Ευρωπαϊκή εμπειρία-Προσαρμογή. Ο Ουίλιαμς, σαν κάθε Αμερικάνος που σέβεται τον εαυτό του, έχει ως βασικό στόχο να παίξει στο ΝΒΑ. Στο μεγαλύτερο πρωτάθλημα του κόσμου έχει καταγράψει αρκετές συμετοχές, αλλά δυστυχώς για αυτόν τον επηρέασαν οι τραυματισμοί που αντιμετώπισε. Κατέληξε στην D-League όπου επανήλθε από τους τραυματισμούς του με επιτυχία. Το θέμα είναι ότι είναι παίκτης που έχει γαλουχηθεί στο Αμερικάνικο μπάσκετ και δεν έχει την παραμικρή εμπειρία από το ευρωπαϊκό. Ο χρόνος προσαρμογής του λοιπόν, θα καθορίσει κατά πόσο έτοιμος είναι να ενταχθεί στο ρόστερ και να βοηθήσει στα δύσκολα παιχνίδια που έρχονται στην Ευρωλίγκα.




ΒΙΝΣΕΤ ΧΑΝΤΕΡ

ΘΕΤΙΚΑ (+)

1) Αθλητικά προσόντα. Ο βασικός λόγος που αποκτήθηκε ο Χάντερ είναι αυτός. Το ότι έχει έντονο το αθλητικό στοιχείο, αυτό που έλειπε δηλαδή από την ρακέτα του Παναθηναϊκού. Ο Χάντερ έχει ύψος 2.03, διαθέτει μεγάλο άνοιγμα χεριών που τον βοηθάει στο να κλείνει τους διαδρόμους προς το καλάθι και έχει την ευχέρεια να ''κατεβάζει'' ριμπάουντ και στις δύο πλευρές του γηπέδου. Τομείς που αντιμετώπιζε πρόβλημα το ''τριφύλλι''.

2) Pick and roll. Από όσα έχει δείξει στην Αναπτυξιακή Λίγκα, ο Χάντερ είναι ιδιαίτερα καλός στο να παίζει το pick and roll. Είναι ο βασικός τρόπος με τον οποίο θα απειλήσει το αντίπαλο καλάθι. Στην ομάδα που έρχεται λοιπόν, θα μπορέσει αυτήν του την ικανότητα να την βελτιώσει στο έπακρο, καθώς θα βρει στο πρόσωπο των Καλαάθη, Διαμαντίδη και Χέινς τους δημιουργούς που θα τον βοηθήσουν να ολοκληρώνει τις προσπάθειες του. Ο Παναθηναϊκός μέχρι τώρα δεν μπορούσε να εφαρμόσει αυτό το σύστημα, καθώς οι ψηλοί του υστερούσαν στα πόδια. Με την προσθήκη του Χάντερ, αυξάνονται τα συστήματα στο playbook του Τζόρτζεβιτς και κάνουν λιγότερο μονοδιάστατο τον τρόπο παιχνιδιού του τριφυλλιού.

ΑΡΝΗΤΙΚΑ (-)

1) Σωματοδομή. Ο Χάντερ είναι μόλις 22 χρονών με μυική μάζα 96 κιλά. Το σώμα του δεν είναι σώμα πενταριού. Μοιάζει πιο πολύ με τέσσερα. Επειδή όμως δεν έχει το σουτ, τότε θέλοντας και μη θα αγωνιστεί στο 5. Το αρνητικό λοιπόν με την περίπτωση του, είναι η έλλειψη δύναμης. Ο Χάντερ αποκτήθηκε από τον Παναθηναϊκό προκειμένου να τον βοηθήσει στον τομέα της άμυνας. Αυτό όμως είναι πιθανό να του γυρίσει μπούμερανγκ, καθώς δεν θα είναι καθόλου εύκολο να αντιμετωπίσει τους αντίπαλους ψηλούς που θα πάνε να τον αντιμετωπίσουν στη δύναμη. Αυτό θα έχει ως συνέπεια να πετυχαίνουν εύκολα καλάθια ή να τον φορτώνουν με φάουλ. Η λύση σε αυτήν την περίπτωση είναι μονόδρομος. Να πάρει μυική μάζα και κιλά. 

Ο Χάντερ θα μπορούσαμε να πούμε ότι είναι ένα ακατέργαστο διαμάντι. Μπορεί αν δουλέψει να κάνει καριέρα στο ευρωπαϊκό μπάσκετ. Στον Παναθηναϊκό όμως πρέπει να μπει και να προσφέρει άμεσα, καθώς δεν υπάρχει ο χρόνος για να προσαρμοστεί. Σε αυτή την περίπτωση ελλοχεύει ο κίνδυνος να ''καεί'' και θα πρέπει να δουλέψει πολύ αν θέλει να κερδίσει τη θέση του στην ομάδα.

2) Μονοδιάστατο παιχνίδι. Ο Χάντερ, όσο καλός είναι στο pick and roll, τόσο κακός είναι στους υπόλοιπους τομείς του παιχνιδιού. Η τεχνική του σε αντίθεση με του Ραντούλιτσα, είναι σε χαμηλά επίπεδα και σπάνια θα μπορέσει να δημιουργήσει για τον εαυτό του και να τελειώσει μια προσπάθεια. Ακόμη, όπως είπα και πιο πάνω, υστερεί σημαντικά στο post παιχνίδι. Η σωματοδομή του δεν τον βοηθάει να παίξει με πλάτη στο αντίπαλο καλάθι και απλώς περιμένει να δημιουργήσει κάποιος για αυτόν για να εκτελέσει. Δεν μπορεί να παίξει δηλαδή με πρόσωπο προς το καλάθι, καθώς δεν διαθέτει το σουτ και δεν έχει την τεχνική να διεισδύσει και να σκοράρει. 

Για να μην είμαι άδικος μαζί του όμως, είναι μόλις 22 χρονών και είναι λογικό να μην έχει εξελίξει ακόμη βασικούς τομείς στο παιχνίδι του. Με την κατάλληλη δουλειά μπορεί να διορθώσει και να βελτιώσει πολλά πράγματα, αρκεί να του δοθεί ο απαραίτητος χρόνος. Κάτι που όμως αμφιβάλλω αν μπορεί να διαθέσει ο Παναθηναϊκός.

3) Απειρία. Ο Χάντερ δεν έχει παίξει ποτέ σε υψηλό επίπεδο. Άφησε νωρίς το κολέγιο για να δοκιμάσει την τύχη του. Μέχρι τώρα δεν έχει παίξει σε συνθήκες δύσκολες, δεν έχει εμπειρία πρωταθλητισμού και έρχεται σε ένα περιβάλλον που θα του είναι τελείως πρωτόγνωρο. Ο χρόνος προσαρμογής του θα παίξει βασικό ρόλο στην συνέχεια του στο σύλλογο. Το στοίχημα του Τζόρτζεβιτς με την περίπτωση του είναι μεγάλο. Ελλείψει επιλογών και λύσεων την εποχή αυτή, κατέληξε σε ένα λαβράκι που θα πρέπει να το εντάξει όσο το δυνατόν πιο γρήγορα στο σύνολο και να πάρει αυτά που θέλει για να βελτιώσει το παιχνίδι της ομάδας. Το αν θα τα καταφέρει θα το δείξει ο χρόνος...

Αυτή λοιπόν ήταν μια πρώτη εκτίμηση για τις μεταγραφές του Παναθηναϊκού και το τι περιμένουμε να δούμε. 

Ο σκοπός του προπονητή είναι ένας. Να εντάξει 3 νέους παίκτες στο σύνολο που θα κάνουν τον Παναθηναϊκό πιο γρήγορο, πιο αθλητικό, πιο δημιουργικό και με μεγαλύτερα αποθέματα ενέργειας. Το αν θα τα καταφέρει είναι στο χέρι του. Τα πρώτα δείγματα πάντως είναι θετικά και γεμίζουν αισιοδοξία τον κόσμο, που περιμένει να δει έναν νέο Παναθηναϊκό μέσα στο 2016 που θα πετύχει όλους τους στόχους του.

ΥΓ1: Δύο λόγια και για τον Παππά. Λεπτομέρειες για το τι πραγματικά συμβαίνει είναι δύσκολο να γνωρίζουμε. Το θέμα όμως είναι ένα. Ο Παππάς αποτελεί βασικό γρανάζι της ομάδας και το σημαντικότερο, τονώνει το ελληνικό στοιχείο. Προς το παρόν είναι εκτός ομάδας, όμως στο χέρι του είναι να δουλέψει και να επιστρέψει δριμύτερος στους αγωνιστικούς χώρους. Η ομάδα τον χρειάζεται όσο την χρειάζεται και αυτός. Μακάρι λοιπόν να διορθωθούν τα όποια προβλήματα υπάρχουν και να τον δούμε πάλι σύντομα να αγωνίζεται.

ΥΓ2: Με την παραμονή Κούζμιτς και Παύλοβιτς στο ρόστερ, αυτομάτως ο Παναθηναϊκός φτάνει τους 8 ξένους στην Ευρωλίγκα και μεταθέτει τους νεαρούς παίκτες στο ελληνικό πρωτάθλημα. Και αυτό είναι το σωστό. Τα νέα αυτά παιδιά δεν είναι έτοιμα για το επίπεδο της διοργάνωσης και πρώτα θα πρέπει να πάρουν εμπειρίες στην Α1 αν θέλουν αργότερα να παίξουν να πάρουν συμμετοχές και στην Ευρωλίγκα. Με αυτόν τον τρόπο μεγαλώνει το rotation και πλέον ο προπονητής έχει πληθώρα επιλογών στα χέρια του για να δουλέψει όσο το δυνατόν καλύτερα.

ΥΓ3: Τέλος, την Πέμπτη ο Παναθηναϊκός παίζει ένα πολύ δύσκολο παιχνίδι απέναντι στην Φενέρ του Ομπράντοβιτς και πρέπει να το κερδίσει οπωσδήποτε. Το γήπεδο θα είναι γεμάτο αφού ο κόσμος θα είναι πάλι εκεί. Ευχή όλων μας είναι να έρθει το ροζ φύλλο αγώνα και να γίνει ένα ακόμη βήμα στον δρόμο προς την πρόκριση για τα play off της Ευρωλίγκας.

ΥΓ4: Ευχαριστώ όλους για την ανάγνωση, θα είμαι διαθέσιμος στη φόρμα των σχολίων.




 
Top