Η θέση προσφέρεται για διαφήμιση

Η θέση προσφέρεται για διαφήμιση


Γράφει ο Giorgos Chrl

Καλησπέρα στην παρέα του Greenmood. Ως γνωστόν, ο Παναθηναϊκός αποφάσισε να μην ενισχυθεί και να κατέβει με το υπάρχουν ρόστερ στο top 16, παρότι η ομάδα φωνάζει για ενίσχυση καιρό τώρα. Μια απόφαση ακατανόητη από την πλευρά της διοίκησης, καθώς φέτος υπάρχει η μεγάλη ευκαιρία να κυνηγήσουμε το πλεονέκτημα έδρας και να έχουμε προβάδισμα για πρόκριση στο φάιναλ φορ.

Δυστυχώς όμως, το ρόστερ θα παραμείνει ως έχει και οι αδυναμίες που είναι σε όλους φανερές, θα πρέπει να βρεθεί τρόπος να καλυφθούν από τον προπονητή, αν δεν θέλουμε να βρεθούμε προ δυσάρεστων εκπλήξεων.

Παρατηρώντας το ρόστερ του Παναθηναϊκού, συμπεραίνεις δύο πράγματα.

1) Στα γκαρντ υπάρχει πρόβλημα ποσοτικό.
2) Στους ψηλούς υπάρχει πρόβλημα ποιοτικό.

Και εξηγούμαι. Μετά τους τραυματισμούς των Παππά και Μποχωρίδη, ο Παναθηναϊκός έμεινε με 3 κοντούς που έπρεπε να τραβήξουν όλο το κουπί στην πρώτη φάση της Ευρωλίγκας. Αυτό βέβαια ήταν πολύ δύσκολο, αλλά ευτυχώς κατάφεραν και αντεπεξήλθαν. 

Η επιστροφή του Παππά πρόσθεσε μια ακόμη λύση στο περιορισμένο rotation, την στιγμή που τα πράγματα ζόριζαν και η ομάδα τον χρειαζόταν. Ο Παππάς όμως προέρχεται από ρήξη χιαστών και είναι αδύνατον να φτάσει στο maximum της απόδοσης του τόσο γρήγορα. Άλλωστε, πάντα υπάρχει ο κίνδυνος νέου τραυματισμού και για αυτό το λόγο το προπονητικό team χειρίζεται την περίπτωση του με προσοχή. Όσον αφορά τον Μποχωρίδη, προβλέπεται να επιστρέψει και να είναι έτοιμος τον Φεβρουάριο, οπότε προς το παρόν δεν βρίσκεται στα πλάνα του Τζόρτζεβιτς.

Οι απουσίες λοιπόν αυτές πρόσθεσαν περισσότερο χρόνο συμμετοχής στους Καλάθη, Διαμαντίδη, Φελντέιν. Ακόμη και να υποθέσουμε ότι ο Παππάς θα είναι υγιής και θα ανεβάσει σταδιακά την απόδοση του, δεν διορθώνει αυτό την τρύπα που υπάρχει στην θέση 1. 

Ο Καλάθης χρειάζεται έναν παίκτη που θα τον ξεκουράζει στην Ελλάδα και θα τον αποφορτίζει για να είναι φρέσκος όταν θα έρθουν τα δύσκολα παιχνίδια στην Ευρωλίγκα. Αυτός ο παίκτης θα είναι ο Μποχωρίδης πλέον, οπότε ο Καλάθης θα πρέπει να βγάλει το δύσκολο πρόγραμμα μέχρι τότε μόνος του. Όπως είπε και ο Σάλε χαριτολογώντας, "νέος είναι, θα αντέξει"!

Το βασικό πρόβλημα όμως του Παναθηναϊκού είναι στην θέση 5. Στο σύγχρονο μπάσκετ, αν μια ομάδα θέλει να πρωταγωνιστήσει θα πρέπει να διαθέτει γρήγορα πόδια στο ρόστερ της και πιο συγκεκριμένα στην γραμμή των ψηλών. Αυτή η δουλειά είναι προτέρημα των αθλητικών Αμερικάνων κυρίως που λόγω ταχύτητας και αντοχής μπορούν να καλύπτουν τα κενά στις περιστροφές και να προφυλάσσουν το καλάθι της ομάδας τους. Οι αθλητικοί ψηλοί επίσης, εκμεταλλεύονται τα προσόντα τους για να μαζεύουν τα ριμπάουντ και να ''σκεπάζουν'' το καλάθι βοηθώντας έτσι στον τομέα της άμυνας.

Ο Παναθηναϊκός λοιπόν, άλλον τέτοιο παίκτη πλην του Γκιστ δεν διαθέτει στο ρόστερ του. Ο Κούζμιτς είναι φιλότιμος και τίμιος παίκτης και βοηθάει όσο μπορεί. Το ταβάνι του όμως είναι χαμηλό. Αν και βλέπει τον κόσμο από τα 2.13, δεν αποτελεί μεγάλο φόβητρο για τους αντίπαλους παίκτες. Και το πρόβλημα στην περίπτωση του μεγαλώνει, όταν παρατηρείς τις επιθετικές του επιδόσεις. Δυστυχώς, χωρίς ''τάισμα'' από τους play maker, δεν αποτελεί απειλή για το αντίπαλο καλάθι.

Ο έτερος ψηλός της ομάδας, ο Ραντούλιτσα, αν και στην καλή του μέρα μπορεί να διαλύσει οποιαδήποτε γραμμή ψηλών στην Ευρώπη, στην άμυνα είναι κάτω του μετρίου. Επιπλέον, λόγω του όγκου του, χρεώνεται άθελα του γρήγορα πολλές φορές φάουλ, με συνέπεια να βγαίνει εκτός παιχνιδιού.

Παρατηρούμε λοιπόν, ότι το πρόβλημα στην θέση αυτή είναι ποιοτικό. Δεν υπάρχει ο παίκτης που θα προστατέψει την ρακέτα της ομάδας και μέχρι τώρα οι αντίπαλοι προπονητές το έχουν διαβάσει και σημαδεύουν τις επιθέσεις τους τις πιο πολλές φορές εκεί. Ένας από τους λόγους που δεν προχωρήσαμε σε μεταγραφή, είναι διότι η διοίκηση θέλει να δει τον Παπαγιάννη να εξελίσσεται και να παίρνει χρόνο συμμετοχής. Ο Παπαγιάννης όμως, δεν είναι έτοιμος ακόμη να αναλάβει τον δύσκολο αυτό ρόλο. Και δυστυχώς αυτό, αμφιβάλλω αν το έχουν συνειδητοποιήσει στα υψηλά κλιμάκια της διοίκησης. Και πολύ φοβάμαι ότι θα μας κοστίσει.

Βέβαια, ο Παναθηναϊκός δεν παρουσιάζει μόνο εκεί αδυναμίες. Ο Πάβλοβιτς δυστυχώς, έχει κάθετη πτώση στην απόδοση του από την αρχή της χρονιάς. Πολλοί είναι εκείνοι, που πιστεύουν ότι θα έπρεπε να έχει αντικατασταθεί. Και δεν έχουν άδικο. Αν δεν αλλάξει άμεσα την απόδοση του, τότε ο Παναθηναικός θα δημιουργήσει άλλη μια τρύπα στο ρόστερ του, κάτι που είναι ανεπίτρεπτο για μία ομάδα που έθεσε στην αρχή της χρονιάς ως στόχο το φάιναλ φορ.

Με βάση λοιπόν τα παραπάνω, πιστεύω ότι η διοίκηση εγκλημάτησε με την μη μεταγραφική ενίσχυση. Βέβαια, υπάρχει ακόμη μια εβδομάδα όταν τελειώσει ο πρώτος γύρος, αλλά αμφιβάλλω ότι θα υπάρχει η πρόθεση να ενισχυθεί τότε. Μακάρι να διαψευσθώ. 

Διότι, μπορεί να μην έχω το δικαίωμα να κάνω κουμάντο στην τσέπη του Γιαννακόπουλου, αλλά έχω το δικαίωμα σαν φίλαθλος αυτής της ομάδας να την κρίνω και να επισημάνω τα λάθη της. Όταν λοιπόν από τα επίσημα χείλη της διοίκησης οριοθετείτε ως στόχος το φάιναλ φορ, για αυτόν τον στόχο θα κρίνεται. Και δυστυχώς, οι μέχρι τώρα κινήσεις της, διαψεύδουν ότι όντως συμμερίζεται τον ίδιο στόχο με μας τους φιλάθλους της.

Για να μην παρεξηγηθώ. Θεωρώ μεγάλο λάθος που ο Παναθηναϊκός δεν ενισχύθηκε και πιστεύω ότι σε βάθος χρόνου θα το πληρώσουμε. Δεν παύω όμως να στηρίζω και να αγαπώ αυτήν την ομάδα για όλες τις ένδοξες στιγμές που μας χάρισε, μας χαρίζει και θα συνεχίσει να μας χαρίζει και στο μέλλον. 

Διότι ο μπασκετικός Παναθηναικός είναι όαση στην Παναθηναϊκή καθημερινότητα και θα πρέπει να έχει την αμέριστη στήριξη και συμπαράσταση όλων μας. Και όπως έγραψε εύστοχα και ένας φίλος, "ας γίνουμε εμείς ο αθλητικός ψηλός που λείπει από την ομάδα και με την φωνή μας να προσπαθήσουμε να την οδηγήσουμε ψηλά στον δύσκολο δρόμο που έχει να διανύσει".

ΥΓ: Προσεύχομαι κάθε μέρα να είναι καλά ο Γκιστ και να αντέξει το βάρος που θα έχει στις πλάτες του. Διότι χωρίς αυτόν, ο Παναθηναικός χάνει αυτομάτως το 50% της δύναμης του στον τομέα της άμυνας.

ΥΓ2: Τελικός κυπέλλου με τον Φάρο Κερατσινίου. Χίλια μπράβο στην ομάδα από το Κερατσίνι που πέταξε εκτός διοργάνωσης τον αλαζόνα Πάοκ.

ΥΓ3: Πρώτο ματς στην Ευρώλιγκα με την Φενέρ του Ζοτς. Με την οποία μετράμε 3 εκτός έδρας ήττες τα τελευταία χρόνια. Ας ελπίσουμε η παράδοση να σπάσει, αν και είμαι απαισιόδοξος.

ΥΓ4: Καλή Πρωτοχρονιά σε όλους σας! 




 
Top