Η θέση προσφέρεται για διαφήμιση

Η θέση προσφέρεται για διαφήμιση


Καλημέρα κύριοι και χρόνια πολλά, μετά το χτεσινό κείμενο-αφιέρωμα στην Ελληνική Επανάσταση του 1821 και στους ήρωες αυτής (κάτι που έχει καθιερώσει το Greenmood από την πρώτη ημέρα λειτουργίας του, για όλες τις μεγάλες Ελληνορθόδοξες εορτές-επετείους), ακολουθεί σήμερα ένα χιουμοριστικό-παραβολικό κείμενο μιας παρέας αναγνωστών του site, που σε καμιά περίπτωση δεν έχει πρόθεση να προσβάλλει τους ήρωες της Επανάστασης, αλλά μέσω αυτών να αναδείξει παθογένειες του ποδοσφαίρου μας. 

Το άρθρο έγραψε ο Περιστέριος Ατρομήτου

Η σχέση των Ηρώων του 21 με το ποδόσφαιρο δεν έχει αναλυθεί με τη σοβαρότητα που θα έπρεπε. Ερχόμαστε σήμερα, με την ευκαιρία της Εθνικής Εορτής να αποκαταστήσουμε την αλήθεια και να αποκαλύψουμε πράγματα που μέχρι σήμερα παρέμεναν άγνωστα. Μπορούμε μάλιστα να βεβαιώσουμε ότι όλα όσα αναφέρονται εδώ είναι απολύτως αντικειμενικά και ότι οι κρίσεις που διατυπώνονται δεν έχουν το παραμικρό ίχνος μεροληψίας, ενώ υπακούν σε όλους τους κανόνες αντικειμενικότητας που έχει θεσπίσει η Ακαδημία Αθηνών.

ΘΕΟΔΩΡΟΣ ΚΟΛΟΚΟΤΡΩΝΗΣ: Ο Γέρος του Μοριά είχε παίξει και ο ίδιος ποδόσφαιρο στα νιάτα του στον Παγγορτυνιακό και αργότερα έγινε και πρόεδρός του. Ξεχώριζε για την απέχθειά του στον Παναρκαδικό, καθώς οπαδοί του του είχαν κάνει, όπως έλεγε και ο ίδιος, το μεγαλύτερο χουνέρι που πέρασε ποτέ, το 1824, όταν έκαναν διαδηλώσεις εναντίον του απαιτώντας την εκδίωξή του από την Τρίπολη και την προεδρία της ομάδας. Για να τους εκδικηθεί, δημιούργησε τον Αστέρα Τρίπολης. Αρχικά είχε προσδεθεί στο άρμα της ΑΕΚ του Δ. Υψηλάντη, αλλά μετά συνεργάστηκε με τον Γεώργιο Σισίνη και τον Ανδρέα Ζαΐμη προκειμένου να χτυπήσει τον Κωλέττη και τον Ολυμπιακό.



ΙΩΑΝΝΗΣ ΚΩΛΕΤΤΗΣ: Τον Ολυμπιακό δεν τον έφτιαξαν οι Αδριανόπουλοι. Τον έφτιαξε ο Ιωάννης Κωλέττης, και για να εξασφαλίσει γήπεδο από το κράτος έστειλε τον Γεώργιο Καραϊσκάκη στο Φάληρο. Από την ίδρυσή του, ο Κωλέττης διακήρυσσε ότι η ομάδα εξέφραζε τον απλό έλληνα φίλαθλο και όχι τους κοτζαμπάσηδες και τις οικογένειες τους, υπονοώντας τον Παναθηναϊκό του Ζαΐμη, κάτι που του έδωσε ιδιαίτερη ώθηση ανάμεσα στους κληρονομικούς οπλαρχηγούς της λεβεντομάνας Ρούμελης. Εξασφάλισε πολλά πρωταθλήματα για τον Ολυμπιακό με τις ίδιες μεθόδους που χρησιμοποίησε στη δεκαετία του 1840 για να κερδίζουν οι φίλοι του τις εκλογές της ΕΠΟ. Έκανε την πρώτη παράνομη ελληνοποίηση, φέρνοντας τον αλβανό μουσουλμάνο εξτρέμ Ταφήλ Μπούζη σαν γνήσιο ελληνόπουλο. Γεγονός είναι πως είχε εξαιρετικές σχέσεις με ποδοσφαιρικές ενώσεις από όλη την Ελλάδα, από τη Σάμο μέχρι την Κυπαρισσία και από τη Μονεμβασιά μέχρι τους Ασπροποταμίτες Ταλαντίου, τις οποίες καλλιέργησε στην μακρά του καριέρα στα ποδοσφαιρικά δρώμενα της χώρας, ενώ εξαιρετικές ήταν πάντα οι σχέσεις του και με τη Γαλλική Ποδοσφαιρική Ομοσπονδία. 

Αξέχαστο έμεινε το πρωτάθλημα του 1831-2 όταν εισέβαλε στην Πελοπόννησο μαζί με μερικές χιλιάδες αλαλάζοντες οπαδούς του Ολυμπιακού για να απαιτήσει να δοθεί το πρωτάθλημα στον Ολυμπιακό αντί για την ΑΕΚ Ναυπλίου του Αυγουστίνου Καποδίστρια, πράγμα που τελικά κατάφερε, μετά από μόλις 783 νεκρούς σε μάχες, αν και η ΑΕΚ ήταν 10 βαθμούς μπροστά. Την τακτική αυτή βέβαια ο Κωλέττης την είχε ήδη εγκαινιάσει από το πρωτάθλημα του 1824-5, όταν είχε πρωτοεισβάλει στην Πελοπόννησο για να απαιτήσει το πρωτάθλημα από τον Παναθηναϊκό του Ζαΐμη.

ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΚΑΡΑΪΣΚΑΚΗΣ: Ο γιος της καλόγριας, αν και στενός φίλος του Ιωάννη Κωλέττη μόνο Ολυμπιακός δεν ήταν. Υποστήριζε με πάθος τον Εθνικό. Τον έστειλε ο Κωλέττης να βρει γήπεδο στο Φάληρο, με την υπόσχεση ότι θα το μοιράζονταν και των δύο οι ομάδες. Ο πρόωρος θάνατός του όμως στέρησε τον Εθνικό από έναν αποτελεσματικό προστάτη, με αποτέλεσμα το νέο γήπεδο να μείνει στα χέρια του Κωλέττη και του Ολυμπιακού του μόνο.






ΟΔΥΣΣΕΑΣ ΑΝΔΡΟΥΤΣΟΣ: Η συμμετοχή του στα διοικητικά του Λεβαδειακού ήταν καταλυτική και τον οδήγησε σε αρκετά πρωταθλήματα Ανατολικής Στερεάς. Προσπάθησε να κάνει το άλμα σε σημαντική ομάδα του κέντρου αλλά για πολλούς και διάφορους λόγους δεν μπόρεσε να το πετύχει. Οι σχέσεις του με σκοτεινά πρόσωπα από τον χώρο των παρασκηνίων, όπως ο Θεόδωρος Νέγρης, αποδείχθηκαν μπούμερανγκ, όπως και οι περίφημες κασέτες του που βγήκαν στη φόρα για συνομιλίες με τούρκους και αλβανούς παράγοντες. Πολλά ειπώθηκαν αργότερα για στήσιμό του από τον Κωλέττη, που τον θεωρούσε εξαιρετικά επικίνδυνο αντίπαλο.




ΑΝΔΡΕΑΣ ΜΙΑΟΥΛΗΣ: Πιθανότατα ο καλύτερος προπονητής της εποχής του στην Ελλάδα. Η εμμονή των παραγόντων με τους ξένους όμως του στέρησε ευκαιρίες, παρόλο που τα αποτελέσματα των ξένων ήταν πενιχρά μπροστά στα δικά του. Πέρασε από όλες τις μεγάλες ομάδες, αλλά τα πιο σπουδαία του αποτελέσματα τα έφερε με την Εθνική Ναυτικού. Ολύμπιας ψυχραιμίας ο ίδιος, υπακούοντας στις επιταγές τόσο του ΑΟ Ύδρας όσο και του Παναθηναϊκού, υποχρεώθηκε και αυτός να τινάξει ένα πρωτάθλημα στον αέρα.





ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ ΥΨΗΛΑΝΤΗΣ: Σαν Ρώσσος στρατιωτικός ξεκίνησε υποστηρίζοντας την ΤΣΣΚΑ. Αργότερα ανέλαβε πρόεδρος της Στεάουα Βουκουρεστίου, με πρόθεση να την λειτουργήσει σαν θυγατρική της ΤΣΣΚΑ, ενώ φιλοδοξούσε και να αναλάβει πρόεδρος στην δική μας ΕΠΟ. Όμως ούτε οι προπονητές που έφερε στη Στεάουα μέσα από τις διασυνδέσεις του με τη Φιλική Εταιρία δικαίωσαν τις φιλοδοξίες που έτρεφε, ούτε κάτι απίστευτα σαπάκια τύπου Σάββα και Καραβία. Έχασε τη στήριξη του κόσμου όταν έδιωξε κακήν κακώς το μεγάλο αστέρι της ομάδας, τον Θεόδωρο Βλαδιμηρέσκου.




ΠΑΛΑΙΩΝ ΠΑΤΡΩΝ ΓΕΡΜΑΝΟΣ: πέταγε η Παναχαϊκή στις αρχές της δεκαετίας του 1820, αλλά, δυστυχώς, σύντομα ξεφούσκωσε, ιδίως αφότου ήρθαν στα χέρια οι τεχνίτες αλλά αργοί επιθετικοί της αδελφοί Κουμανιώτη με τον νεαρό σέντερ μπακ Καρατζά, άτσαλο αλλά ενθουσιώδη. Αφορμή στάθηκε ένα δυνατό μαρκάρισμα σε προπόνηση, που έσπασε το πόδι του ενός Κουμανιώτη . Ο πρόεδρος Παλαιών Πατρών Γερμανός για να βρει λύσεις στην επιθετική δυστοκία της ομάδας έφτασε να κάνει ο ίδιος σκάουτινγκ στην Ευρώπη, αλλά δεν κατόρθωσε να βρει αυτό που έλειπε από την ομάδα. Ο βασικός λόγος όμως που η ομάδα σχετικά σύντομα βάλτωσε είναι ότι άργησε να αποκτήσει δικό της γήπεδο, αφού ο πρόεδρος Γερμανός ποτέ δεν μπόρεσε να διώξει από το γήπεδο της Πάτρας την τουρκική ομάδα που το χρησιμοποιούσε επίσης και μάλιστα τον έδιωξε αυτή όταν δημιουργήθηκε το Εθνικό Πρωτάθλημα το 1821. 


ΑΝΔΡΕΑΣ ΖΑΪΜΗΣ: ο Καλαβρυτινός ευπατρίδης ήταν ο παράγοντας που έκανε τον Παναθηναϊκό αυτό που είναι σήμερα. Απέκλεισε βέβαια την μεγάλη μάζα των οπαδών από τη συμμετοχή στα διοικητικά της ομάδας θεσπίζοντας απαγορευτικά ποσά 250 γροσιών το χρόνο για εγγραφή. Η διαχείριση του ήταν πάντα λογική και μετρημένη, προσπαθώντας να κάνει αξιόπιστες μεταγραφές αλλά και να εκμεταλλεύεται την ανάδειξη ταλέντων όπως τους Πετιμεζάδες, τον Σολιώτη και άλλους πολλούς. Για τα τρέχοντα διοικητικά χρησιμοποιούσε τον μπον βιβέρ Άντυ Λόντος. 

Ο Παναθηναϊκός εθεωρείτο ο κυρίαρχος του παιχνιδιού μέχρι περίπου το 1824, αν και με σωφροσύνη ο Ζαΐμης επέτρεπε και σε άλλες ομάδες, όπως τον ΑΟ Μάνης, τον Παναρκαδικό, την ΑΕΚ Ναυπλίου και τον ΑΟ Ύδρας να κερδίζουν πρωταθλήματα και κύπελλα. Τότε όμως απαίτησε ο Κωλέττης λίγα πρωταθλήματα σερί για τον Ολυμπιακό του με το ατράνταχτο επιχείρημα: “δώστε μου το πρωτάθλημα τώρα αλλιώς θα κατεβάσω τους γάβρους. Πρώτα θα πάρουμε δεκαπέντε σερί πρωταθλήματα εμείς και μετά θα έρθει η ισονομία και η δικαιοσύνη”. 

Παρόλ’ αυτά, ο Παναθηναϊκός σύντομα ξαναβρέθηκε στην κορυφή, αν και ο Ζαΐμης προς στιγμήν χρειάστηκε να πάει να αναπνεύσει λίγο καθαρό αέρα στο Μεσολόγγι και στο Βραχώρι, καθώς η έδρα του Παναθηναϊκού στα Καλάβρυτα δεν ήταν διαθέσιμη (είχε καταληφθεί από τους Γκούρα-Καραϊσκάκη, που μετά κατάλαβαν το λάθος τους, αλλά ήταν αργά).

ΜΑΡΚΟΣ ΜΠΟΤΣΑΡΗΣ: υπήρξε εξαιρετικό σέντερ φορ του ΠΑΣ Γιάννινα, τον οποίο όμως έδιωξε ο τότε ιδιοκτήτης της ομάδας Αλή Πασάς (εξ’ ού και Πασάς στα Γιάννενα, που χάριν ευφωνίας έγινε αργότερα ΠΑΣ Γιάννενα) για λόγο που ακόμα δεν έχει εξακριβωθεί. Μεσολάβησε ο Μαυροκορδάτος και ήρθε στον Παναθηναϊκό, αλλά ένας άτυχος τραυματισμός στο κεφάλι έδωσε πρόωρο τέλος στην καριέρα του. Στον ΠΑΣ είχε παίξει και ο ξάδελφος του Νότης, που στις μέρες του ήταν ο πιο σκληρός σέντερ μπακ των Βαλκανίων. Ποτέ του δεν τον πέρασε αντίπαλος επιθετικός και να έμεινε το κεφάλι του στους ώμους του (μην ξεχνάμε ότι τότε επιτρέπονταν ακόμα τα γιαταγάνια στους αμυντικούς). Ήρθε όμως και αυτός σε διαφωνία με τον ισχυρό άντρα του ΠΑΣ Αλή Πασά για διαφωνία στα πόσα λεφτά δικαιούνταν ο καθένας από ένα παιχνίδι με τον ΑΟ Γαρδικίου που λέγεται πως είχε στήσει ο Θανάσης Βάγιας. Αν και προχωρημένης ηλικίας, ο Νότης ήταν το στήριγμα της άμυνας του ΑΟ Μεσολογγίου στα φοβερά εκείνα παιχνίδια με τη Μικτή Οθωμανών


ΓΡΗΓΟΡΙΟΣ ΔΙΚΑΙΟΣ: αρχικά ανακατώθηκε στα διοικητικά της Δόξας Μεγαλόπολης, πέρασε από τον Παναρκαδικό, υποσχέθηκε ότι θα πήγαινε παράγοντας στον νεότευκτο Αστέρα Τρίπολης, εκπροσώπησε στην ΕΠΑΕ την ΑΕΚ Ναυπλίου, μέχρι που ανέλαβε σύμβουλος διαιτησίας του Ολυμπιακού του Κωλέττη, δίνοντας νέες διαστάσεις στη φιλοξενία διαιτητών, ιδίως στα άντρα ακολασίας της εποχής. Από τους πιο επιτυχημένους ποδοσφαιροπαράγοντες της εποχής, δυστυχώς όμως η καριέρα του τελείωσε νωρίς σε ένα παιχνίδι για το Μεσογειακό Κύπελλο ο θάνατος σου η ζωή μου με την Αλ Αχλί του Ιμπραήμ Πασά.




ΑΝΔΡΕΑΣ ΜΕΤΑΞΑΣ: ανέλαβε την ΑΕΚ Ναππαίων μετά τα συντρίμια που άφησαν πίσω τους Δημήτριος Υψηλάντης και Αυγουστίνος Καποδίστριας. Ξεκίνησε από υπεύθυνος Διεθνών Σχέσεων της ΕΠΟ, πάντα σε συνεργασία με τον Θ. Κολοκοτρώνη. Νοικοκύρης άνθρωπος ο ίδιος, έκανε και νοικοκυρεμένη διαχείριση, οι πιο θερμόαιμοι οπαδοί όμως συχνά δυσανασχετούσαν, καθώς ζητούσαν μεταγραφές λιμανιού. Με προσεκτικούς χειρισμούς, πέτυχε να γίνει ξανά η ομάδα του σεβαστή από όλους. Δεν ήταν ποτέ του ιδιαίτερα εύπορος, αλλά σε κάθε περίπτωση, μετά την ενασχόλησή του με το ποδοσφαιρικό γίγνεσθαι απέμεινε πολύ φτωχότερος, εν αντιθέσει με άλλους παράγοντες που θα μπορούσε να κατονομάσει κανείς



Με την ελπίδα πως το κείμενο θα τύχει της αποδοχής των αναγνωστών του Greenmood, στην επόμενη ανάρτησή μας, θα ασχοληθούμε με: Τις σχέσεις Ελευθερίου Βενιζέλου και ΠΑΟΚ και ο ρόλος του ποδοσφαίρου στον Εθνικό Διχασμό και στη Μικρασιατική Εκστρατεία. Η παρέμβαση του Ελ. Βενιζέλου ενάντια στο κράτος των Αθηνών και το ανέλπιστο πρωτάθλημα του ΠΑΟΚ μετά από παρέμβαση της αγγλογαλλικής ΟΥΕΦΑ. 

Το ποδόσφαιρο στην Κατοχή και στην Αντίσταση. Αποκαλύπτουμε ότι η σύγκρουση Παναθηναϊκού και Ολυμπιακού ήταν ή πραγματική αιτία του Εμφυλίου. Ακόμα, φωτογραφίες του Νικόλαου Πλαστήρα με τη φανέλλα της ΑΕΚ και αποκαλύψεις για το ποιον υποστήριζε πραγματικά ο Άρης Βελουχιώτης

Χρόνια Πολλά


 
Top