Η θέση προσφέρεται για διαφήμιση

Η θέση προσφέρεται για διαφήμιση


Δεν έχει στεγνώσει ακόμη το μελάνι από το στυλό που υπέγραψε ο Τσακαλώτος (όπως και πολλοί άλλοι προκάτοχοι του) την διαγραφή 11 εκατομμυρίων ευρώ που χρωστούσε ο μπαΟΥΓΚ και οι διαχρονικοί μπαταχτσήδες, το παίζουν σήμερα νοικοκυραίοι. 

Δεκάδες είναι οι ομάδες που ευνοήθηκαν από το Δημόσιο και τους χαρίστηκαν εκατομμύρια χρέη, ώστε να ανταγωνίζονται τον Παναθηναϊκό ΠΟΥ ΔΕΝ ΧΡΩΣΤΟΥΣΕ ΜΙΣΟ ΕΥΡΩ και να του παίρνουν τίτλους, δημιουργώντας του μια καταστρεπτική εσωστρέφεια, που τον έφτασε στο σημείο να καταλήξει με ιδιοκτήτη τον απατεώνα Αλαφούζο και να κινδυνεύει με υποβιβασμό για πρώτη φορά στην ιστορία του. 

Σήμερα όμως θα ασχοληθώ μονάχα με τους κομπλεξικούς νεόπλουτους, που αν υπήρχε κράτος θα έπρεπε να παίζουν ντέρμπι κάθε βδομάδα στις συνοικίες της Θεσσαλονίκης. 


Σε διαγραφή των χρεών των ΚΑΕ και των ΠΑΕ προς το Δημόσιο προχωρά η Πολιτεία με ειδική διάταξη στο νέο αθλητικό νομοσχέδιο, όπως ανακοίνωσαν σε συνέντευξη Τύπου ο υπουργός Πολιτισμού, Ευάγγελος Βενιζέλος, και ο υφυπουργός Αθλητισμού, Γιώργος Φλωρίδης. Το γεγονός σημαίνει πως επανασυστήνονται οι ΚΑΕ Αρης και ΠΑΟΚ και διαγράφονται τα υπέρογκα χρέη τους, που ανέρχονταν περίπου σε 12 δισεκατομμύρια δραχμές. 


Όπως εξήγησαν στη συνέντευξη Τύπου που παραχώρησαν σε κεντρικό ξενοδοχείο της Θεσσαλονίκης, θα γίνει ειδική εκκαθάριση των δύο εταιρειών. Θα διαλυθούν, δίχως να κηρύξουν πτώχευση, και δεν πρόκειται να υποβιβαστούν, διότι το αγωνιστικό τμήμα τους θα ανήκει στους ερασιτέχνες ΠΑΟΚ και Αρη αντίστοιχα. Τα χρέη τους προς το Δημόσιο δεν ρυθμίζονται, αλλά χαρίζονται.

* «Εργο» Βενιζέλου 

Στην ίδια τραγική κατάσταση με την AEK και τον Αρη είχαν βρεθεί πριν από μερικά χρόνια οι KAE Αρης, ΠΑΟΚ, Ηρακλής. Στην ειδική ρύθμιση του νόμου 2947/2001, την οποία είχε εμπνευστεί τότε ο Ευάγγελος Βενιζέλος για να «σώσει» από την οικονομική καταστροφή και τον αναγκαστικό υποβιβασμό τις ομάδες μπάσκετ της εκλογικής του περιφέρειας, παρεισέφρησαν και οι ΠΑΕ Λάρισα, Καβάλα και Πανιώνιος.

Στον αθλητικό νόμο του 1999, επί υπουργίας Ανδρ. Φούρα, προβλέπεται η «διαδικασία εκκαθάρισης». Οι ομάδες που υποβιβάζονται στη Δ΄ Εθνική και από επαγγελματικές γίνονται ερασιτεχνικές μπαίνουν σε αυτήν και απαλλάσσονται από τα χρέη τους. Σε αυτήν τη διαδικασία μπήκαν οι Απόλλων Θ. (2009), Προοδευτική (2007), Ακράτητος και Πανηλειακός (2006), Αθηναϊκός (2003).

Το 2001 επί υπουργίας Ευ. Βενιζέλου η εκκαθάριση έγινε «ειδική». Προβλεπόταν ότι οι ομάδες που θα επιλέξουν να υπαχθούν σε αυτήν θα σβήσουν τα χρέη τους στο Δημόσιο και σε τρίτους χωρίς όμως να χρειαστεί να πέσουν στην Δ΄ Εθνική! Ο νέος νόμος διασφάλιζε την αγωνιστική τους παρουσία στην ίδια κατηγορία, μεταβίβαζε τη διοίκηση στο ιδρυτικό σωματείο και απέκλειε ως νέους αγοραστές τους πρώην κατόχους έως και του 10% των μετοχών. Την «ειδική εκκαθάριση» εκμεταλλεύτηκαν οι ΠΑΕ Πανιώνιος, Καβάλα, Λάρισα και οι ΚΑΕ ΠΑΟΚ, Αρης, Ηρακλής, Πανιώνιος, Λάρισα.

Είναι χαρακτηριστικό ότι στην κατάσταση οφειλετών προς το IKA την οποία κατέθεσε τον Σεπτέμβριο στη Βουλή ο κ. Ορφανός, το IKA διεκδικεί από το μπάσκετ και το ποδόσφαιρο πάνω από 230 εκατ. ευρώ. Μεταξύ των άλλων, η KAE Αρης χρωστάει 16,5 εκατ. ευρώ, η KAE ΠΑΟΚ 27,3 εκατ. ευρώ, η ΠΑΕ Πανιώνιος 13, 2 εκατ. ευρώ, η ΠΑΕ Καβάλα 1,3 εκατ. ευρώ, η ΠΑΕ Λάρισα 3,5 εκατ. ευρώ, ενώ η ΠΑΕ Αθηναϊκός, παράγοντες της οποίας απηλλάγησαν από κάθε ευθύνη με ειδική φωτογραφική διάταξη στον νόμο 3262/2004 του κ. Ορφανού, χρωστάει 4,2 εκατ. ευρώ. Προφανώς οι κυβερνώντες δεν έκριναν σωστό να ενημερώσουν το IKA ότι τα χρέη των συγκεκριμένων ΠΑΕ και KAE πήγαν στον γάμο του Καραγκιόζη διότι θυσιάστηκαν στον βωμό του μικροκομματικού συμφέροντος.

Οι δύο νομοθετικές παρεμβάσεις Ορφανού

Το 2004 παράλληλα με το «άρθρο 44» υπήρξε νέα νομοθετική παρέμβαση για ρύθμιση χρεών. Επί υπουργίας Γ. Ορφανού πέρασε από τη Βουλή άρθρο που ρύθμιζε τα χρέη των ΑΑΕ προς την εφορία και το ΙΚΑ. Η ρύθμιση προέβλεπε την καταβολή 120 δόσεων και τη διαγραφή του 80% των προσαυξήσεων λόγω εκπρόθεσμης καταβολής. Στη ρύθμιση αυτή υπήχθησαν αρκετές ομάδες όλων των κατηγοριών (περίπου 30) μεταξύ άλλων οι ΠΑΕ ΠΑΟΚ, Αρης και Ηρακλής.

Ομως επειδή κάποιες, όπως ο ΠΑΟΚ, δεν μπορούσαν να ανταποκριθούν και επιπρόσθετα δεν υπήρχαν πια οι λύσεις του «άρθρου 44» και της «ειδικής εκκαθάρισης», το 2007 έγινε νέα ρύθμιση στην ήδη υπάρχουσα με ακόμη ευνοϊκότερους όρους.

Προέβλεπε τη διαγραφή του 80% των προστίμων που έχουν επιβληθεί λόγω εκπρόθεσμης καταβολής των οφειλομένων.  

Πολλές από τις ομάδες που είχαν ενταχθεί στη ρύθμιση του '04 εντάχθηκαν και στη βελτιωμένη version του '07...

Δικαιολογώντας τις ρυθμίσεις ο κ. Ορφανός είχε υποστηρίξει ότι αποτελούν τον τρόπο προκειμένου να εισπραχθούν πολλά χρήματα που σε αντίθετη περίπτωση θα χάνονταν.

ΚΑΙ ΣΑΝ ΝΑ ΜΗΝ ΕΦΤΑΝΑΝ ΟΛΕΣ ΑΥΤΕΣ ΟΙ ΡΥΘΜΙΣΕΙΣ ΓΙΑ ΝΑ ΜΕΙΝΟΥΝ ΖΩΝΤΑΝΟΙ......έτρεξαν και οι δικοί μας οι Παναθηναϊκάρες παράγοντες, μία με τον Σαλπιγγίδη και άλλη μία με τους Χριστοδουλόπουλο, Μελίσση, ΝΑ ΤΟΥΣ ΣΩΣΟΥΝ για να μας φωνάζουν σήμερα οι κομπλεξικοί πουθενάδες  ΕΚΕΙ ΕΚΕΙ ΣΤΗ Β ΕΘΝΙΚΗ. 

Ο Σαββίδης αποπλήρωσε χρέη του ΠΑΟΚ προς το δημόσιο, ύψους 11 εκατ. ευρώ, αφού όμως είχε πιέσει το Κράτος να συμφωνήσει στη διαγραφή προστίμων που ξεπερνούσαν τα 20 εκατομμύρια. 


Αυτή τη φορά πρόκειται για τη «deStandard.at» που αναφέρθηκε στο ζήτημα το οποίο είχε ευτυχή κατάληξη για τον ΠΑΟΚ, τονίζοντας: 

«Στην Ελλάδα, ο πρωθυπουργός χαρίζει στον ρωσικής προέλευσης ιδιοκτήτη της ομάδας του ΠΑΟΚ χρέος 20.000.000 ευρώ". Ο Ιβάν Σαββίδης που δεν μιλάει σχεδόν ούτε λέξη στα ελληνικά ευχαρίστησε με μια ανοικτή επιστολή τον Αλέξη Τσίπρα».


 
Top