Η θέση προσφέρεται για διαφήμιση

Η θέση προσφέρεται για διαφήμιση


Καλημέρα κύριοι, οι «πράσινοι» σε μια αναμέτρηση κόντρα σε μια από τις καλύτερες ομάδες της φετινής Euroleague, όπου κλήθηκαν να... αντιμετωπίσουν και μια τραγική διαιτησία, έδειξαν ποιοι πραγματικά είναι! 

Με τον τρομερό Νικ Καλάθη να «κόβει και να ράβει», χάνοντας το τριπλ νταμπλ για δύο ριμπάουντ (20π., 13ασ., 8ρ.), το «τριφύλλι» ξεχείλιζε από πάθος κι έδειξε ότι... δεν καταλαβαίνει τίποτα όταν παίζει σύμφωνα με τις δυνατότητες του. Η αλήθεια είναι ότι με εξαίρεση (ενδεχομένως) τον αγώνα με την ΤΣΣΚΑ, ο Παναθηναϊκός έκανε την καλύτερη φετινή του εμφάνιση, μολονότι κλήθηκε να παίξει δίχως τον Άντριαν Πέιν και τους γνωστούς απόντες (βλ. Λάνγκφορντ, Παππά). 

Κάπως έτσι πήρε μια άκρως σημαντική νίκη στη μάχη που δίνει για πρόκριση στα playoffs της Euroleague. Κι η αλήθεια είναι ότι με τέτοια εικόνα έχει κάθε λόγο να ελπίζει ότι στο τέλος θα φέρει εις πέρας το δύσκολο έργο του. Πέρα από τον Καλάθη, ο οποίος πέτυχε το έκτο φετινό νταμπλ νταμπλ του και συνέχισε να γράφει ιστορία, εξαιρετική δουλειά, ειδικά στο δεύτερο ημίχρονο, έκανε κι ο Τζέιμς Γκιστ, ο οποίος θύμισε... Γκιστ από τα παλιά, ολοκληρώνοντας το ματς με νταμπλ νταμπλ (11π., 10ρ.).

Οι παίκτες του Πιτίνο «μασούσαν» σίδερα στην άμυνα, κάτι που τους έδωσε τη δυνατότητα να βρουν 16 πόντους από αιφνιδιασμούς, την ώρα που η Εφές δεν είχε ούτε έναν! Παράλληλα, οι «πράσινοι» κυκλοφόρησαν σωστά την μπάλα και βρήκαν ρήγματα στην αντίπαλοι άμυνα, κάτι που τους επέτρεψε να σουτάρουν με 60% στα δίποντα (33/55), ενώ κυριάρχησαν και στο κομμάτι των ριμπάουντ (41 έναντι 28).

Η εξέλιξη του αγώνα

Ο Παναθηναϊκός έκανε ένα από τα καλύτερα ξεκινήματα την τρέχουσα σεζόν, κυρίως όσον αφορά στην επίθεση. Με «μαέστρο» τον Καλάθη, ο οποίος ξεκίνησε με 1/1 δίποντο, 1/1 τρίποντο και 4/4 βολές (για πρώτη φορά στη σεζόν), έχοντας 9 πόντους και 6 ασίστ σε λιγότερο από 15 λεπτά, μπήκε από την άρχη σε θέση οδηγού κι αν έλειπαν 2-3 κακές άμυνες θα είχε μεγαλύτερη διαφορά.

Όταν ο Καλάθης πήγε στον πάγκο για «ανάσες», τη σκυτάλη στην επίθεση πήρε ο Λοτζέσκι, ο οποίος έκανε το 26-16 (12'). Η ομάδα του Πιτίνο βρήκε λύσεις κι από τη φροντ λάιν του, μολονότι ο Πέιν είχε τεθεί νοκ άουτ. Ο Βουγιούκας (ξεκίνησε βασικός) βοήθησε πολύ και μαζί με τους Γκιστ και Παπαγιάννη, οι οποίοι κλήθηκαν να παίξουν στη θέση «5» είχαν μαζί 12 πόντους με 5/6 δίποντα και 2/2 βολές!

Ένα... τρίποντο ξέσπασμα της Εφές (ξεκίνησε με 1/8 το ματς και πέτυχε τρία σερί) την έφερε στο -3 (28-25) αλλά η αντίδραση του Παναθηναϊκού ήταν υποδειγματική και με σερί 8-0 «έχτισε» ξανά διψήφια διαφορά (40-30). Το «τριφύλλι» έχασε 2-3 ευκαιρίες στο φινάλε του ημιχρόνου να ξεφύγει με μεγαλύτερο σκορ και το τρίποντο του Άντερσον στην εκπνοή, έφερε στην Εφές στο -5 (42-37). Οι φιλοξενούμενοι είχαν 5/17 σουτ έξω από τα 6μ75 στα πρώτα 20 λεπτά.

Όπως συνέβη στην έναρξη του αγώνα, έτσι και στο ξεκίνημα του δεύτερου ημιχρόνου ο Παναθηναϊκός έβγαλε μεγάλη ενέργεια στο παρκέ κι έβαλε στην εξίσωση και το ΟΑΚΑ! Αποτέλεσμα; Οι «πράσινοι» έτρεξαν επιμέρους 15-1 στα πρώτα τέσσερα λεπτά της τρίτης περιόδου και προηγήθηκαν με 57-38 (24')! Η Εφές, όμως, με την ανοχή των διαιτητών που επέτρεψαν το σκληρό παιχνίδι της επέστρεψε! Οι φιλοξενούμενοι έπαιξαν δυνατά τον Καλάθη, με αποτέλεσμα να βγάλουν εκτός ρυθμού τον Παναθηναϊκό και με επιμέρους 22-2 μπήκαν και πάλι στη διεκδίκηση της νίκης (59-56). Είναι χαρακτηριστικό ότι ο Παναθηναϊκός είχε συμπληρώσει πέντε ομαδικά από το 36', την ώρα που η Εφές, η οποία κυνηγούσε στο σκορ, έκανε το 4ο ομαδικό, 24'' πριν το τέλος της περιόδου!

Η Εφές πλησίασε στο... καλάθι (63-61 στο 32') αλλά και πάλι ο Καλάθης ανέλαβε δράση και με 7 σερί πόντους έκανε το 70-61! Οι διαιτητές, όμως, και πάλι τα έκαναν μαντάρα... Συνέχισαν να επιτρέπουν το σκληρό παιχνίδι των παικτών του Αταμάν, οι οποίοι χρεώθηκαν το πρώτο τους φάουλ στην τέταρτη περίοδο, 4'31'' πριν το τέλος, την ώρα που οι «πράσινοι» είχαν ήδη τέσσερα ομαδικά! Το πάθος, όμως, ξεχείλιζε από τους παίκτες του Πιτίνο, οι οποίοι με τον κόσμο στο πλευρό τους «μασούσαν» σίδερα στην άμυνα! Την ίδια ώρα ο Γκιστ θύμισε τον... παλιό Γκιστ που λάτρεψε ο κόσμος του Παναθηναϊκού και... κόντρα σε όλους και σε όλα οι «πράσινοι» ξέφυγαν με 86-70 (37') και... καθάρισαν σε ένα άκρως σημαντικό ματς.

Τα δεκάλεπτα: 24-16, 42-37, 61-56, 88-75. 



Γράφει ο Γιάννης Κουβόπουλος

Με τέτοιο Καλάθη ο Παναθηναϊκός δεν έχει να φοβηθεί τίποτα. Τίποτα απολύτως. Αυτές τις βραδιές που η ομάδα του «τριφυλλιού» έχει τον ηγέτη της σε τέτοια… κέφια, όλα θα κυλούν ομαλά. Και αυτό είναι θέμα ψυχολογίας. Την οποία ψυχολογία ο Παναθηναϊκός την κέρδισε και αυτή χθες. Και θα το εξηγήσουμε και θα το αναλύσουμε. Όλα στη σειρά τους. Ο Παναθηναϊκός επικράτησε της Εφές γιατί πολύ απλά ήταν καλύτερος. Σε όλους τους τομείς.

Και πρώτα απ όλα θα σταθούμε στον Καλάθη. Όταν ο Καλάθης έχει κέφια, έχει κέφια όλη η ομάδα. Γιατί ο αρχηγός φτιάχνει και τους υπόλοιπους. Έκανε τα πάντα. Πάρα το ξύλο που έφαγε από τον Μίσιτς. Ξύλο που θύμισε Χάκετ. Υπό την προκλητική ανοχή των διαιτητών. Ο Καλάθης είχε 20 πόντους, 13 ασίστ και 8 ριμπάουντ… Και όσο καλός είναι ο Καλάθης, άλλο τόσο «ανεβαίνουν» και αγωνιστικά και ψυχολογικά και οι υπόλοιποι. Ο Καλάθης κέρδισε την Εφές και «κέρδισε» και τους συμπαίκτες του.

Την ίδια ώρα οι «πράσινοι» είχαν να αντιμετωπίσουν μια μεγάλη δυσκολία της τελευταίας στιγμής. Και αναφερόμαστε στην απουσία του Πέιν. Ο Αμερικανός έμεινε εκτός λόγω γαστρεντερίτιδας, αλλά αυτό δεν τον «πλήγωσε». Και δεν τον «πλήγωσε» γιατί Γκιστ και Βουγιούκας έκαναν το καθήκον τους στο ακέραιο. Όταν έχεις απέναντί σου μια ομάδα με τέτοιους σουτέρ δεν αφήνεις κανένα ριμπάουντ να πάει… χαμένο. Και ο Παναθηναϊκός τα κατάφερε. Οι «πράσινοι» είχαν 42 ριμπάουντ με τους Τούρκους να έχουν 28. Ο Γκιστ από το απόλυτο μηδέν των τελευταίων δύο ματς, κατέβασε 10 , ενώ ο Βουγιούκας ήταν καθοριστικός και στην επίθεση, αλλά και στην άμυνα με τις  τοποθετήσεις του.

Την ίδια ώρα ο Κιλπάτρικ ανεβαίνει και «μιλάει» στα κρίσιμα, ενώ ο Λοτζέσκι πατάει ολοένα και πιο γερά στα πόδια του. Ο Παναθηναϊκός έχει την ευκαιρία στις επόμενες δύο εβδομάδες να γυρίσει όλο το σκηνικό τούμπα.

ΥΓ1: Όταν ο Παναθηναϊκός προηγείται με 19 πόντους στα μισά της τρίτης περιόδου και στο ενάμιση λεπτό πριν το τέλος η Εφές κάνει το δεύτερο ομαδικό της φάουλ κάτι δεν πάει καθόλου καλά με τους τρεις διαιτητές. Αυτά στο μπάσκετ δεν γίνονται.

ΥΓ2: Έχει τεράστιο ενδιαφέρον που ο Τζόρντι Μπερτομέου παρακολούθησε από τόσο… κοντά την απόδοση των τριών διαιτητών του.

ΥΓ3: Η βράβευση του Κόντου, η βράβευση του Κορωναίου και οι υπόλοιπες που έρχονται είναι δείγμα γιατί ο Παναθηναϊκός είναι η κορυφαία ομάδα της Ελλάδας.  Σε όλα τα επίπεδα.


 
Top