Η θέση προσφέρεται για διαφήμιση

Η θέση προσφέρεται για διαφήμιση


Γράφει ο Sorge

Ένα βήμα πριν το top8, φαίνεται πως θα πέσουμε πάνω στη Ρεάλ Μαδρίτης με μειονέκτημα έδρας. Απομένουν δύο αγώνες με τα κουφάρια της Μίλαν και της Βαλένθια ενώ οι βασικοί ανταγωνιστές, Χίμκι και Ζαλγκίρις, έχουν να παίξουν με ομάδες όπου θα κάνουν τουλάχιστον μια ήττα (Φενέρ Μπαχτσέ-Μπαρτσελόνα και ΤΣΣΚΑ-gayροι). Άρα, πιστεύω πως θα τερματίσουμε 6οι και κάτω, μόνο αν αυτοκτονήσουμε ή το επιδιώξουμε- και επειδή τα παραπάνω δεν τα θεωρώ και πολύ πιθανά σενάρια, θα έλεγα πως μάλλον έχουμε κλειδώσει σε έναν αγώνα με τη Βασίλισσα, όπου η σειρά θα είναι αίμα και άμμος (σίγουρα για εμάς).

Θα αρχίσω με την έδρα. Όσο περίεργο και αν ακούγεται, η έδρα σε έναν αγώνα με τη Ρεάλ, είναι το μικρότερο μας πρόβλημα. Οι οπαδοί της πατάνε στο γήπεδο (6η σε εισιτήρια, 9 500-10 000 ανά αγώνα), δίνουν παλμό,  αλλά η ατμόσφαιρα δεν είναι κάτι ιδιαίτερο με όσα έχει συνηθίσει η ομάδα. Επίσης, από το 2010-2011 που καθιερώθηκε το σύστημα 2-2-1 (δύο συνεχόμενοι αγώνες στην έδρα του καθενός), δεν θυμάμαι να υπήρχε μια χρονιά που δεν σπάσανε οι έδρες ενώ μόνο τα 2012-2013, 2015-2016 περάσανε μόνο όσοι είχαν πλεονέκτημα έδρας. Τουτέστιν, δεν πιστεύω στη δύναμη της έδρας στο top8, ειδικά όταν το ΟΑΚΑ, αρχής γενομένης το 2014-2015 έχει σπάσει πολλάκις.

Αμέσως μετά και σαφέστατα μεγαλύτερο εμπόδιο απέναντι στη Ρεάλ είναι το βάθος του ρόστερ της. Randolph, Ayon, Thompkins, Taylor, Tavares, Reyes στη ρακέτα, Doncic-Causeur-Carroll (ίσως ο καλύτερος σουτέρ στην Ευρώπη μαζί με τον Datome)-Campazzo-Randle-Rudy και Yusta στα γκαρντ (ο Rudy μετά τον τραυματισμό στη μέση παίζει μόνο ως γκαρντ). 

Σε μια σειρά 3, 4 ή και 5 αγώνων αυτό μεταφράζεται σε 13 πρωτοκλασσάτους παίκτες που μπορεί ο Λάσο να εναλλάσσει σε σύντομο χρονικό διάστημα, διατηρώντας τόσο την φρεσκάδα και την ενέργεια της ομάδας, όσο και τον πολυπρόσωπο χαρακτήρα της, καθιστώντας απρόβλεπτη την ομάδα του. Ειλικρινά, θεωρώ πως με βάση το βάθος στη στελέχωση της ομάδας αυτής, μόνο η ΤΣΣΚΑ μπορεί να είναι τόσο απειλητική όσο και η ομάδα της Μαδρίτης, σε μια σειρά 5 αγώνων.

Το επόμενο εμπόδιο είναι η διαιτησία. Οι σχέσεις με την Ευρωλίγκα έχουν χτυπήσει βαρομετρικό χαμηλό, πιστεύω πως ζούμε την τελευταία μας χρονιά στην Euroleague (και ίσως και την τελευταία χρονιά με υψηλό budget στο μπάσκετ, ειδικά αν προχωρήσει το project Athens Alive που τόσο έχει ανάγκη ο σύλλογος) και κατά συνέπεια, αναμένω σημεία και τέρατα. Ειδικά από τη στιγμή που η Ρεάλ αποφάσισε να τεθεί με το μέτωπο Φενέρ-Ολυμπιακός (συνυπογράφοντας μαζί με την Ευρωλίγκα την διακήρυξη των Αθηνών του κατηγορούμενου ως διακινητή ναρκωτικών Μαρινάκη), θεωρώ πως η Ρεάλ σε όλα τα ματσάκια θα έχει μια μικρή και χρήσιμη ώθηση, η οποία με βάση την ποιότητα της, μπορεί εύκολα να κάνει τη διαφορά.

Τελευταίο και μεγαλύτερο εμπόδιο με όσα έχουμε δει, είναι ο ίδιος ο εαυτός του Παναθηναϊκού. Η ομάδα μετά την επιστροφή James και την προσθήκη του Payne, δείχνει να ξαναμοντάρεται και ειλικρινά, δεν ξέρω αν θα έχει χρόνο να δέσει στα play offs. Καταλαβαίνω πως μετά το 0/2 στην πρόβα f4 της εβδομάδας με Φενέρ έξω, ΤΣΣΚΑ μέσα (όπως ακριβώς θα ήταν και στο f4), η διοίκηση και η τεχνική ηγεσία αποφασίσανε πως η ομάδα θέλει ενίσχυση αν δεν θέλουμε να είμαστε εκεί για να δώσουμε αξία στο νικητή. Ωστόσο, ίσως έπρεπε οι προσθήκες να γίνουν νωρίτερα ώστε να δοθεί χρόνος στην ομάδα να αφομοιώσει αυτό το νέο style.

Επιπροσθέτως, η ομάδα δείχνει ώρες ώρες να χάνει την συγκέντρωση της στην άμυνα ειδικών συνθηκών (αλλαγές, transition) και αυτό είναι τεράστιο λάθος αφού, ο αμυντικός της χαρακτήρα είναι το μόνο που μπορεί να σταθεί απέναντι σε ομάδες τόσο ταλαντούχες όπως η ΤΣΣΚΑ και η Ρεάλ. Ο Pascual οφείλει να ξαναδώσει περισσότερο χρόνο στον Θανάση Αντετονκούμπο στην 5δα, για να δώσει περισσότερη ενέργεια στην 5δα απέναντι σε μια τόσο ταλαντούχα ομάδα, να ξαναφρεσκάρει τον Gist, να βρει τρόπο να καθαρίσει το μυαλό των παικτών του και να κόψει τα πειράματα με περίεργες 5δες.

Παράλληλα, πρέπει να μειώσουμε τα λάθη, ειδικά στην επίθεση. Η Ρεάλ είναι η κλασσική ομάδα που μπορεί να σκοράρει εύκολα 8 πόντους σε 3 επιθέσεις ακόμα και υπό ασφυκτική άμυνα και κατά συνέπεια, δεν μπορείς να την κερδίσεις με μισό μηδέν. Η ομάδα πρέπει να σκοράρει (μεταξύ άλλων ΚΑΙ για να βελτιώσει την άμυνα στο transition) και οι παίκτες δεν σκοράρουν ούτε με αίτηση από τη γραμμή του τρίποντου (παρότι τα σουτ βγαίνουν με καλές προϋποθέσεις).  

O Rivers οφείλει να συνέλθει (σέρνεται εδώ και 3 μήνες) ο Παππάς κάνει κατάχρηση του τρίποντου με βάση τα στατιστικά του, οι James-Gabriel το ίδιο και ίσως ο Pascual οφείλει να εμπιστευθεί περισσότερο τους Lojeski-Denmon-Leka.  Ειδικά εφόσον ο Lasso είναι της σχολής Obradovic και τζογάρει επίτηδες, αφήνοντας κάποιους παίκτες που δεν είναι στον πυρήνα της αντίπαλης ομάδας, να σκοράρουν. Τέλος, εφόσον μιλάμε για την επίθεση, οι James Παππάς οφείλουν να περιορίσουν λίγο τις τρελές ενέργειες τους και να παίξουν πιο ομαδικά και πιο συγκεντρωμένοι.

Τέλος, ο Καταλανός πρέπει να σκεφτεί από τώρα πως θα καταφέρει να μετατρέψει την ρακέτα μας σε ναρκοπέδιο, δίχως να θυσιάσει βοήθειες από την περιφέρεια (αν τζογάρεις το τρίποντο της Ρεάλ στην έδρα της, πας για 20+ στο κεφάλι). Ειλικρινά δεν ξέρω τι πρέπει κάνει, αν θα παίξει για αρκετή ώρα με χαμηλό σχήμα εναλλάσσοντας τους παίκτες ώστε αν παίζουν ξύλο να μην είναι θέμα τα foul, αν θα παίξει με τον Μήτογλου στο 4, αν θα εμποδίσει την εισαγωγή της πάσας στο ζωγραφιστό-ξέρω όμως πως πρέπει να είμαστε καλύτεροι από την τελευταία φορά στη Μαδρίτη, όπου όποιος ήθελε, σκόραρε μέσα στη ρακέτα.

Εν κατακλείδι, με βάση τα όσα βλέπουμε, αν ο Παναθηναικός θέλει να έχει τύχη απέναντι στη Ρεάλ και να πάει σε 1η φάση την σειρά σε 5 αγώνες (που δεν το βλέπω), πρέπει να ξαναβρεί τον 3&D χαρακτήρα του. Φέτος περάσανε από την έδρα της Ρεάλ οι Ερυθρός Αστέρας, Φενέρ, Gayρος και Χίμκι. Τι κοινό είχαν και οι αγώνες των 4; Και οι 4 αντίπαλοι της Ρεάλ, σκοράρανε από την γραμμή των 6.75 m με καλά ποσοστά (βάζοντας 86-87 πόντους οι 3 από αυτές), ενώ εμποδίσανε την Ρεάλ να σκοράρει εύκολα.

Ο δρόμος για το f4 είναι εκεί, είναι στο χέρι της ομάδας αν θα καταφέρει να τον βρει για να πάει Βελιγράδι.

ΥΓ1. Κλασσικά, όταν τελειώσει ο Α γύρος, θα σας έχω άρθρο για όλα τα ζευγάρια.

ΥΓ2. Επιμένουμε στο ίδιο πλαίσιο με πέρσι το καλοκαίρι: Το ΟΑΚΑ για όλα τα τμήματα είναι μονόδρομος για το σύλλογο.



 
Top